Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecarft na bardzo dobrym sprzęcie, ale niezadowolenie z fpsów

kubama77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,od pewnego czasu w minecraftcie mam od 80-100 fps,co bardzo mnie zdziwia,ponieważ mam bardzo dobry komputer.

Mój sprzęt:

Procesor:AMD FX™-8120 Eight-Core Processor   8 rdzeni 3.63 GHz

Kartka Graficzna:AMD Radeon HD 7800 Series

RAM:16,00 GB DDR3

Płyta Główna: Gigabyte Technology 970A-DS3

Zasilacz: Corsair PC3-12800K (800 MHz) 8192 MBytes   

.Nie piszcie mi jakichs badziew zwiazanych z optifinem czy oczyszczeniem kompa ccleanerem,poniewaz juz to robilem.Odkurzalem tez kompa sprezonym powietrzem i nie pomoglo.Mam zaktualizowane sterowniki karty graficznej,a fps dalej tak samo,gram na serwerach typu hardcore,więc mi nie piszcze odpowiedzi typu..."Ja mam 20 fps i nie narzekam"... Poniewaz nie zadawala mnie taka ilosc fps jak na moj sprzet.POMOCY!

Opublikowano

Słuchaj wchodzisz w minecraft w : EditProfile nastepnie na samym dole masz  JVM Argument musisz to zaznaczyć i zmienić XmX 1GB na wystarczająca ilośc ramu której możesz użyć np 1 GB zmieniasz na 8GB w tedy powinno chodzić ;)

Opublikowano

W takim razie zdefragmentuj dysk ;) Btw dysk HDD czy SSD?

I dodatkowo nie wiem, po co ci te więcej niż 60fps, zwłaszcza że monitory max tyle wyświetlą. I jeszcze jak by tego brakowało, +100 fps jest nieodczuwalne dla ludzkiego oka.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Swiezu jakim programem zdefragmentowac dysk i wszystkie czy jakis wybrany?Uwierz mi,ma ;)  Jesli klepiesz się spada mi do  60.A co chwile mam lekkie scinki :/

Rly?bez przesady mowilem ze nie piszcie mi o optifine,czytanie nie boli chlopaki ;)

Opublikowano

Górna granica wykrywalności to jest ~80 fpsów dla ludzkiego oka, oczywiście nie patrząc na to że nasze monitory odświeżają obraz z szybkością 60fpsów na sekundę xD
A jeśli chodzi o błyski, powyżej ~50 błysków na sekundę twoje oko (moje, twoje, nasze, wasze) wykrywa to jako światło "ciągłe".

Co do defragmentacji, powinieneś mieć to w start i gdzieś w narzędziach systemowych ;)
Tylko pamiętaj, DEFRAGMENTACJA - nie format

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Witam,od pewnego czasu w minecraftcie mam od 80-100 fps,co bardzo mnie zdziwia,ponieważ mam bardzo dobry komputer.

Mój sprzęt:

Procesor:AMD FX™-8120 Eight-Core Processor   8 rdzeni 3.63 GHz

Kartka Graficzna:AMD Radeon HD 7800 Series

RAM:16,00 GB DDR3

Płyta Główna: Gigabyte Technology 970A-DS3

Zasilacz: Corsair PC3-12800K (800 MHz) 8192 MBytes   

.Nie piszcie mi jakichs badziew zwiazanych z optifinem czy oczyszczeniem kompa ccleanerem,poniewaz juz to robilem.Odkurzalem tez kompa sprezonym powietrzem i nie pomoglo.Mam zaktualizowane sterowniki karty graficznej,a fps dalej tak samo,gram na serwerach typu hardcore,więc mi nie piszcze odpowiedzi typu..."Ja mam 20 fps i nie narzekam"... Poniewaz nie zadawala mnie taka ilosc fps jak na moj sprzet.POMOCY!

Zacznijmy od Twojej specyfikacji: 

FX-8120 moze i ma wysokie taktowanie i 8 rdzeni, ale na pojedynczym jest baaaaardzo słaby. Nie jestem pewnien czy Minecraft wspiera multicpu, ale obawiam się, że nie. 

Jeśli grasz na singlu to fajnie by było gdybyś podał model dysku twardego.

Dlaczego wypisałeś dwa razy ram? 

"RAM: 16,00 GB DDR3"

i to dziwne pod "Zasilacz: Corsair PC3-12800K (800MHz) 8192 MBytes -> modelu zasilacza nie da sie odczytać z komputera musisz się pofatygować i zobaczyć w obudowie. Sprawdź dokładnie ile masz tego ramu (PPM na moj komputer i wlasciwosci -> jak mozesz podeslij SS) Możłiwe, że masz 8GB zamiast 16GB, ale upewnij się.

Co do karty graficznej to co podaleś "AMD Radeon HD 7800 Series" nie mówi kompletnie nic seri 78xx jest pełno kart sprawdź dokładnie jaką karte masz np.  program GPU-Z.

Dobra zatem oprócz tego:

Zainstaluj optifine:potem Video Settings -> Performance -> Uruchom Fast Render (jesli jest wlaczony to oki)

Mozesz sprobowac tez zrobic Advanced OpenGL na Fast i offnac wszystkie animacje chmury itp. -> najlepiej znajdz poradnik dot. optifine. 

Nastepną rzeczą jest przypisanie ramu do MC poprzez (najłatwiej) jakiś launcher -> spytaj wujka Google :D

Opublikowano

He  :O

No nie wiem czy masz na tyle dobry monitor by móc wyswietlić taka ilość FPS :D ostatnio widziałem w przecenie taki monitor dla grafików za 4k. Idealny do kwadratowego minecrafta

Masz 80-100 fps to temat zupełnie zbędny. Napisałi wyżej dla czego.

Ps. Napisałeś, że masz bardzo dobry komputer hmm... więc dla czego w nim siedzi budzetowy procesor ? :D Jajko w jajko intel zje tego amd ;) AMD to wszystko robi do max sredniej półki nawet super topowe karty nie umywają sie i nie umywały do NV od kilku dobrych lat to samo INTEL a AMD.

Ja mam zabytek muzealny e8400 +gts250 i dla podniesienia morale i e-penisa wyłaczyłem v-sync i pociska na full HD 200/500FPS kwadratowe klocki dosłownie zaczeły być okrągłe taka różnica w płynności miedzy 60 a 200 :D mowię Ci jak wymieniszna NV i dokupisz okulary 3d to być może w lustrze zobaczysz w czym problem.

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Nie znam się na komputerach dość dobrze,no ale skoro Battlefield 4 chodzi w ultra w 100 fps to dlaczego minecraft,jebane klocki za przeproszeniem,chodzą mi w tylu samu :/ ramu mam przeznaczonego 8.Mam 16 ,nie robcie ze mnie idioty,bo taki glupi az nie jestem.Czyli na moim miejscu zmienilibyscie procesor czy karte? Karte mam HD 7850. :) pozdrawiam ;)

Opublikowano

Co do twojego sprzetu to nie jest bardzo dobry ponieważ masz bardzo zwalony procesor ;) a to jest jedną z ważniejszych żeczy w minecraft :)

Ale polecam ci OptiFine Może ci pójdzie na ustawieniach LOW na 200 FPS

Polecam ; Xeon E3-1240 v3 @ 3.40GHz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...