Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki program wybrać - gimp czy photoshop?

Viaths

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, chciałbym nauczyć się robić jakieś obrazki.., ale na sam początek chciałbym się Was doświadczonych spytać który program lepszy gimp czy fotoshop? wymieniam tylko te dwa programy, gdyż są one chyba najlepsze? jeżeli doradzicie mi już jaki program mam wybrać to zapewne on ma jakieś wersje i też chciałbym wiedzieć jakie i którą najlepiej wybrać, nie wiem może też macie poradniki jak używać takich programów to też Wam z góry dzięki, liczę o jak najszybszą pomoc ;)

Jestem zły ;p mam 65/100 ostrzeżeń !

Opublikowano

Zdecydowanie Photoshop. Sto razy wygodniejsza praca, ogrom możliwości. Jakbyś chciał spróbować GIMPa, to i tak z czasem zechciałbyś przejść na PSa, a to już nie jest takie hop-siup. Jeżeli chodzi o wersję, to ja używam CS6 i nie narzekam. ;)

zSCFQrN.png

Opublikowano

Photoshop jest zdecydowanie lepszy. Ja też korzystam z CS6 i jestem zadowolony, możesz jednak spróbować CC.

Poradników podstaw jest bardzo dużo poszukaj sonie w internecie ;)

8654014495912661120289.png

Opublikowano

Jedynym minusem Photoshopa w stosunku do gimpa, jest jego cena.

Ogólnie PhotoShop ma ogrom możliwości, dużo więcej niż jego darmowy odpowiednik-gimp.

Szybciej nauczysz się zrobić coś lepszego, znajdziesz więcej tutoriali, a także możesz zasięgnąć do książek na jego temat. :)

Opublikowano

oczywiście, tak jak poprzednicy pisali, photoshop. zaleca się korzystanie z najnowszej wersji, czyli CC bądź CS6. program ten to bardzo rozbudowane narzędzie do pracy w zakresie grafiki rastrowej, najlepsze na rynku w tej dziedzinie. pierwsze wrażenie może wydawać się przytłaczające dla początkującego, ale wystarczy trochę poćwiczyć, ogarnąć mniej więcej, co i jak i będzie dobrze. bardzo wygodny w obsłudze, np. w gimpie z niektórymi operacjami musisz się nieźle babrać, podczas gdy w photoshopie wystarczy jeden klik bądź kilka.

http://www.mpcforum.pl/topic/304222-tutorial-wszystko-nt-programu-adobe-photoshop-cs5/

http://helpx.adobe.com/pl/photoshop/using/tools.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...