Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna

Anon1m0wy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema kupiłem nowy komputer i mam problem z kartą graficzną na dole wypisze parametry pc. Przy zakupie komputer wydawał mi się stosunkowo dobry jak do ceny 2400zł. Wiec zakupiłem w domu zainstalowałem wszystkie sterowniki. I dla testu odpaliłem kilka gier od najsłabszych do w miarę wymagających. Na pierwszy ogień poszedł metin2 podczas gdy widać takie przeskakujące paski jak sie idzie, domyślam się że są to odświeżające się klatki zbyt wolno na słabszej maszynie tego nie miałem. Jest to bardzo irytujący problem bo nie idzie grać gdy idzie się i pokazują się taki paski jak by telewizor łapał fale. Potem poszedł CS Go Steamowa wersja pięknie wszystko bez problemu chodzi. Kolejną grą był Saint Row The Third, gra chodziła w miarę płynnie, dlaczego w miarę ? Bo jak na taki sprzęt wydawało mi się że nie powinno byś lagów. No i na koniec Dead Island Riptide kompletna klapa, na najmniejszych dedalach i wszystko off były takie lagi że grać nie szło. Co do komputera to w tle nie było nic uruchomione żadne aplikacje tylko eset i sterowniki. Sprawdzałem nawet instalować kilka razy te gry bo sądziłem że może to byc błąd podczas instalacji. Ale jednak nie i pisze tu żeby prosić o pomoc. Jeżeli komuś uda mi się pomóc dostanie 10 lajków a jeżeli ktoś szybko zaradzi problemowi będę skłonny dać nawet 2 moje limity ( 1 limit = 10 lajków) 

ps: 
Grafika w samym komputerze jest oceniana na 5.0 
Wydajność pulpitu dla interfejsu windows aero  --- 5.0
Wydajność trójwymiarowej grafiki biznesowej i w grach --- 6,3
To są najniżej oceniane komponęty reszta oceniana jest na 7 coś 

Sprzęt: 
Windows 7
6GB ram

Geforce GT 610 2GB

Intel Core i3-3240 3.40 GHz

Opublikowano

Tak to jest jak się kupuje gotowe zestawy.

Tutaj już się nie da pomóc chyba że dało by radę oddać komputer i dostać zwrot kasy i złożyć normalny komputer.

Grafika to najgorszy GeForce z serii 600. Ogólnie to tak wygląda że pierwsza liczba oznacza numer serii, a potem jej wydajność, czyli masz tak jakby wydajność 1, a najlepszy model ma nawet 9.

Druga sprawa to podaj model zasilacza jaki tam masz, bo zapewne jakiś chiński szajs, który albo sam się spali za jakiś czas, albo cały komputer.

@Edit

A indeks wydajności nie jest jakiś super dokładny, lepiej jak byś zrobił sobie test jakimś benchmarkiem np 3dmark, albo unigine Heaven Benchmark i porównał wyniki z innymi, którzy mają taki sam lub podobny zestaw. Jednak jak dla mnie po prostu za dużo oczekujesz od tego sprzętu.

@Edit2

No i oczywiście czy zainstalowałeś wszystkie niezbędne sterowniki? Do grafiki najlepiej ze strony producenta, niż z dołączonej płytki do kompa, bo na stronie są zawsze aktualne.

Opublikowano

Sterowniki aktualne sprawdzałem. a co do zasilacza to nie jestem pewien ale chyba 350w nie chce rozkręcac obudowy bo ma plomby. A co do pc bo mam starego dosyć starego. Coś się popsuło były w taki jednym pobliskim serwisie nie potrafili zdiagnozować no i wydaje mi się że tam padł jeden element bo nie chciał wgl ekran się włączyć tak jak by ekran był nie podłączony, Czy dało by się ze starego komputera poprzepinać działające komponęty żeby ten nie był taki słaby ? 

ps: Dodam ze dzis rano wziołem się za rozkręcanie całego starego pc na części 

na dole dam foto, ta maszyna służyła wiernie 6 lat bez awarii 

3986014060452281143507.jpg

Opublikowano

Przekładanie części ze starego 6 letniego kompa raczej będzie bez sensu, bo wątpie żeby były lepsze od tych co masz teraz (które i tak nie są jakieś wybitnie mocne).

Skoro obraz się nie wyświetlał to problem był zapewne po stronie karty graficznej i pewnie jej wymiana by pomogła.

Opublikowano

Wydaje mi się ze to była zintegrowana. Masakra chyba z powrotem przerzucę się na laptopa. Ja w gry mało gram te odpaliłem tylko dla testu, jak już gram to w stare strategie typu command conquer, twierdza krzyżowiec. Na ogół zajmuje się programowaniem. :/

Opublikowano

No to mógł paść mostek północny, a z tym to już gorzej i najlepiej wtedy nową płytę główną kupić.

Chyba że po prostu padł monitor, albo kabel nie łaczył :P

Opublikowano

monitro nie bo obecnie go  użytkuje i chodzi pięknie, możliwe że mostek no szkoda no obecnie mam 3 kartony części do komputera, jak poszukam to znajdę części nawet jeszcze z 2005roku lub wczesniej do składania komputerów. 

Opublikowano

Jeżeli chcesz pograć w nowe gierki bez przycinek, na tym zestawie który zakupiłeś to musisz wymienić 2 rzeczy:

1. Zasilacz
  2. Karta Graficzna

Tylko musiałbyś przeznaczyć odpowiednią kwotę na te podzespoły. Inaczej nie zwiększysz w magiczny sposób fps'y w grach.

Opublikowano

No to tak jak mówię musiał paść mostek północny. Płyta do wymiany, albo do jakiegoś serwisu co się na tym zna i to naprawi, tylko koszt może być dość wysoki i wtedy już lepiej będzie kupić nową płytę.

Opublikowano

już nawet nie opłaca się go reaktywować niech spoczywa może kiedyś znajdzie gdzieś zastosowanie stara maszyn ;D, co do tego no to słabo powiem teraz widzę że nie opłaca się kupować gotowców, trzeba się skuć żeby nauczyć. ;/ 

edit 2
A do programowania to chyba lepszy laptop będzie niż ten komputer ? 

Ten komputer nawet czasem jeżeli ruszy się kabel zasilacza to strzela, albo ten metal do okoła zasilacza może nawet kopnąć prądem lekko ale jednak. 

A co do starego to tu dam jeszcze zdj płyty głównej tego 6 latka 

1cf897bba4cbe.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...