Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

First vs Second

domin3p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który lepszy, różnica w płycie grafice i procku, czy to jest ta sama wydajność? Czy ten z radeonem lepszy niby 2GB więcej ale pamięć nie robi różnicy co nie? Jestem nastawiony na zestaw nr1 ale kolega mi podesłał drugi i nie wiem, oceniajcie. 

1. http://www.morele.net/inventory/info/qp5Vsw/

2. http://www.morele.net/inventory/info/QiWuC8/

chce kompa tylko do gier na wysokich/ultra,  i bede mial podlaczone 2 monitory jeden tylko do pulpitu a drugi do gier/filmow itp

Opublikowano

Zestaw z Radeonem jest lepszy.

R9 290 jest jak GTX 780, czyli o półkę wyżej od Twojego 770.

No i procek 4590 wiadomo lepszy.

Opublikowano

4590 lepszy niż 4670? ;D

i radeon lepszy niż gefeorce? radeon nie ma physixa itp to jak w końcu?

Opublikowano

Chodziło mi o 4690, sorka.

A w jakie gry będziesz grać?

Physx działa tak samo na korzyść geforce, jak mantle na korzyść AMD.

Przykładowo w Assasins creed jest Physx i raczej więcej osób na to narzeka, bo tworzy jakiś dziwny dym, który daje dość dziwny efekt... kwestia gustu.

Pozatym liczba gier obsługująca Physx jest dość mała, więc nie ma się co na to napalać.

Dodatkowo Physx dość obciąża kartę i żeby to działało jakoś znośnie potrzeba GTX 780 albo nawet 780Ti, więc taki 770 słabo sobie z tym poradzi.

Natomiast Mantle jest chwilowo chyba tylko w 3 grach (w tym bf4).

Ja bym bardziej postawił na bardziej wydajną kartę (r9 290), no ale wybór już należy do Ciebie ;)

@Edit

Chyba, że zajmujesz się robieniem grafiki 3D, albo nagrywaniem wtedy można rozważyć wybór GeForce, ponieważ technologia Cuda znacznie skraca czas potrzebny na renderowanie 3D, a technologia ShadowPlay pozwala nagrywać bez straty fps.

Opublikowano

Będę grał w gry które wyjdą w najbliższych miesiącach, bf4, watch dogs, assasins creedy itp ;). A jak myślicie ile fps bede miał w league of legends? 150+?

to może wziąć 4690 i r9 290 czy 4590 r9 280 i dopłacić do płyty od msi?

Opublikowano

W lolu? 250/300+

Bez przesady :P

Ja na najwyższych ustawieniach mam ok 100/150 w teamfightach, a mam prawie to samo w kompie.

Opublikowano

@x2UP

Ja pier*ole ;d, no to ładnie ^^, nic mi to nie da bo chyba ludzkie oko widzi do 60 jakoś ale fajnie będzie tylko mieć :P

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngTenObok

ale to raczej nie ma sensu teraz mam 30-60 i nie narzekam bo jest super

Nie zbaczając od głównego tematu to kto się wypowie?

to może wziąć 4690 i r9 290 czy 4590 r9 280 i dopłacić do płyty od msi?

chce grać w najnowsze gry i renderuje filmy co jakiś czas no i komputer jest włączony czasem po 15 godzin

Opublikowano

Nie zastanawiaj sie. 290tka jest klase wyżej od 770/280x. Czyli to samo co koledzy wyżej pisali.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

A nie lepszy 4590? Nowszy i mniej kosztuje ale czy będzie działał z płytą msi b85 ?

Opublikowano

To, że nowszy to nie prawda bo wyszły mniej więcej w tym samym czasie.

4690 jest trochę mocniejszy, a to czy chcesz dopłacić do niego kilka zł już zależy od Ciebie.

Na płytę wszystko wejdzie spokojnie.

Opublikowano

Imo jak duzo renderujesz to bym troche doplacil i wzial z GTX780, bo nvidie duzo lepsze sa w renderowaniu...

Co do PhysX - malo gier to obsluguje? Niemal wszystkie na DX11 uzywaja tego no i wiele z DX9/10 wiec warto, bo wiecej FPS nie tylko w dymach i wybuchach, ale podczas wielu akcji np. w bf4 nie doswiadczysz spadkow az takich (wiadomo, ze to raczej przy 2 i wiecej monitorach bylyby spadki ponizej 60fps na ultra i max rozdzielczosci no ale jednak lepiej miec zapas...

Jednak R9 290 vs GTX770 to do gier zdecydowanie ten Radeon - watpie zebys bardzo duzo renderowal

Nie rozumiem pchania sie w i5 4x90 ktore sa o 100-150zl drozsze i lepsze 5-8% skoro mozemy wziac i5 4460 refresh ktore jest za 650zl i jest niewiele mniej wydajne .... to najoptymalniejszy procek cena/wydajnosc aktualnie ... Mi dzieku kilku oszczednosciom udalo sie zrobic zestaw lepszy od obu, bo po prostu masz jeszcze lepsza karte niz w obu tych...  imo nie ma SSD ale to za 200zl mozna kupic, za to masz lepsza bude i zasilacz ...

Link:

http://www.morele.net/inventory/info/2yBHfy/

GTX780 jest wydajniejszy dosc mocno od R9 290, do tego ma PhysX i w renderingu miazdzy tego Radeona... 

Jak chcesz lepsza plyte, ktora w przyszlosci pozwoli Ci zrobic SLI (2 lub wiecej kart graficznych naraz) to musialbys ok. 100zl wiecej wydac... 

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Niemal wszystkie gry na DX11 obsługują Physx? No nie powiedziałbym.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_hardware-accelerated_PhysX_support

Wiadomo jak same gry to radeon, a jak rendering, ewentualnie nagrywanie to nvidia.

Jeżeli patrzysz tylko pod kątem gier to opłaca się bardziej r9 290 niż gtx 780, ponieważ 780 kosztuje sporo więcej, a wzrost wydajności jest niewielki.

Opublikowano

Nie chcę wydać 1800 na karte to jest komputer na max 5 lat bo potem sprzedam i złoże coś lepszego ;).

A co nie polecacie 4590 i gtx 770? Bo jakoś już się przekonałem do tego zestawu, czytałem trochę o radeonach i podobno grzeją się i głośno pracują a mantle jest podobno tylko na 3 grach na raziem a physix w wielu tak jak kolega wyzej pisal.

@Edit hola panowie nie wchodzimy na gtx 780 nawet nie ma mowy o tej karcie niestety, chcę mieć dobry procek i reszte hardware a ewentualnie za kilka lat dokupie lepszą karte a reszta zostanie albo wszystko wymienie a ten zestaw sprzedam.

Opublikowano

Taa, tylko ze PhysX odciaza procka zawsze, tylko nie zawsze wspomaga dodatkowe efekty :) A wiadomo, gpu sa kilkadziesiat razy wydajniejsze od zwyklych cpu. Niewielka roznica miedzy GTX780 a R99 290? Ojj, chyba zle spales... :O To duza roznica, a zwlaszcza ze on tez renderuje :) No i zmiescilem sie w budzecie bez problemu

Nie chcę wydać 1800 na karte to jest komputer na max 5 lat bo potem sprzedam i złoże coś lepszego ;).

A co nie polecacie 4590 i gtx 770? Bo jakoś już się przekonałem do tego zestawu, czytałem trochę o radeonach i podobno grzeją się i głośno pracują a mantle jest podobno tylko na 3 grach na raziem a physix w wielu tak jak kolega wyzej pisal.

@Edit hola panowie nie wchodzimy na gtx 780 nawet nie ma mowy o tej karcie niestety, chcę mieć dobry procek i reszte hardware a ewentualnie za kilka lat dokupie lepszą karte a reszta zostanie albo wszystko wymienie a ten zestaw sprzedam.

Lepiej 4460, duzo tanszy, roznica niewielka... A nie warto GTX770 za taka cene bo tamten zestaw z 770 to slaby dosc jest ;/ A w moim zestawie w przyszlosci dokupisz druga taka karte (wtedy bedzie duzo tansza) i grasz dalej... predzej bedziesz musial zmieniac procka niz karte zeby pograc... W moim zestawie procek jest gorszyy o 3-5% moze o 8% w niektorych benchmarkach, masz za to grafike o jakeis 30-40% lepsza od GTX770 i z 15-20% lepsza od R9 290, do tego duzy zysk bo renderujesz... moze i karta sama w sobie jest droga, ale skoro zestaw zmiescilem w budzecie, a jest duzo wydajniejszy, to nie rozumiem Cie...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

O zasilaczach Deus nie można powiedzieć dużo dobrych rzeczy co? Jest tam też słabe mobo i nie ma ssd ;/. A tak jak mówię, wole wsadzić lepszą większość część podzespołów a za rok sprzedać 770 i kupić np 780 lub coś jeszcze lepszego, to dla mnie nie problem, tylko akurat teraz mam budżet do 3200 i chciałbym ssd też nie jakiś bajer tylko zwykły pod sam system.

@Edit

No i pod ten Twój procesor musiał bym mieć mobo z97 bo na tamtym chyba update biosu a też nie chce mi sie w to bawic.

Opublikowano

GTX 780 i R9 290 są podobne i zależnie od gry. Wiadomo ogólnie to nvidia jest lepsza, ale jak np weźmiemy do testu taki battlefield to tutaj r9 290 potrafi być nawet minimalnie lepszy od gtx 780. Różnica w innych grach to 5-10fps na korzyść gtxa.

Co do mantle to racja na razie obsługuje 3 gry, ale za jakieś kilka miesięcy już będzie ich więcej.

Physx odciąża procka? Chyba nie o tym samym physx mówimy :P Jest to nic innego jak dodatkowy efekt, który potrzebuje dodatkowej mocy obliczeniowej, żeby działał (chyba, że tutaj mówisz o tym, że w kartach amd to procek oblicza to physx, ale raczej wiadomo że jak się bierze radeona to physx się po prostu wyłącza :P)

Znowu pchanie się w GTX 770 nie przyniesie nic, bo physx będzie tak obciążał kartę, że słabo z płynną rozgrywką, a jeżeli grać bez tego bajeru to wtedy r9 290 i masz spory skok wydajności.

@Edit

A i jeszcze wspomniałeś o tym, że radeony głośno pracują i się grzeją. Prawda, ale chodzi tu o konstrukcje referencyjne, a w polecanych masz MSI, które ma bardzo dobrą kulturę pracy i nie występują tu wysokie temperatury, a głośność to już zależy jak sobie ustawisz obroty wiatraka. Wiadomo podczas gry będziesz kartę słyszał - każdą będziesz słyszał nawet cudowne GTXy. Jak w nic nie będziesz grać, to dysk będzie pracował głośniej niż karta ;)

Opublikowano

Ile mi skoczy fps z 770 na r9 290? Bo jeżeli 10 to wole już gtxa :D.

Chcę mieć tylko 60+ fps w nowych grach na ultra/wysokich, przez rok (ewentualnie 3-4) gtx potrzyma potem sprzedam i znowu założę temat na forum xD

Opublikowano

PhysX nie obciaza zbytnio karty... wiedzialbys, czemu, ale nie wiesz, ze PhysX na nieuzywanych zasobach karty oblicza czesc pracy za procesor, niezaleznie od gry...

Co z tego, ze mantle kiedys obsluzy wiecej gier? Mantle to API, jak DirectX czy OpenGL. I taki R9 290 ma dana wersje Mantle, np. 1.0, i nie obsluzy nowszych, ktore powstana, np. Mantle 2.0... To tak, jakbys od GTX2xx wymagal obslugi DX11, co jest niemozliwe :) Mantle pomoze, ale juz nie tej karcie :)

R9 290 w najlepszych dla siebie opcjach i najgorszych dla GTX780 ledwo dogania 780, w grach najlepszych dla GTX780 a najgorszych dla R9 290 roznice siegaja 30% fps ... nie mowiac juz o tym, ze R9 290 mocno nie pokrecimy, a GTX780 to swietna opcja do krecenia, zwlaszcza od takich producentow jak GB, Asus, Msi, czy Palit 

Na 770 pograsz spokojnie z 1,5-2 lata na ultra w Full HD z min. 40fps ... ale 60 nie gwarantuje .... Na 780 po OC bez problemu 3 moze nawet 4 lata pograsz w Full HD na 40 + fps... a w przyszlosci zamiast zmieniac calosc dokupisz drugiego GTX780, oba podkrecisz ile wlezie, zmienisz procka i plyte, i bedziesz gral dalej, niskim kosztem... Dodatkowo w przyszlosci taki GTX780 bedzie kosztowal duzo mniej, pewnie ok. 800zł ... 

Opublikowano

http://pclab.pl/art55381-4.html

Tutaj masz kilka gierek.

Jeżeli planujesz w przyszłość to bierz radeona, bo na nim będziesz miał zawsze te kilka fps więcej, a np za rok czy dwa jeżeli gra będzie działać na 30 czy 40 fpsach to różnica raczej będzie widoczna.

@Edit

A to ile z karty wykręcisz zależy bardziej od sztuki, a nie od tego, że ktoś kiedyś napisał "nvidia lepiej się kręci od amd".

Skoro physx nie obciąża zbytnio karty to czemu taki assasins creed 4 z włączonym physx i wszystkim wymaxowanym na full hd ma średnio 35fps, a bez physx jest ok 55-60?

Manle będzie działać w nowszych grach, ponieważ zostao to już potwierdzone przez AMD. To nie jest microsoft który robi swoje aktualizacje tylko po to żeby ktoś kupił ich produkt ;)

I Mantle nie ma pomagać karcie, tylko procesorowi, bo karta ma dość mocy w porównaniu z procesorem.

Opublikowano

O gtx 780 pogadamy za rok lub więcej panowie ;d. A  w między czasie wyjdzie gtx 790 i 800 :D, albo kupie titana. A teraz krótka piłka albo jeszcze trochę podyskutujemy bo temat w 30 min zrobił więcej odpowiedzi niż jakikolwiek ^^, brać 770 i 4590/4670   oraz mobo msi b85 czy co? ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...