Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

czego się uczyć

KubaBielawski

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. czego?

• pluginów
      11
    • skruptów
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

C++, java, HTML5 zależy do czego.

Sorry lecz nie doczytałem ankiety bo jestem na telefonie.

Zdecydowanie java, więcej możliwości i bardzo przydatny język w przyszłości.

Opublikowano

Pluginy Gdyż skrypty zajmują dużo pamięci bo są zapisywane w pamięci serwera a pluginy w bazach danych itp ;)

Pluginy mogą być zapisywane w bazie MySQL, lecz nie muszą najczęściej są one zapisywane w pamięci podręcznej lub w ogóle.
Opublikowano

Ale w skrypcie tak nie ustawisz

Są wtyczki do Skript, które teoretycznie wyprowadzają takie funkcję, lecz są one bardzo mało zoptymalizowane i zawierają nie potrzebne biblioteki.
Opublikowano

Zdecydowanie pluginy.

W pluginach możesz zrobić o wiele, wiele więcej, a jeżeli nauczysz się pisania pluginów to skrypty nie będą dla Ciebie problemem. ;)

Opublikowano

Pluginy, ogólnie są o wiele wiele bardziej przydatne, niż skrypty. Poza tym jak nauczyć się bardzo dobrze ogarniać sprawę pluginów to i z skryptami też powinno Ci jakoś pójść.

Opublikowano

Ja myślę że najlepiej jak się nauczysz pluginów, jak już będziesz dostatecznie umiał będziesz mógł sprzedawać swoje autorskie pluginy a co za tym idzie zarabiał na nich więc czemu by nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...