Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System bankowy

patry6123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli wpiszemy nan bryłki da się bugować?

nie przyglądałem, się zbytnio w tego questa ale wydaje mi się, że nie ma tam nigdzie funkcji blokującej nan więc moja propozycja do autora questa żeby ją zablokował :P

Opublikowano

Ale nan w wpłacie czy wypłacie?

Napewno w wpłacie jest warunek, że jak nie wpiszesz nic to wyświetli się info, że możesz wpłacić minimum 1 bryłkę. Co do waszych uwag, to nie wiem czymdonrze rozumiem, chodzi o to, że jak nie wpisze nic to coś się zbuguje?

Opublikowano

Już zapomniałem ile radości daje czytanie tego działu. :D

Proponuję nauczyć się używania while'a, bo przydaje się do pól input (to nadal ktokolwiek je samotnie zostawia?). To samo się tyczy zmiennych lokalnych, które są tu bez sensu zastosowane wielokrotnie, a można tego uniknąć.

pc.getqf("Pin") == nil

wystarczyło:

pc.getqf("Pin") == 0
else if action == 3 then

bardzo ciekawy zapis...

Lepiej byłoby zastosować ważność konta na przykładowo 15 min bez pinu niż co teleport zmieniać qf'a.  Quest taki sobie, nie użyłbym nawet gdyby ktoś mnie o to prosił.

Opublikowano

Już zapomniałem ile radości daje czytanie tego działu. :D

Proponuję nauczyć się używania while'a, bo przydaje się do pól input (to nadal ktokolwiek je samotnie zostawia?). To samo się tyczy zmiennych lokalnych, które są tu bez sensu zastosowane wielokrotnie, a można tego uniknąć.

pc.getqf("Pin") == nil
wystarczyło:

pc.getqf("Pin") == 0
else if action == 3 then
bardzo ciekawy zapis...

Lepiej byłoby zastosować ważność konta na przykładowo 15 min bez pinu niż co teleport zmieniać qf'a. Quest taki sobie, nie użyłbym nawet gdyby ktoś mnie o to prosił.

Nikt Cię nie prosi o stosowanie tego quest, jest to mój 2 quest. Umiem programować w ansi c więc proszę nie ucz mnie jak mam pisać kod. Nie podobają Ci się proszę bardzo. Znajdź mi przynajmniej 2 osoby które po tygodniu nauki lua napiszą coś podobnego. Co do innych uwag, to chciałem wskazać iż nie ma normalnej dokumentacji do metinlua która bardzo by ułatwiała mi naukę tego języka.

Co do else if to jest nawyk z innych języków. Po za tym działa więc nie wiem o co Ci chodzi

Opublikowano

Nikt Cię nie prosi o stosowanie tego quest, jest to mój 2 quest. Umiem programować w ansi c więc proszę nie ucz mnie jak mam pisać kod. Nie podobają Ci się proszę bardzo. Znajdź mi przynajmniej 2 osoby które po tygodniu nauki lua napiszą coś podobnego. Co do innych uwag, to chciałem wskazać iż nie ma normalnej dokumentacji do metinlua która bardzo by ułatwiała mi naukę tego języka.

Co do else if to jest nawyk z innych języków. Po za tym działa więc nie wiem o co Ci chodzi

Dokumentacji do czego? Do lua wystarczy odrobina mózgu i logicznego myślenia, połowa nazw funkcji wskazuje na ich działanie, więc dokumentacja jest zbędna.

@Edit:

Widzę moja pomoc dotyczącą query się przydała, szkoda, że nie ma o tym nigdzie żadnej wzmianki, ani odpowiedzi w twoim temacie.

Opublikowano

Dokumentacji do czego? Do lua wystarczy odrobina mózgu i logicznego myślenia, połowa nazw funkcji wskazuje na ich działanie, więc dokumentacja jest zbędna.

@Edit:

Widzę moja pomoc dotyczącą query się przydała, szkoda, że nie ma o tym nigdzie żadnej wzmianki, ani odpowiedzi w twoim temacie.

Na to Ci mi napisałeś w tamtym poście, wpadłem przed przeczytaniem tego, więc nie wiem o co Ci chodzi, ale jak bardzo chcesz to dopiszę.

Opublikowano

Ja Cię nie zamierzam uczyć, bo mam co robić. Twierdzisz, że umiesz programować i nie widzisz różnicy między else if a elseif? To co uważasz za LUA, to tak na prawdę jest zabawa na funkcjach z metina i jak dla mnie nie wykorzystałeś NIC co można nazwać wiedzą z tego języka. Jak może być dokumentacja, skoro pliki są tak "troszkę" na lewo zdobyte? :D Są objaśnienia funkcji z metina na kilku forach, a cała reszta LUA to uniwersalny język. Chyba nikt nie myśli, że LUA powstało na potrzeby Metina?

Btw. Swoją drogą nie potrafię na chwilę obecną przypomnieć sobie języka (a znam ich kilka) w którym stosuje się else if... A za znajomość ansi c to szacun, poważnie my go totalnie nie znamy, a urwaliśmy się tu z choinki udając kozaków. Obecnie uczą tego w niektórych gimnazjum, więc masz się czym chwalić. Nie chcę Cię tu gnoić na starcie więc podsumuję to następująco: quest napisany bez wcześniejszego przemyślenia. Wskazują na to idiotycznie wykorzystane zmienne lokalne.

Opublikowano

Ja znalazłem taką osobę, po 2h nauki lua zacząłem pisać obszersze questy z tablicami, z4z0l może potwierdzić bo akurat jemu dawałem do sprawdzenia. ^^

Jeżeli takie babole robisz po tygodniu to pozdrawiam Ciebie bardzo.

0LsM05U.png

Opublikowano

To forum naprawdę schodzi na p*y. Dziękuję gratulacje dla panów up. Więcej nie nic nie dodam, jak nie umiecie docenić czyjejś pracy.

Tutaj link do prawdziwego języka programowania, którym jest ANSI C (nie jakiegoś g*wnianego języka skryptowego LUA), gdzie się używa else if i jest to naturalne. Macie się za programistów, a nie umiecie nic po za durnym językiem skryptowym. 

Opublikowano

To forum naprawdę schodzi na p*y. Dziękuję gratulacje dla panów up. Więcej nie nic nie dodam, jak nie umiecie docenić czyjejś pracy.

Tutaj link do prawdziwego języka programowania, którym jest ANSI C (nie jakiegoś g*wnianego języka skryptowego LUA), gdzie się używa else if i jest to naturalne. Macie się za programistów, a nie umiecie nic po za durnym językiem skryptowym. 

Przecież razem z Inkscape zjedlibyśmy Cię na śniadanie więc po co do nas się puszysz?

0LsM05U.png

Opublikowano

Naburmuszył się i poszedł... "Więcej nie nic nie dodam" - Ufff... Twoje umiejętności nie robią tu na nikim wrażenia, a ANSI-C, C#, C++ to moim zdaniem najprostsze języki programowania, których uczą już w gimnazjum. LUA to stosunkowo dobry język programowania używany coraz częściej.

Btw. Najpierw osiągnij to co ja w IT, a następnie pisz posty w których uważasz się za Boga. Ja obecnie jestem przeciętny, lecz jednocześnie dla Ciebie jestem wierzchołkiem góry lodowej, której z takim ego nigdy nie zdobędziesz. Na Politechnice ANSI-C skończyliśmy po 1.5 miesiąca, bo stał się już dla nas nudny jak tabliczka mnożenia, a Ty próbujesz tu zaistnieć "znajomością" tego języka. 

Quest do napisania w 15-20 min w środku nocy po raptownym obudzeniu przez wylanie kubła zimnej wody na głowę. Pominę fakt, że był na forum zalążek dużo lepszego systemu, który trzeba było na własną rękę sobie rozwinąć.

bank_system.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...