Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmienne w C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam pytanie:

Czy zmienne w c++ są ważne?

Robię właśnie ten kurs ( http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Pojecie-zmiennej-i-podstawowe-typy-danych/11 )

I akurat ta lekcja jest dla mnie bardzo trudna.

Czy muszę ją przerobić i umieć wykorzystać tak jak poprzednie,  czy mogę ją ominąć i wrócić do niej np za parę dni?

Jeżeli będzie to wymagane, to przerobię tą lekcję i nauczę się ją wykorzystywać, ale jeżeli nie jest to ją opuszczę.

Proszę o szybką odpowiedź, chciałbym jeszcze dzisiaj coś poćwiczyć ;)

PS: Macie może jakieś  rady jak się zabrać za te zmienne? Wszystko dotychczas wchodziło mi do głowy w góra 15minut.

Potrafiłem wszystko wykorzystać itp. A to to jakaś czarna magia :CCC.

Od czego zacząć uczyć się tych zmiennych?

Czy tej tabelki "typy zmiennych" muszę nauczyć się na pamięć?

Opublikowano

Zmienne to podstawa! Gdzie będziesz przechowywał wartości jak nie w zmiennych? 

Czego nie rozumiesz?

Nie musisz się ich uczyć na pamięć, musisz je po prostu znać.

Nie ucz się za szybko, bo trzeba to ograniać powoli i stopniowo.

Tak btw. wszystkie lekcje są tam wiedzą elementarną. Zmienne są w KAŻDYM języku programowania.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Powiem szczerze, trochę zdołowała mnie ilość typów danych w tym kursie u góry :CCC
Już przeczytałem przykłady stosowania zmiennych i mniej więcej wiem po co są.

Mam pytanie:

Czy masz może jakieś rady od czego zacząć uczyć się tych zmiennych z tego kursu który podałem u góry?

Czyli czy np od nauczenia się nazw typów itp 

Nie wiem jak się za to zabrać. Mam ochotę pouczyć się dzisiaj tego c++ ale nie wiem jak zabrać się za te zmienne z tego kursu.

Bardzo proszę abyś podpowiedział mi od czego zacząć. Jedyna przeszkodą jest to, że nie wiem od czego zacząć.

Sory za chaotyczny styl postu.

Opublikowano

Oprócz tego

tutaj miałem zacytować od słów "Co to jest inicjalizacja"

w dół, ale się sypie

masz wiedzieć jakie są podstawowe typy, ile zajmują miejsca w pamięci, ich reprezentację w pamięci, znać poglądowo ich zakres (że float ma precyzję ~7 cyfr, jakie wartości może przyjmować (poglądowo, 2^32, 2^64)) i jakie wartości przechowuje (tzn. jak są one interpretowane, że float przechowuje wartości zmiennoprzecinkowe, że singed ma jeden bit na znak (i jest zapisywany w systemie U2), a unsigned nie, że char jest głównie interpretowany jako znak ASCII (a jest zwykłą liczbą))

+ nie wiem czy jest tam coś o stałych/literałach, ale warto o tym poczytać

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/constants/

+ dobrze wiedzieć jak na różnych typach działają operacje arytmetyczne  (int * float = float, int / int = int, bool * int = int, bool * float = float, etc.), integer promotion

Zmienne to żadna filozofia. Jeśli masz problemy ze zrozumieniem tego to zastanów się czy dasz radę dalej.

I myśl, a nie kuj, bo jest tu dużo zależności. (8 typów licząc osobno short, int, long i float, double. Uczenie się modyfikatorów typów to zapamiętanie zależności)

Nie licz, że dasz radę zapamiętać dokładnie wartości zakresów, nikt raczej nie pamięta i nikt nie potrzebuje.

Opublikowano

Oprócz tego

masz wiedzieć jakie są podstawowe typy, ile zajmują miejsca w pamięci, ich reprezentację w pamięci, znać poglądowo ich zakres (że float ma precyzję ~7 cyfr, jakie wartości może przyjmować (poglądowo, 2^32, 2^64)) i jakie wartości przechowuje (tzn. jak są one interpretowane, że float przechowuje wartości zmiennoprzecinkowe, że singed ma jeden bit na znak (i jest zapisywany w systemie U2), a unsigned nie, że char jest głównie interpretowany jako znak ASCII (a jest zwykłą liczbą))

Zmienne to żadna filozofia. Jeśli masz problemy ze zrozumieniem tego to zastanów się czy dasz radę dalej.

Nie mam problemów ze zrozumieniem tego tylko nie wiedziałem od czego zacząć ;)

Wielkie dzięki za pomoc.

Mam jeszcze ostatnią prośbę:

Czy mógłbyś powiedzieć których typów najczęściej się używa? 

Czy wogóle są takie, które są używane częściej od innych, czy w zależności od typu aplikacji wybieramy dany typ.

PS: Oprócz tego co napisaliście bardzo pomogło mi to: http://guidecpp.cal.pl/cplus,types

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, raczej nie ma to znaczenia, którego używa się najczęściej. Jest to zależne od sytuacji i potrzeb. Powinieneś na bieżąco oceniać jaki typ wybrać.

Wszystkie podstawowe trzeba znać.

Warto przejrzeć to

http://en.cppreference.com/w/cpp/language/types

dla dokładnych informacji

Opublikowano

mam prośbę czy mógłby mi ktoś napisać jakieś zadania do wykonania prze zemnie abym mógł poćwiczyć te zmienne?

Tylko błagam nic z górnej pułki coś łatwego tak żebym powoli dochodził co i jak. Żebym moja wiedza nie opierała się na teorii lecz także na praktyce.

Zadania typu:
Napisz program który będzie wczytywał coś tam coś tam... użyj zmiennych itp...

Cos w tym stylu 

Nawet jedno zadanie wystarczy ;) Z góry wielkie dzięki.

Gdy dostanę odpowiedź, zakończę temat.

Opublikowano

"Napisz program Zamiana cali na centymetry. Program powinien pobrać od użytkownika jedną liczbę rzeczywistą oznaczającą długość wyrażoną w calach (np. 1) po czym wydrukować na ekranie podaną długość po zmianie jednostki długości na centymetry (np. 2,54). Program powinien się ładnie przedstawić tzn. wydrukować na ekranie czytelne informacje kto i kiedy program napisał. Każda drukowana na ekranie oraz wczytywana z klawiatury liczba powinna być poprzedzona odpowiednim opisem (np. PODAJ DŁUGOŚĆ WYRAŻONĄ W CENTYMETRACH DL=)."

czyli prosisz uzytkownika o jedna liczbe i wypisujesz ile to jest cali

rozwiązanie (nie moje):

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
  float cale,centymetry;

cout << "Program CALE2CENTYMETRY\n"
       << "(C)2002 student\n\n"
       << "Program przelicza dlugosc wyrazona w calach"
       << " na centymetry.\n\n";

cout << "Liczba cali = ";
  cin >> cale; 

centymetry = cale * 2.54;

cout << "\n\n" << cale << " cali  =  "<<centymetry<< " cm\n\n";

system("PAUSE");	
  return 0;
}

2.Napisz program Zamiana złotówek na dolary.

3. Napisz program przeliczający temperaturę wyrażoną w stopniach Celsjusza na temperaturę wyrażoną w skali Fahrenheita.

<>

Opublikowano

neversayyes, sam się uczę z tego kursu, tyle że jestem nieco dalej. A zadanie ? Masz na końcu każdego poziomu :) W poziomie, który aktualnie przerabiasz, zadanie jest następujące :
Mamy następujący kod: 

C/C++
#include <iostream>
int main()
{
    std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl;
    return 0;
}

Próba kompilacji powyższego programu się nie powiedzie, a w logu kompilacji otrzymamy następujący komunikat: 

error: 'nieznana' was not declared in this scope 

Popraw program tak, aby się skompilował i wypisał na ekranie liczbę 123. W programie nie wolno usuwać ani zmienić żadnej istniejącej linijki.

C++ - uczę się... :(

Opublikowano

Kup sobie na allegro *używaną* Symfonię Grębosza. Tam masz napisane jak dla D, po prostu nie da się tego nie zrozumieć. 

Do każdego zagadnienia masz tam sporo zadań, które autor sobie wymyśla, zaczyna rozwiązywać i jeszcze raz tłumaczy co jak i dla czego.

Opublikowano

Przejrzyj http://www.mpcforum.pl/topic/508973-jak-zaczac-przygode-z-programowaniem-c/

Masz tam dużo dobrych materiałów do nauki. 

W szczególności o typach masz - na przykład - tu: http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=show&page=cpp&c=70000 (i w tysiącu innych miejscach)

Zbiór jakichś zadań ( potrzebujesz korzystać z pętli i instrukcji warunkowych ): http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=lesson&n=284&page=cpp

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Jeśli byś myślał o kupnie tej Symfonii, o której wspomniał Zenek97, to wybierz Symfonia C++ STANDARD, inne są stare.

C++ - uczę się... :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ci mogę jeszcze polecić czasem jak czegoś nie rozumiesz byś zajrzał do tego wideo kursu 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOYHgt8dIdoy6YhMq-mR6SZgy3zDy7D5i

jest bardzo intuicyjnie wyjaśnione i łatwo zrozumieć, oczywiście nie rezygnuj z tej strony z której aktualnie się uczysz. 

Tylko nt. zmiennych to nwm w którym to odcinku było ale możesz sprawdzić w pierwszym 

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...