Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja sprzętu

kamilmatt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mój komputer jest już stary, i chciałem go wymienić lub wymienić np. kartę graficzną i procesor. a nie całego kompa.

Specyfikacja:

- Procesor: AMD Athlon II X2 250 (2Cpus) ~3.0GHz ( Pokazuje mi, że mam takie 2 o.O )

- Karta Graficzna : Adi Radeon HD 4800 Series 

- Pamięć: 4 ramu.

Sorry, ale nie znalazłem działu.

Opublikowano

Masz trochę starą kartę graficzną, do lepszych już nie należy, rozejrzyj się za HD 6770 lub ewentualnie GD 9600GT albo HD 4850. Nie powinny być drogie jak złapiesz je w dobrej cenie.

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

Opublikowano

Masz trochę starą kartę graficzną, do lepszych już nie należy, rozejrzyj się za HD 6770 lub ewentualnie GD 9600GT albo HD 4850. Nie powinny być drogie jak złapiesz je w dobrej cenie.

A procesor mam dobry ?

I czy 4 ramu to nie za mało ?

Ja na twoim miejscu wymieniłbym kilka rzeczy:

Tego procka wywalić i zainstalować i5 ale pewnie potrzebujesz nowej płyty głównej.

Kartę graficzną daj na Nvidia Geforce GTX ( chyba ) 680.

A ramu 2 razy więcej.

Temat proszę przenieść do działu Komputery ( czy jakoś tak )

Jaką płytę główną mam kupić ? Podaj nazwę. Z góry dziękuję. 

Opublikowano

Zależy to od Twoich wymagań, jak na procka w granicy 700+ zł uciągnie niektóre lub większość nowych gier. RAM zawsze warto wymienić, wystarczy dokupić jeszcze jeden klocek i będzie 8 GB. Lepszym rozwiązaniem do RAMu jest kupienie jednej kości 8 GB niż dwie po 4.

Opublikowano

Czy taka karta graficzna : SAPPHIRE HD 6770 1GB GDDR5 

Jest Dobra ;d ?

Axon, to podaj mi nazwę płyty głównej, tak do  700/800 zł max. Bo ja jestem w tym zielony, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

Opublikowano

Wydaje mi się że będzie idealna: http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-z87-extreme4-79-860958.html
To Asrock Z87 EXTREME 4. Pozwala również na podkręcenie procesora do niezłych osiągów i da się zamontować DDR3.

Obecnie mam laptopa i od bardzo długiego czasu nie używam stacjonarnego więc nie jestem już tak na top w dobrych podzespołach. Ciekawe co inni też doradzą.

Opublikowano

Wydaje mi się że będzie idealna: http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-z87-extreme4-79-860958.html

To Asrock Z87 EXTREME 4. Pozwala również na podkręcenie procesora do niezłych osiągów i da się zamontować DDR3.

Obecnie mam laptopa i od bardzo długiego czasu nie używam stacjonarnego więc nie jestem już tak na top w dobrych podzespołach. Ciekawe co inni też doradzą.

A jeśli chodzi o mój procesor ? Twoim zdaniem jest ok do gier... czy też wymiana ?

Opublikowano

Nie musisz go wymieniać, dasz radę uciągnąć nawet GTA 4, ja posiadam 2x 2.1 GHz i na minimalno-średnich jade :)
Jeśli będziesz miał bluescreen lub restarty kompa to musisz kupić lepszy zasilacz. Masz zasilacz co najmniej 400 W czy mniej?

Opublikowano

Nie musisz go wymieniać, dasz radę uciągnąć nawet GTA 4, ja posiadam 2x 2.1 GHz i na minimalno-średnich jade :)

Jeśli będziesz miał bluescreen lub restarty kompa to musisz kupić lepszy zasilacz. Masz zasilacz co najmniej 400 W czy mniej?

Nie wiem jaki mam zasilacz, ale pewnie słaby, bo kompa kupowałem parę lat temu. Ale kolega podesłał mi fajny : Thermaltake SE Smart 530W .

I jeszcze pytanie co do tej karty graficznej up!... Dobra jest czy słaba ?  : SAPPHIRE HD 6770 1GB GDDR5 

Opublikowano

Lepiej dołóż kilka(naście) złotych i kup HD 6790. Jest o wiele wydajniejsza a różnica w modelu niewielka. Ta karta którą wymieniłeś znajduje się prawie na końcu w osiągach.

Opublikowano

Lepiej dołóż kilka(naście) złotych i kup HD 6790. Jest o wiele wydajniejsza a różnica w modelu niewielka. Ta karta którą wymieniłeś znajduje się prawie na końcu w osiągach.

okej, ale nie wiem czy wymieniać płytę główną, bo mam program ,, AMD OverDrive ''. I jak ją podkręcam to mam ciągle min. 3013.40 MHz na luzie. 

Opublikowano

Jaki model płyty głównej masz obecnie? Jeśli możesz to podaj. W AMD OverDrive powinno pisać. Zdaje mi się że masz starszy model i dalsze podkręcanie ją spali (popali ścieżki) i nie będzie działać. Trzeba poszukać dla Ciebie dobranej płyty głównej wtedy.

Opublikowano

Jaki model płyty głównej masz obecnie? Jeśli możesz to podaj. W AMD OverDrive powinno pisać. Zdaje mi się że masz starszy model i dalsze podkręcanie ją spali (popali ścieżki) i nie będzie działać. Trzeba poszukać dla Ciebie dobranej płyty głównej wtedy.

Nie wiem gdzie to jest, mam tylko coś takiego : MMX(+), 3DNow!™(+), SSE(1, 2, 3, 4A), x86-64, AMD-V i nazwę procesora. 

Opublikowano

Płytę sprawdzisz programem CPU-Z CPUID http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html ( tu daje skan antywirusowy)
Jak go uruchomisz, wchodzisz do zakładki Mainboard jak na obrazku: 

i podaj Manufacturer  oraz  Model  (te dwie linijki)

CPU-Z_MAINBOARD.PNG

Opublikowano

Płytę możesz zostawić.

Jeśli byś chciał dobre taktowanie procesora to polecam wtedy:

- Intel Core i5 2500K 3.3 GHz LGA1155 (koszt waha się powyżej 1000 zł)

więc tańszym zamiennikiem może być np:

- Intel Core i3 (w granicy 400 zł) i płyta główna do procka to Asrock Z87 Extreme 4 (400-500 zł).

Procesor Intel Core i5 możesz na luzie podkręcić do 4,5 GHz co jest dobrym wynikiem lub Intel Core i3 gdzie wyjdzie te 4.2 GHz na podkręceniu. 

Co do karty graficznej uważam że w "minimalnej" cenie tzn do 470 zł możesz kupić ATI HD Radeon 4850 Series.

Natomiast jeśli chodzi o RAM to popatrz w sklepach na kość 8 GB RAM i wymień zamiast tej kości 4 GB. Nie kupuj drugiej kości 4 GB bo RAMu nie warto dzielić. Wtedy możesz odczuć spadki szybkości a gry mogą mulić, nie mówiąc o samym Windows.

.

Opublikowano

Płytę możesz zostawić.

Jeśli byś chciał dobre taktowanie procesora to polecam wtedy:

- Intel Core i5 2500K 3.3 GHz LGA1155 (koszt waha się powyżej 1000 zł)

więc tańszym zamiennikiem może być np:

- Intel Core i3 (w granicy 400 zł) i płyta główna do procka to Asrock Z87 Extreme 4 (400-500 zł).

Procesor Intel Core i5 możesz na luzie podkręcić do 4,5 GHz co jest dobrym wynikiem lub Intel Core i3 gdzie wyjdzie te 4.2 GHz na podkręceniu. 

Co do karty graficznej uważam że w "minimalnej" cenie tzn do 470 zł możesz kupić ATI HD Radeon 4850 Series.

Natomiast jeśli chodzi o RAM to popatrz w sklepach na kość 8 GB RAM i wymień zamiast tej kości 4 GB. Nie kupuj drugiej kości 4 GB bo RAMu nie warto dzielić. Wtedy możesz odczuć spadki szybkości a gry mogą mulić, nie mówiąc o samym Windows.

.

Okej, wielkie dzięki za pomoc. Więc mam zmienić tylko kartę graficzną, zasilacz i kupić kostkę 8 ramu tak ?

Opublikowano

Zasilacz zostaw, jest dobry a nawet za duży, 450 W by starczyło. Co do ramu to wyrzuć (wyjmij, źle ująłem) kostke 4 GB i w to miejsce wstaw jedną ósemkę. Może być tak że ktoś w okolicy gdzie mieszkasz chce się wymienić że da Tobie ósemkę za dwie czwórki. Procek powinien Tobie wystarczyć, a chcąc zagrać w GTA 5 (wysokie detale) które niebawem będzie to musisz już mieć dobrego procka.

Opublikowano

Zasilacz zostaw, jest dobry a nawet za duży, 450 W by starczyło. Co do ramu to wyrzuć (wyjmij, źle ująłem) kostke 4 GB i w to miejsce wstaw jedną ósemkę. Może być tak że ktoś w okolicy gdzie mieszkasz chce się wymienić że da Tobie ósemkę za dwie czwórki. Procek powinien Tobie wystarczyć, a chcąc zagrać w GTA 5 (wysokie detale) które niebawem będzie to musisz już mieć dobrego procka.

Nie chcę grać w GTA V, bo mi się nie podoba... Chcę, żeby gry mi ładnie śmigały np. Unturned itd.

I czy te zmiany dużo pomogą ?

Opublikowano

Tak, sam RAM będzie upłynniał grę i przyspieszy ładowanie gier i graficzna poprawi płynność oraz jakość obrazu. Procesor wystarczy na luzie. Śmiało możesz brać kartę graficzną i RAM.

Opublikowano

Tak, sam RAM będzie upłynniał grę i przyspieszy ładowanie gier i graficzna poprawi płynność oraz jakość obrazu. Procesor wystarczy na luzie. Śmiało możesz brać kartę graficzną i RAM.

To jak np. w grze mam 50 fps, to po tych update ile będę miał - tak na oko ;d. Sorry za te pytania, ale jestem ciekawski xD ;d

Opublikowano

@AxonCraft

Proszę Cię...

Dlaczego niby jedna kość RAM 8GB jest lepsza od 2 kości po 4GB? O Dual channel kiedyś słyszałeś? A co jak kość padnie? Tak to zawsze zostaje 4GB i możesz korzystać z kompa, a jak 1 padnie to nic nie zrobisz.

i5 2500k za 1000zł? Ok za taką cenę mogę Ci ich sprzedać ile tylko chcesz, możemy się dogadać :)

A to na ile podkręci procesor to już zależy od modelu jaki dostanie. Może pociągnąć nawet 5GHz, a niektóre mają problemy z 4GHz, więc stwierdzenie "spokojnie podkręcisz do 4,5GHz" jest trochę nie na miejscu.

Co do tematu. Warto by było podać za ile chcesz kupić komputer + na jakim monitorze grasz (rozdzielczość).

Ogólnie tutaj wszystko można by było wymienić. Grafika słaba strasznie, procek też nie jest jakimś demonem szybkości.

Podaj dokładny model zasilacza.

Opublikowano

@AxonCraft

Proszę Cię...

Dlaczego niby jedna kość RAM 8GB jest lepsza od 2 kości po 4GB? O Dual channel kiedyś słyszałeś? A co jak kość padnie? Tak to zawsze zostaje 4GB i możesz korzystać z kompa, a jak 1 padnie to nic nie zrobisz.

i5 2500k za 1000zł? Ok za taką cenę mogę Ci ich sprzedać ile tylko chcesz, możemy się dogadać :)

A to na ile podkręci procesor to już zależy od modelu jaki dostanie. Może pociągnąć nawet 5GHz, a niektóre mają problemy z 4GHz, więc stwierdzenie "spokojnie podkręcisz do 4,5GHz" jest trochę nie na miejscu.

Co do tematu. Warto by było podać za ile chcesz kupić komputer + na jakim monitorze grasz (rozdzielczość).

Ogólnie tutaj wszystko można by było wymienić. Grafika słaba strasznie, procek też nie jest jakimś demonem szybkości.

Podaj dokładny model zasilacza.

Ja chyba jednak zaufam Axonowi ;d.

Opublikowano

AxonCraft znasz się wgl ? Lepszym rozwiązaniem będzie kupienie 1 kości 8gb ? lepiej 2x4gb, w dual channelu pracują szybciej 

Opublikowano

Ja chyba jednak zaufam Axonowi ;d.

Jeżeli chcesz kupować procesor za 2x tyle to spoko. Kto bogatemu zabroni ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...