Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Radeon czy GeForce

robi222pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nvidia siedzi w kartach graficznych o wiele dłużej niż Radeon, aczkolwiek Radek potrafi budować porządne maszyny 

Opublikowano

Zależy do czego potrzebujesz te kartę. Napisz do czego potrzebujesz, w jakich programach pracujesz, w jakie gry grasz oraz budżet i resztę kompa, wtedy będzie można powiedzieć co dla Ciebie w tym wypadku jest lepsze.

Opublikowano

Świetne porównanie nie ma co :D R9 295X2 to bardziej konkurencja  (wydajnościowo) dla Titan Z, który kosztuje tyle co 2 radeony ...

Radeon - Mistrz opłacalności (chyba nie ma przypadku aby były droższe od konkurencji)

Nvidia - Temperatury, pobór prądu, cisza (chociaż wiele od chłodzenia zależy) + podobno ma lepsze sterowniki ;)

To na górze wypisane to takie moje zalety firm względem konkurencji.

Ale wiele zależy w co grasz, do czego zwykle używasz komputera, jaki masz budżet na kartę... Ogółem karta karcie nierówna. Do obojga producentów należy doliczyć także funkcje niedostępne dla innego.

@Offtop Nazywanie się otwarcie i publicznie fanboyem konkretnej firmy ja traktuję jak otwarte nazwanie się idiotom ;) Lepiej by to brzmiało gdy nazwiesz się fanem albo że z jakiś konkretnych powodów wolisz sprzęt takiej i takiej firmy. Bo fanboystwo to zło :) I każdy wie o co chodzi.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Zalezy od budzetu i zastosowania...

co z tego ze 295x2 jest dobry, skoro w grach jest niewiele lepszy od 780 a duzo drozszy ?

Nie ma lepszej firmy, jest lepszy model w danym przypadku. Temat bezsensowny. 

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Nie rób tak ;f. To nie jest dobre porównanie.

To zależy od budżetu oraz reszty komponentów komputera. Ja jestem fanboyem Nvidii i się z nimi nigdy nie rozstanę.

Nwm. nie umiesz czytać tematu ? Radeon czy geforce, podałem mu porównanie i już tu nie kręć, że zależy od budżetu że zależy od "obudowy" -_-

Opublikowano

Nwm. nie umiesz czytać tematu ? Radeon czy geforce, podałem mu porównanie i już tu nie kręć, że zależy od budżetu że zależy od "obudowy" -_-

A ty nie pierdol bzdur bo jak sie daje porownanie to przewaznie w budzecie do 1kzl. Nie wiem po co mu dales takie dziadowskie porownanie jak tam nie jest sprawdzana wydajnosc.

Jesli ma celerona i dasz mu titana to czapki z glow.

graphic.png
Opublikowano

A ty nie pierdol bzdur bo jak sie daje porownanie to przewaznie w budzecie do 1kzl. Nie wiem po co mu dales takie dziadowskie porownanie jak tam nie jest sprawdzana wydajnosc.

Jesli ma celerona i dasz mu titana to czapki z glow.

Po 1. Autor tematu pyta się jasno co jest lepsze radeon czy geforce biorąc pod uwagę dzisiejsze czasy dałem mu porównanie 2 najlepszych karty które są wypuszczone od Nvidi'i i Radeon'a, i zdecydowanie Radeon bije nvidie na głowę. Po 2. Nie pierdol mi tu, że porównanie kart daj się w budżecie do 1kzł, widzisz gdzieś, żeby autor tematu podał odpowiednią stawkę, NIE. Chodzi mu tylko o to, żeby zobaczyć co góruje teraz na rynku kart graficznych. Po 3. Nie pierdol mi tu już o jakiś Celerona'ch czy innych gównach, bo to jest odrębny temat. Tutaj piszemy tylko i wyłącznie o kartach graficznych. 

Opublikowano

Ok. Dales z dupy porownanie tyle w temacie.

Geoforce = cisza i chlodek chociaz nie zawsze. Amd = glosno goraco i z mikro scinkami.

I pls nie kontynuuj bo robisz z sb ofiare. Wiesz jak ten r295X2 sie grzeje? Lab chcial zobaczyc ile coinow da sie nim wybic w ciagu 24h. Nie sprawdzili tego bo po 4h karta sie zjarala.

graphic.png
Opublikowano

Nie można powiedzieć że nv jest lepsza od radeonów ani na odwrót - po prostu zależy w jakie gry się gra (np. w Dirt 3 radeony rządzą, zaś w grach z PhysX przydaje się nVidia) oraz jakim budżetem dysponujemy. nVidie są ogólnie droższe (jeżeli by porównać do gpu radeon o podobnej wydajności). 

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Geoforce = cisza i chlodek chociaz nie zawsze. Amd = glosno goraco i z mikro scinkami.

I pls nie kontynuuj bo robisz z sb ofiare. Wiesz jak ten r295X2 sie grzeje? Lab chcial zobaczyc ile coinow da sie nim wybic w ciagu 24h. Nie sprawdzili tego bo po 4h karta sie zjarala.

Ofiarę to ty właśnie zrobiłeś, że się przyznałeś, że jesteś "fanbojem nvidi". Geforce = cisza i chłodek ? chłodek to ty masz jak nie obciążasz karty chyba. Amd = głośno gorąco ? (Pewnie powiedz jeszcze, że Radeon z chłodzeniem pasywnym jest głośny). Każda karta się grzeje pod obciążeniem.... Geforce jak i Radeon. Wgl. nie powinieneś się udzielać w temacie skoro jesteś "fanbojem" geforce, bo i tak będziesz non-stop wmawiał, że geforce jest lepszy.

Opublikowano

Geforce cisza i chłodek? Amd głośno i gorąco? A słyszałeś o konstrukcjach niereferencyjnych? Jeżeli kupimy kartę z tym samym chłodzeniem (np. MSI gtx 770 i msi r9 280x) to temperatury będą podobne.

R295x2 się grzeje? A słyszałeś o tym, że jest sprzedawany z chłodzeniem wodnym? Temperatury ma takie jak karty z chłodzeniem radiator + wiatraki, więc nie mów o tym, że karta się niesamowicie grzeje skoro tak nie jest.

Szkoda, że jeszcze nie wspomniałeś o tym, że sterowniki amd są do d..., bo fanboye często się powołują na ten "argument" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...