Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyjemne Elo - Poradnik mądrego grania w lola

Nellu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrozumiałem a ty? Napisałem wyraźnie "Grasz w tą grę 4 lata" tak czy nie? Serio nie ma dla mnie różnicy ile ci zajęło ogarniecię podstaw. Naprawdę :). I nie nie ujęłeś tego źle a ja zrozumiałem to dobrze. Ty chyba po prostu nie chcesz do siebię dopuścić myśli że tyle czasu zajęło ci się dostanie na taki niezbyt niesamowity poziom :).

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@lunatyx

1. Może źle to ująłem albo ty nie zrozumiałeś. Przez ponad 3 lata nie umiałem totalnie grać. Potem dopiero się nauczyłem.

2. Wartość jest taka, że są to porady graczy z topki, a ja bazując na własnych doświadczeniach podaję je dalej.

Czepiasz się literówki..

skoro przez 3 lata nie umiałeś to jak się nauczyłeś w rok?

<>

Opublikowano

A jeżeli przez 17 lat nie umiesz prowadzić auta, a w miesiąc wszystko w trakcie kursu ogarniesz to jak niby ma to działać? Na takiej samej zasadzie jak nauka gry kiedy się do niej przykładasz. 

Ludzie, skończcie tę dyskusję, bo to się totalnie nie trzyma tematu.

omx6dh6.png

Opublikowano

Trzyma się takiego tematu że ten poradnik to jakiś żart. @Nellu człowieku ty naprawdę tak powoli myślisz? Czy przez te 17 lat prowadzisz auto? NIE. A czy przez 3 lata grasz w tą grę nawet jak ci to nie wychodzi? TAK. To tak trudno zrozumieć? Serio nie ma różnicy czy się przykładasz czy nie. Grasz to grasz naprawdę to takie trudne do zrozumienia?

Opublikowano

Tak samo nie ma różnicy czy dalej będziesz pier<ciach> głupoty czy nie. Nie mam zamiaru ciągnąć tego dalej, bo nie po to założyłem ten temat. Jeżeli szukasz miejsca do narzekania to idź na inne forum. 

omx6dh6.png

Opublikowano

@Nellu Co tak agresywnie? "Argumenty" ci się skończyły czy co? Najpierw robisz durny poradnik potem jak ktoś go komentuje to sam nie wiesz co odpowiedzieć i głupoty wymyślasz gratulacje :).

Opublikowano

Tak samo nie ma różnicy czy dalej będziesz pier<ciach> głupoty czy nie. Nie mam zamiaru ciągnąć tego dalej, bo nie po to założyłem ten temat. Jeżeli szukasz miejsca do narzekania to idź na inne forum. 

No przepraszam, ale każdy może swoją opinię wygłosić, co więcej, dzięki takim dyskusją temat utrzymuje się na górze.

@Nellu Co tak agresywnie? "Argumenty" ci się skończyły czy co? Najpierw robisz durny poradnik potem jak ktoś go komentuje to sam nie wiesz co odpowiedzieć i głupoty wymyślasz gratulacje :).

Trzyma się takiego tematu że ten poradnik to jakiś żart. @Nellu człowieku ty naprawdę tak powoli myślisz? Czy przez te 17 lat prowadzisz auto? NIE. A czy przez 3 lata grasz w tą grę nawet jak ci to nie wychodzi? TAK. To tak trudno zrozumieć? Serio nie ma różnicy czy się przykładasz czy nie. Grasz to grasz naprawdę to takie trudne do zrozumienia?

Co do tego... Wiadomo, że jak ktoś będzie miał instruktora, czy kogokolwiek innego, kto pomoże mu zrozumieć podstawy, to szybciej się nauczy tego, czego chce, ale nie zamierzam bronić kolegi, bo akurat ja zacząłem grać w 3 sezonie, a dokładnie w połowie i po tygodniu od wbicia 30lvl miałem już Gold'a.

h6IduA1.png

Opublikowano

UP

Nie twierdzę, że nikt nie ma prawa wygłaszać swojej opinii, nawet jeśli jest zła. Nie zależy mi jednak na podtrzymywaniu popularności tematu nędznymi dyskusjami, gdzie sam nie zachowuję się jak przystało. Jeżeli temat ma być podtrzymywany na górze wolałbym, aby za wypowiedziami stała jakaś sensowna argumentacja, niż tylko ciągłe najeżdżanie na poradnik i to co w nim napisałem. 

Prawdą jest, że niektórzy potrzebują więcej czasu na nauczenie się poprawnej gry. Ale czy to, że ktoś może się nauczyć grać dopiero po setkach rozegranych gier to coś złego? Z mojego punktu widzenia każdy może stać się dobry, jeżeli poświęta ku temu wystarczająco dużo starań. I naprawdę nie jest ważne czy osiągniesz wysoki poziom w tydzień czy w kilka lat. Poziomu nie osiąga się z niczego, nie da się zdobyć załóżmy diamentu przez serię przypadkowych zwycięstw. Nie mówię jednak, że zdobycie poziomu złota nie jest możliwe przez taki zbieg okoliczności. Znam wiele osób, które grają beznadziejnie a są kilka dywizji pode mną. Co to ma za związek z dobrym graniem? Sprawa jest bardzo prosta. Słabi gracze, nawet jeśli są wysoko nie wejdą wyżej. Właśnie te osoby, które jakimś trafem znalazły się w tym złocie nie wspinają się dalej. Z jakiego powodu? Kiedy kończy się wygrywanie przez szczęście, a kiedy zaczyna konieczność wygrywania przez własne umiejętności? Jeżeli dobrze grasz, jesteś w stanie utrzymać swoją dywizję, a jeżeli się poprawisz w grze możesz wspiąć się wyżej. Jakie to ma znaczenie czy grasz 4 lata, czy 2 miesiące skoro utrzymujesz się na swojej dywizji i nie spadasz niżej? Dlaczego ktoś mówi ci, że nie nie umiesz grać, lub jesteś słaby tylko z powodu długiego czasu w ciągu którego uczyłeś się grać?

Zaledwie garstka z ludzi grających w lola osiąga naprawdę wysoki poziom. A ci polscy gracze, którzy już go osiągają to zazwyczaj aroganckie świnie szukające poklasku. Nie rzucam słów na wiatr, bo znam kilka osób które znajdują się w D1, a zachowują się jak niewyuczone bachory w stosunku do innych graczy na turniejach i w internecie. Jestem ciekawy czy jedna z osób w tym temacie zalicza się właśnie do takiego typu ludzi, bo obserwując dyskusję przez dużą część czasu próbowała mi udowodnić, że nie znam się na grze i uważam za "najmądrzejszego".

Zostawiam temat do dyskusji i jestem ciekawy czy ktoś powie coś ciekawego. Przypominam również, że ten temat powinien służyć słabszym graczom za pomoc w grze i warto coś treściwego napisać od siebie.

omx6dh6.png

Opublikowano

Ja tu po prostu miszczu daję pomocne rady. Głównym wyznacznikiem tego że nie jestem wyżej jest po prostu czas. YOLO

omx6dh6.png

Opublikowano

Myślałem że będzie ładnie opisane, mimo to w momencie w którym zacząłem czytać że gold eune = silver euw, albo "Diament - Nie ma wątpliwości, że jesteś dobrym graczem." to poradnika  nie da potraktować się na serio. Gracze którzy w sezonie 3 mieli brązy, silvery powychodzili na diament, a ty mówisz że w diamencie jest skill. Po ponad 4 letniej grze masz problem z goldem, już samo to powinno dać ci do myślenia - nie masz talentu do tej gry, więc nie pisz do niej poradników.
Brąz/silver/gold/platyna - banalne dywizje, różnice w poziomach gry są odczuwalne, ale przejście z brązu do diamentu (oczywiście przy nie zjechanym mmr)nie jest wcale takie trudne. Przejście 1 ligi to max 3dni (o ile skaczesz po 2 dywizje bez promo meczy, po podbiciu mmr).

Ja tu po prostu miszczu daję pomocne rady. Głównym wyznacznikiem tego że nie jestem wyżej jest po prostu czas. YOLO

To jest bzdura. Jak wyżej pisałem, 3dni 1 liga i nie jest wcale to naciągane. Problem tkwi w twoim skillu, a nie w czasie poświęcanym na grę.

League of Legends

Opublikowano

Myślałem że będzie ładnie opisane, mimo to w momencie w którym zacząłem czytać że gold eune = silver euw, albo "Diament - Nie ma wątpliwości, że jesteś dobrym graczem." to poradnika  nie da potraktować się na serio. Gracze którzy w sezonie 3 mieli brązy, silvery powychodzili na diament, a ty mówisz że w diamencie jest skill. Po ponad 4 letniej grze masz problem z goldem, już samo to powinno dać ci do myślenia - nie masz talentu do tej gry, więc nie pisz do niej poradników.

Brąz/silver/gold/platyna - banalne dywizje, różnice w poziomach gry są odczuwalne, ale przejście z brązu do diamentu (oczywiście przy nie zjechanym mmr)nie jest wcale takie trudne. Przejście 1 ligi to max 3dni (o ile skaczesz po 2 dywizje bez promo meczy, po podbiciu mmr).

To jest bzdura. Jak wyżej pisałem, 3dni 1 liga i nie jest wcale to naciągane. Problem tkwi w twoim skillu, a nie w czasie poświęcanym na grę.

Oczywiście, a większość graczy LoL'a jest w Diamencie.

Nic o dywizji challengera, uraziles mnie.

A co ja wiem o Challengerze? Life Hacki i tyle :D

omx6dh6.png

Opublikowano

Oczywiście, a większość graczy LoL'a jest w Diamencie.

A co ja wiem o Challengerze? Life Hacki i tyle :D

Zobaczysz pod koniec sezonu 4 jaki % ludzi jest w diamencie i porównasz sobie to z sezonem 3.

Poza tym nie masz pojęcia o tym że do platyny 1 da sie skakac bez promo meczy (masz 70 lp, wygrywasz grę i rzuca Ciebie 2 dywizję wyżej przez promote'ów).

4. Chcesz wygrywać? Analizuj swoje błędy

Tutaj mogę przyznać rację:

• Popraw swoją farmę. Każda linia ma swój własny poziom creepów, który powinno się osiągać w każdej grze. Moim wyznacznikiem na Midzie jest zdobycie w 15 minucie od 120 do 150 creepów. Ćwicz ze znajomymi 1vs1 i staraj się go przewyższyć w ilości zabitych creepów.

Niestety jest to fake. Do diamentu nie trzeba nawet farmić, wystarczy roam i fragowanie swojego lane'a. Od wyższego diamentu, warto pilnować stan farmy, ale należy pamiętać że grę wygrywa nadal roam. To jest soloq nie 5v5.

• Znajdź synergię z przyjacielem i grajcie duo. Moim sposobem na wygrywanie jest granie Mid+Jungle. Jungler Warwick wchodzi z flashem na mida, ultuje, a wtedy ja Annie rzucam tibbersa i dobijamy gościa. Można też grać ADC+Support, lub jakąkolwiek inną kompilację, która się sprawdza, a champy którymi gracie współgrają ze sobą.

Wolę grać sam, więcej przegrywam z kolegami.

• Banuj te postanie, które stwarzają największe zagrożenie dla twojego stylu gry. W moim przypadku bany to: Jax, Riven i Syndra.

Po kiego banować jaxa który ma 45-40% winrate, na niższych dywizjach dużo mniej... To że champ stwarza zagrożenie nie znaczy że warto go banowac. Warto przejrzeć statystki champów, zbanować te najczęśćiej pickowne które najczęśćiej wygrywają. Co z tego że jaxa często pickują, jak nie potrafią nim grać i carrują Twoją grę.

Naucz się przewodzić swojej drużynie, tak aby nie popełniała głupich błędów i nie przegrywała wygranych gier.

Zależy od osób - czy będa chciały się posłuchać. Jak masz feeda i robisz dużo w grze, to słuchają się w większości. Natomiast jak lamisz to nie ma o czym mówić.

Dam ci najważniejszą radę dzięki której będziesz potrafił wyjść. Nie od razu uzyskasz upragnioną dywizję, ćwicz, trenuj, graj i poprawiaj swoje umiejętności. Mimo to po 4 latach powinieneś więcej osiągnąć:P

League of Legends

Opublikowano

Dużo się streamów ludzi naoglądałem i nigdy się nie zdarzyło, żeby kogoś przerzuciło o dywizje bez promo. Jeżeli jest taka możliwość to bardzo fajnie, ale chyba zdarza się dość rzadko :)  

Odnoście banowania postaci. Trudno jest ogarnąć latającego po wszystkich targetach Jaxa. Tym bardziej trudno jest, gdy top zawali, a wtedy to można się już tylko poddać, bo jax może sam grę wygrać :P W sumie dużo jest picków, które są niesamowicie silne w każdej sytuacji np. Singed. Ostatnio miałem sytuację, w której Singed 0/9 wygrał przeciwnikom grę. 

Jak na razie zdobywam doświadczenie dalej i zauważyłem kilka fajnych sposobów na wygrywanie gry, kiedy jest duży throw ze strony twojej drużyny. Niedługo zaktualizuję poradnik o dodatkowe punkty.

omx6dh6.png

Opublikowano

Przy pomocy tego poradnika i swojego mózgu, co najwyżej d5 można wbić . Pozdrawiam

Jakiś sens w tym zdaniu może jest? Co w takim razie zawodzi, poradnik czy mózg? Prosiłbym o jakąś większą argumentację swoich wypowiedzi a nie tylko "Nie można bo słaby poradnik". Jeżeli poradnik jest słaby to co w nim jest słabego? Czy to rzeczy, które topka stosuje w każdej grze czy zwykłe gadanie ludzi?

omx6dh6.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poradnik dał mi wiele do myślenia. Wydaje mi się, że gram dobrze, ale nie potrafię carry'ować. Może wam się wydać to beznadziejne, bo mówi to Silver V, ale większość powinna to przeczytać. A ci którzy używają BoL'a to ich sprawa, tylko niech później się nie chwalą jacy oni są świetni, bo 50% wykonuje za nich program. Dzięki za poradnik, mam nadzieję, że zmieni się mój sposób patrzenia na moje zdolności i team.

Opublikowano

Poradnik dał mi wiele do myślenia. Wydaje mi się, że gram dobrze, ale nie potrafię carry'ować. Może wam się wydać to beznadziejne, bo mówi to Silver V, ale większość powinna to przeczytać. A ci którzy używają BoL'a to ich sprawa, tylko niech później się nie chwalą jacy oni są świetni, bo 50% wykonuje za nich program. Dzięki za poradnik, mam nadzieję, że zmieni się mój sposób patrzenia na moje zdolności i team.

Dzięki za treściwą wypowiedz. Planuję dodać kilka zmian w najbliższym czasie i dobrze wiedzieć, że niektórzy czerpią z niego pożytek.

A tak swoją drogą. Jeżeli ktoś twierdzi, że EUNE niczym się nie różni od EUW, polecam najpierw dostać się do wyższej ligi na nordicu, a potem na wescie. Wielokrotnie boostowałem kumplom konta do platyny, sam będąc jeszcze w srebrze na wescie. Nie mam zamiaru kłócić się z innymi czy tak jest czy nie jest, ale niestety fakty stoją po mojej stronie. 

omx6dh6.png

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...