Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Drobna modernizacja PC dla poprawy wydajności

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się ostatnio nad małą modernizacją mojego PC, wczoraj miał drugie urodziny ;) Tak, 2 letni komputer, głównie zależało by mi na zmianie karty graficznej, żeby gry płynniej i stabilniej chodziły, oraz ładnie wyglądały :)

Budżet nie jest określony póki co, zależy jak się ułożą sprawy finansowe. Dokładny budżet mógłbym podać gdzieś za tydzień, więc na dzień dzisiejszy może przyjmijmy 600-700zł.

Obecna specyfikacja:

Procesor i5 2500k z chłodzeniem SilentiumPC Fortis HE1225, póki co na standardowych zegarach

Płyta główna ASRock P67 Pro3 B3

Karta graficzna HD7850 Sapphire 2GB

Zasilacz XFX 550W

Dysk Seagate Barracuda 1TB na SATA 3

2x 4GB RAM DDR3 1333MHz CL9 od A-DATA

Obudowa Cooler Master Elite 431 z 2 wentylatorami (przód wciągający, tył góra wyciągający) Dostałem też od znajomego 4x filtry przeciwkurzowe 120mm (firma AKASA) oraz 3 wentylatory 120mm (Firma 4world Accesories). Pewnie nie są to najlepszej jakości produkty, ale skoro je mam, będę mógł je wykorzystać ;)

Zastanawiałem się nad dwoma wariantami w tym przypadku. 

1. Sprzedać HD7850 i kupić jakąś lepszą kartę

2. Wymienić płytę główną (i chyba zasilacz w tym wypadku) na taką z 2 slotami PCI-E 16x i dołożyć drugą HD7850, czyli pewnie dodatkowo będzie trzeba podkręcić procesor.

Tak jak pisałem, na obecną chwilę przyjmijmy budżet 600-700zł 

Co byście poradzili w takiej sytuacji? Pozdrawiam.

Opublikowano

1. Tak, jak najbardziej.

2. Nie, na pewno nie.

Kartę spieniężysz za ~ 350 PLN. Dodajmy do tego 600-700 PLN i uzyskamy kwotę pozwalającą na zakup R9 280X lub GTX 760. Odpowiednio prezentuję dwa najciekawsze modele karty:

http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-r9-280x-1000m-dd-boost-edition-3072-mb-ddr5-r9-280x-tdfd-611378/ - wydajniejsza od GTX 760 o średnio 15%. Z tym, że nie każdy lubuje się w produktach AMD. W niektórych grach np.: ACIV, FC3 płynność obrazu jest po stronie zielonych.

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-overclock-gtx760-dc2oc-2gd5-585996/ - tańsza o 170 PLN, a przy tym i wyposażona w cichszy układ chłodzenia. Pobiera ona również mniej mocy od R9 280X. Jej konkurencją jest R9 280 - podobnie jak R9 280X produkcja na chipie AMD.

Opublikowano

Jeżeli miałbyś wybierać między GTX 760, a R9 280X, to bierz Radeona.

Karty Radeona są bardziej opłacalne. R9 280x jest tylko trochę słabszy od GTX 770, a on jest już półkę wyżej od 760. Zależy to głównie od gry, ale w niektórych grach to nawet r9 280x wyprzedza 770 ;)

W 2 karty w CF/SLI się nie pakuj, bo lepiej kupić jedną mocniejszą niż 2 słabsze. Jeżeli już to z topowych modeli czyli coś pokroju gtx 780, albo r9 290. Z dwóch słabszych się wgl nie opłaca.

Opublikowano

R9 280X w CF też można. Sprzedaj tą kartę i kup R9 280X najlepiej od MSI.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...