Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne uczucie podczas snu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż dzisiaj miałem normalny sen. Nagle stało się w tym śnie coś dosyć strasznego (z mojej perspektywy). I wtedy (byłem w pełni świadomy) czułem jakby coś zaczęło mocno ściskać moje nogi, ręce i usta. Nie wiem czy coś było przy mnie, bo miałem zamknięte oczy i nie zamierzałem ich otworzyć. Ogólnie trwało to jakieś 10 sekund, bo zacząłem sobie wmawiać, że to tylko sen (w sumie to nie wiem czy to dlatego przestało xD ). No i pytanie. Co to mogło być? Miał tak lub podobnie ktoś?

Opublikowano

Ja miałem podobnie i to nie raz,babcia mi mówiła żeby przy takiej sytuacji starać się przeklinać w tym jakby śnie na tą ,,osobę'' ,która cię jakby dręczy w snach XDDDD Działało,już takich snów mam.Przypomnij sobie czy czasem nie mówiłeś o kimś zmarłym.

@topic a tak serio,to coś w rodzaju paraliżu sennego,nie możesz wykonywać ruchów i towarzyszy ci strach,albo źle śpisz(złe ustawienie na łóżku xD) albo masz chorobę narkoplesję,jesteś senny w ciągu dnia itd.

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

Jest to paraliż senny. Nigdy jeszcze tego nie doświadczyłem i po opowieściach innych nie mam zamiaru.  <_<

Opublikowano

Otóż dzisiaj miałem normalny sen. Nagle stało się w tym śnie coś dosyć strasznego (z mojej perspektywy). I wtedy (byłem w pełni świadomy) czułem jakby coś zaczęło mocno ściskać moje nogi, ręce i usta. Nie wiem czy coś było przy mnie, bo miałem zamknięte oczy i nie zamierzałem ich otworzyć. Ogólnie trwało to jakieś 10 sekund, bo zacząłem sobie wmawiać, że to tylko sen (w sumie to nie wiem czy to dlatego przestało xD ). No i pytanie. Co to mogło być? Miał tak lub podobnie ktoś?

Gwałt na śpiocha.

Opublikowano

To nie jest paraliż senny, bo paraliż senny ma każdy każdej nocy. to jest ŚWIADOMY paraliż senny.

XrgAYyk.png

Opublikowano

to jest świadomy sen, który nastąpił nagle. Dlatego odczułeś paraliż, jest to normalne

niekoniecznie musiał to być świadomy sen.

Na tym polega świadomy paraliż senny:

Świadomy paraliż senny

Skąd się bierze?

Mózg wybudzania się wcześniej od ciała. Swego rodzaju nieprawidłowość, która prowadzi do niżej opisanych sytuacji.

Paraliż senny, przy którym jesteś świadomy, doświadczasz zwykle po gwałtownym wybudzeniu się ze snu lub przy długim utrzymaniu świadomości podczas zasypiania. Jesteś sparaliżowany, doznajesz wielu nieprzyjemności psychicznych.

Przykład: dzisiejszej nocy przyśnił mi się koszmar. Z powodu nadmiaru emocji, gwałtownie obudziłam się. Nie mogłam się poruszyć, ani co gorsza otworzyć powiek – wydawały się takie ciężkie. Przed moimi oczyma na ułamek sekundy pojawił się obraz zmasakrowanej kobiety. Po chwili wszystko ustąpiło, ale byłam bardzo wystraszona.

Cechy świadomego paraliżu sennego:

- sparaliżowanie mięśni,
- brak możliwości otworzenia oczu lub gałki oczne przewracające się w różnych kierunkach,
- uczucie duszności,
- pojawianie się nieprzyjemnych halucynacji wizualnych - zmór, „dusiołków”, wyskakujących twarzy, zamiana oświetlenia,
- występowanie halucynacji słuchowych - przerażające dźwięki, np. piski, szepty, huki,
- pojawienie się halucynacji kinestetycznych - wrażenie czyjejś obecności, jej dotyk.

I wiele, wiele więcej. Jak mózg sobie wymyśli.

XrgAYyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...