Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiany w item_proto oraz mob_proto game 34083

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że wielu użytkowników pisze tematy z powodu braku zmian na game 34083 w item_proto oraz mob_proto więc stwierdziłem, że napiszę krótki tutorial na ten temat! :) Przejdźmy do rzeczy:
Na game 34084 oraz nowszym item_proto oraz mob_proto czyta z:

/usr/home/mt2/db

No to teraz pytanie jak zrobić aby zmiany w item_proto oraz mob_proto były widoczne w grze? To proste!
Na początek pobieramy program JachuPL:

http://www.mpcforum.pl/topic/1045275-metin2-ultra-tool-by-jachupl/

Kiedy dokonamy najmniejszej zmiany w item_proto oraz mob_proto i chcemy aby rezultat naszych prac był widoczny wykonujemy następujące kroki:

W przypadku zmian w item_proto:
Po zmianie w item_proto w menu, u góry okna navicata naciskamy ---> Kreator eksportu

617151406642410664896.jpg

Następnie naszym oczom ukaże się okno w którym zaznaczamy ---> Plik tekstowy (*.txt) po czym klikamy ---> dalej

315041406642410664896.jpg

Następnie zaznaczamy ---> item_proto oraz oraz wybieramy ścieżkę, w której nasz plik .txt ma się zapisać

148501406642411664896.jpg

Po ustaleniu ścieżki klikamy ---> Dalej
Następnie ukaże się okno w którym zaznaczamy ---> Wszystkie pola i po czym klikamy ---> Dalej

594201406642411664896.jpg

Następnie ukaże się okno, w którym zmieniamy:
- Separator wiersza z:

CRLF

na:

LF

- Separator pola z:

Tabulator

na:

Średnik (

Resztę pozostawiamy bez zmian.

Przed:

897581406642411664896.jpg

Po:

360861406642411664896.jpg

Po następujących zmianach klikamy ---> Dalej
Po czym w nowym okienku ---> Wykonaj

776501406642411664896.jpg

Następnie Odpalamy program JachuPL, który w linku podałem na początku i wykonujemy następujące kroki:
Wybieramy zakładkę MySQL:

743251406642411664896.jpg

Następnie ukaże się okno, w którym wybieramy ---> Konwerter item_proto do Nowego Formatu txt

388761406642412664896.jpg

W oknie, które nam się ukaże klikamy w prawym górnym rogu ---> Plik a następnie Wczytaj i wskazujemy lokalizację item_proto, które wcześniej eksportowaliśmy do formatu .txt poprzez navicat:

792511406642412664896.jpg

po czym klikamy ---> Otwórz
Po wczytaniu item_proto do programu klikamy w górnym menu ---> Edycja a następnie konwertuj, po wykonaniu tej czynności w górnym menu klikamy ---> Plik ---> Item_proto.txt a następnie zapisz i wskazujemy ścieżke do wyeksportowanego wcześniej navicatem item_proto.txt, po czym na niego klikamy i nadpisujemy stary plik na nowy:

855881406642412664896.jpg

Kiedy nam zapiszę, wchodzimy do rpogramu FilleZilla bądź WinSCP i łączymy się z serwerem następnie wchodzimy do ścieżki:

/usr/home/mt2/db

i przeciągamy utworzony orez przekonwertowane item_proto.txt, następnie podmieniamy i w grze wpisujemy komendę:

/reload p

I od tej pory zmiany w item_proto w navicacie będą widoczne w grze!

W przypadku zmian w mob_proto:
Po zmianie w mob_proto w menu, u góry okna navicata naciskamy ---> Kreator eksportu

617151406642410664896.jpg

Następnie naszym oczom ukaże się okno w którym zaznaczamy ---> Plik tekstowy (*.txt) po czym klikamy ---> dalej

654261406642413664896.jpg

Następnie zaznaczamy ---> mob_proto oraz oraz wybieramy ścieżkę, w której nasz plik .txt ma się zapisać

654261406642413664896.jpg

Po ustaleniu ścieżki klikamy ---> Dalej
Następnie ukaże się okno w którym zaznaczamy ---> Wszystkie pola i po czym klikamy ---> Dalej

684931406642413664896.jpg

Następnie ukaże się okno, w którym zmieniamy:
- Separator wiersza z:

CRLF

na:

LF

- Separator pola z:

Tabulator

na:

Średnik (

Resztę pozostawiamy bez zmian.

Przed:

897581406642411664896.jpg

Po:

360861406642411664896.jpg

Po następujących zmianach klikamy ---> Dalej
Po czym w nowym okienku ---> Wykonaj

776501406642411664896.jpg

Następnie Odpalamy program JachuPL, który w linku podałem na początku i wykonujemy następujące kroki:
Wybieramy zakładkę MySQL:

743251406642411664896.jpg

Następnie ukaże się okno, w którym wybieramy ---> Konwerter mob_proto do Nowego Formatu txt

388761406642412664896.jpg

W oknie, które nam się ukaże klikamy w prawym górnym rogu ---> Plik a następnie Wczytaj i wskazujemy lokalizację mob_proto, które wcześniej eksportowaliśmy do formatu .txt poprzez navicat:

772711406642416664896.jpg

po czym klikamy ---> Otwórz
Po wczytaniu item_proto do programu klikamy w górnym menu ---> Edycja a następnie konwertuj, po wykonaniu tej czynności w górnym menu klikamy ---> Plik --->mob_proto.txt a następnie zapisz i wskazujemy ścieżke do wyeksportowanego wcześniej navicatemmob_proto.txt, po czym na niego klikamy i nadpisujemy stary plik na nowy:

229911406642417664896.jpg

Kiedy nam zapiszę, wchodzimy do rpogramu FilleZilla bądź WinSCP i łączymy się z serwerem następnie wchodzimy do ścieżki:

/usr/home/mt2/db

i przeciągamy utworzony orez przekonwertowane mob_proto.txt, następnie podmieniamy i w grze wpisujemy komendę:

/reload p

I od tej pory zmiany w item_proto w navicacie będą widoczne w grze!

Tutorial stworzony z myślą o tych, którzy nie wiedzieli jak to zrobić! Więc proszę nie hejtować ponieważ w ostatnich czasach pojawiało się sporo tematów z powodu braku zmian w mob_proto oraz item_proto po restarcie. Proszę nie pisać, że tutorial skopiowany ponieważ robiłem go sam. Mile widziane miłe komentarze oraz lajki :) Gdyby wkradł się jakiś błąd proszę o poinformowanie mnie! :D

Zakaz kopiowania na inne tutoriale.

Proszę moderatora o zdjęcie troszku %%

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Niełatwiej edytacja w navicat + konwerter od terenzo :D

@topic: Nieprzyda mi sie :P

Sposobów jest kilka lecz ja podałem najbardziej znany ;)

Tutorial stworzyłem z wiadomego powodu... Wystarczy spojrzeć w ostatnie tematy w tworzeniu serwera na temat braku zmian mob_proto oraz item_proto :)

Myślę, że znajdzie się osoba, która doceni czas, który poświęciłem na wykonanie tego toturialu :)

Opublikowano

ładnie napisane,nawet chyba wykorzystam to ;> Mikołaj, startowales na Kid moda? Byłbyś cennym modem, dzięki. Strzała!

Opublikowano

niedość że chłopak chce komuś pomóc , to jeszcze pierdolicie głupoty , jeżeli znacie inne sposoby to zatrzymajcie je dla siebie albo też zróbcie tuta.

Opublikowano

Super poradnik dla osób które wolą robić coś godzinę zamiast np 5 minut.

robię zawsze tym sposobem i nie powiedziałbym, że zajmuje mnie to godzinę ;) no ale cóż to tylko i wyłącznie Twoje zdanie :P A jeszcze lepiej... Zapewniam Cię, że zajmuje mnie to mniej jak 5 min! :)

Opublikowano

robię zawsze tym sposobem i nie powiedziałbym, że zajmuje mnie to godzinę ;) no ale cóż to tylko i wyłącznie Twoje zdanie :P

Nie zrozumiałeś mojego posta ale szczerze mówiąc wcale mnie to nie dziwi sugerując się poradnikiem.

0LsM05U.png

Opublikowano

Nie zrozumiałeś mojego posta ale szczerze mówiąc wcale mnie to nie dziwi sugerując się poradnikiem.

Ja cię nie trzymam! :D Zrób lepszy :) Nie chcesz? Nie korzystaj, nie patrz, nie musisz ani ja Cię do tego nie zmuszam ;) Mimo wszystko, komuś się przyda i nie usunę :) Według mnie jest odpowiednio opisane, przejrzyście i czytelnie :) Tobie się podobać nie musi :P

Opublikowano

Super poradnik dla osób które wolą robić coś godzinę zamiast np 5 minut.

Oooo pro elo technik odpisał :D haha xD

Powiem Ci jedno, może dwa zdania bo więcej na Cb nie będę tracił bo szkoda, także wiesz co Ci powiem? Nie każdy jest taki wolny jak Ty i nie każdy to robi w 1h ;o

Powiem Ci jeszcze to że bezsensu brzmi Twój post, by nabić sobie kolejnego itp?

Ja nie nabijam żeby nie było :)

Poza tym, co do poradniku jest okej, parę zmian typu kolor, no i nieco ale nieco większa czcionka (mówię tylko w przypadku koloru zielonego :D ) no i będzie cacy :3

Co do wideo-tuta, nie każdy woli tracić transfer internetu (nie ja, ale mówię ogólnie) na to by obejrzeć filmik bo np. nie każdy ma szybki inernet albo jak ma aero 2 to szybciej przeczyta poradnik niż oglądnie :)

Dlatego w sumie poradnik także musi być.

Ja tam wolę czytać niż patrzeć na youtuba itd.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Ja cię nie trzymam! :D Zrób lepszy :) Nie chcesz? Nie korzystaj, nie patrz, nie musisz ani ja Cię do tego nie zmuszam ;) Mimo wszystko, komuś się przyda i nie usunę :) Według mnie jest odpowiednio opisane, przejrzyście i czytelnie :) Tobie się podobać nie musi :P

A masz taką możliwość? ;o

Ps. Ale sygne sobie dojebałeś ohydną. ;f

@topic

Było już, więc nie rozumiem po co robić kilka razu poradników na ten sam temat. Pierwszy temat jaki był, można podpiąć, i tylko ślepy nie

zauważy..

Opublikowano

Oooo pro elo technik odpisał :D haha xD

Powiem Ci jedno, może dwa zdania bo więcej na Cb nie będę tracił bo szkoda, także wiesz co Ci powiem? Nie każdy jest taki wolny jak Ty i nie każdy to robi w 1h ;o

Powiem Ci jeszcze to że bezsensu brzmi Twój post, by nabić sobie kolejnego itp?

Ja nie nabijam żeby nie było :)

Poza tym, co do poradniku jest okej, parę zmian typu kolor, no i nieco ale nieco większa czcionka (mówię tylko w przypadku koloru zielonego :D ) no i będzie cacy :3

Co do wideo-tuta, nie każdy woli tracić transfer internetu (nie ja, ale mówię ogólnie) na to by obejrzeć filmik bo np. nie każdy ma szybki inernet albo jak ma aero 2 to szybciej przeczyta poradnik niż oglądnie :)

Dlatego w sumie poradnik także musi być.

Ja tam wolę czytać niż patrzeć na youtuba itd.

Pozdrawiam.

Rzuciłeś szkołę po drugim roku podstawówki czy jak?

Mój post wyraża, że są inne sposoby dzięki którym można np 1 kliknięciem zrobić wszystko zamiast się pieprzyć tak jak w tym poradniku.

Może teraz dotrze do tych co myślą, że szkoła w życiu nie jest potrzebna.

0LsM05U.png

Opublikowano

A masz taką możliwość? ;o

Ps. Ale sygne sobie dojebałeś ohydną. ;f

@topic

Było już, więc nie rozumiem po co robić kilka razu poradników na ten sam temat. Pierwszy temat jaki był, można podpiąć, i tylko ślepy nie

zauważy..

jak najbardziej treść mogę usunąć oraz zgodzę się że było ale niestety wygasły screeny, mimo to postanowiłem co nieco odnowić ponieważ duża część osób uczących się ma z tym problem :)

@Edit Nie przyszedłeś tutaj chyba oceniać sygnatury?

Opublikowano

Rzuciłeś szkołę po drugim roku podstawówki czy jak?

Mój post wyraża, że są inne sposoby dzięki którym można np 1 kliknięciem zrobić wszystko zamiast się pieprzyć tak jak w tym poradniku.

Może teraz dotrze do tych co myślą, że szkoła w życiu nie jest potrzebna.

Dodatkowo w excel'u edycja jest łatwiejsza dla osób, które nie orientują się w funkcjach mysql'a.

@top Nie, że coś mam do twojego sposobu po prostu nie każdy to ogarnie ;p (tak są takie mózgi)

^^

Opublikowano

Wszystko spoko ale jest już taki filmik na youtube i każdy może sobie to zobaczyć w każdej chwili, a robisz tym tematem niepotrzebny sam. Po za tym ten kto siedzi w branży sam potrafi się domyśleć myślę ;O

Opublikowano

Wszystko spoko ale jest już taki filmik na youtube i każdy może sobie to zobaczyć w każdej chwili, a robisz tym tematem niepotrzebny sam. Po za tym ten kto siedzi w branży sam potrafi się domyśleć myślę ;O

Zanim piszesz, przejrzysz wcześniejsze komentarze! Niektórzy wolą wersję pisemną i jak Kamil wspomniał, na rękę to tym, którzy mają ograniczony transfer :)

Opublikowano

Zanim piszesz, przejrzysz wcześniejsze komentarze! Niektórzy wolą wersję pisemną i jak Kamil wspomniał, na rękę to tym, którzy mają ograniczony transfer :)

Sorki, a ile razy ten filmik trzeba obejrzec? 100 razy? Przeciez wystarczy raz obejrzec i juz wiesz jak robic, a nie kilkanascie razy.. Wiec ten argument z ograniczonym transferem nie ma racji bytu. Aaa chyba, ze pan Kamil jest na tyle ograniczony, ze przy kazdej edycji robi rownolegle z wlaczonym filmikiem, a nie daj Boze, jak sie net przytnie, a on nie bedzie wiedzial jak zrobic kolejny krok, czyli "Buforowanie".

Opublikowano

Sorki, a ile razy ten filmik trzeba obejrzec? 100 razy? Przeciez wystarczy raz obejrzec i juz wiesz jak robic, a nie kilkanascie razy.. Wiec ten argument z ograniczonym transferem nie ma racji bytu. Aaa chyba, ze pan Kamil jest na tyle ograniczony, ze przy kazdej edycji robi rownolegle z wlaczonym filmikiem, a nie daj Boze, jak sie net przytnie, a on nie bedzie wiedzial jak zrobic kolejny krok, czyli "Buforowanie".

Najlepsze jest to że hejtujecie, ale żaden z was się nie ruszy by coś napisać :P Mimo wszystko myślę, że niektórzy wolą wersję pisemną :)

Opublikowano

Z Naidem skończyłem już rozmowę gdyż ma niższy poziom niż myślałem.

Myślicie że każdy zna się na tworzeniu programów itd ? jak to Naid napisał np że jednym kliknięciem xD a 45 klików zrobił przed tworzeniem programu więc LIPA ;D

Next.

Haha stary po 1 ja pracuje na game2089m ;D

Po 2 nie znasz mnie a oceniasz.

Po 3 nie mam ograniczeń ale dawniej miałem i się wkurzałem a o filmiku można było zapomnieć ;p

Po 4 co będzie jak ktoś to musi powtarzać non stop ?xD no bo wiesz nie każdy skuma za 1 razem ;p

Po 5 kocham hejtów którzy tak piszą ;p

A co do tych co hejtują że np. było albo zaśmiecanie forum to właśnie tak nie jest bo takimi głupimi hejtami zaśmiecacie tematy a jeśli moderator bądź ktokolwiek z administracji uzna że to zbędne, przeniesie go i po sprawie no nie ?;D

Jak już mówiłem, inni wolą pisemną nawet bo wiele takich spotkałem którzy woleli mieć napisane, pokazane SSy niż oglądanie filmiku który na ogół waży te 10mb a przy prędkości 512kb/s jak np. aero2 to będzie oglądać pewnie z 20 minut a przeczyta temacik w ciągu maxymalnym 7 minut ;D różnica? tak właśnie różnica.

To idealny przykład ;)

Jest ich wiele.

Kiedyś miałem neta bardzo słabego ale teraz mi to lotto ;D

Teraz myślmy o innych :3

Więc już nie hejtujcie proszę Mikołajka jak i mnie i resztę bo to bez sensu, ja już na hejty nie odpiszę.

Pozdrawiam

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Najlepsze jest to że hejtujecie, ale żaden z was się nie ruszy by coś napisać :P Mimo wszystko myślę, że niektórzy wolą wersję pisemną :)

Może dlatego, że na forum nie ma dla kogo pisać i powstają grupy ludzi którzy sobie pomagają na gg?

Z Naidem skończyłem już rozmowę gdyż ma niższy poziom niż myślałem.

Myślicie że każdy zna się na tworzeniu programów itd ? jak to Naid napisał np że jednym kliknięciem xD a 45 klików zrobił przed tworzeniem programu więc LIPA ;D

O czym Ty bredzisz? Jakie 45 klików? Lecz się jeżeli jeszcze możesz.

0LsM05U.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...