Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań co do DayZ

Chris4132

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań odnoście gry DayZ. Chciałbym ją zakupić w najbliższym czasie, lecz co do kilku rzeczy nie jestem pewien, a powinny mieć one dość duże znaczenie podczas rozgrywki. Myślałem o innych podobnych MMO, typu Nether, czy WarZ, ale wybór trafił ostatecznie na DayZ Standalone.

1. Czy DayZ ma naprawdę tyle bugów, że nie da się grać? Czytałem wiele recenzji i opinii, i po prostu dają wrażenie, jakby DayZ wypuścili w pośpiechu zaledwie po ukończeniu mapy i kilku przedmiotów. Oczywiście, świadomy jestem że bugi w tej wersji wciąż występują, ale nie wiem w jakim stopniu.

2. W jakim tempie jest aktualizowane DayZ? Jeśli mają na pół roku dodać jeden pistolet i poprawić dwa bugi to to raczej nie zachęca.

3. Jak często występują zombie? Jakiej są inteligencji? Z wielu komentarzy wynika, że zombi prawie nie ma a w dodatku jest praktycznie w ogóle niegroźne.

4. Czy w grze są pojazdy/twórcy planują je dodać?

5. Czy jest dostępna perspektywa z pierwszej osoby? Widziałem tylko widok zza pleców, a to, czy można mieć widok z oczu postaci ma dla mnie duże znaczenie.

6. Czy DayZ ma zaawansowany survival? Dobrze by było, gdyby można było polować, barykadować domy, rozpalać ogniska i uważać, aby nie zamarznąć. Nie chcę simsów i budowania domów, ale duża interaktywność świata ma znaczenie.

To tyle z ogółu, nie chcę się rozpisywać na całą stronę, bo jeśli odpowiedzi będą zachęcały do zakupu to resztę poznam w miarę poznawania DayZ. Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

Wejdź, narysuj coś! - http://weavesilk.com/

Opublikowano

1. DayZ ma bugi. Nieraz bardzo wkurzające. Np. stoję sobie na drabinie, klikam shift + tab ( zakładka steama ) i tu naglę ginę tak randomowo.

Niektóre potrafią nieźle zepsuć chęć do gry . Najbardziej zniechęca brak respawnu itemów ( nowe pojawiają się dopiero po restarcie serwera )

2. Konserwacje serwerów występują co środę, a update raz-dwa razy w miesiącu. 

Radzę poczytać sobie Polskie stronki o DayZ to troche byś się dowiedział 

3. Zombie jest mało, ale i więcej niż poprzednio. Aktualnie testują wydajność serwerów i stopniowo zwiększają liczbę potworów.

Aktualnie są bardzo zbugowane. Przebiegają przez każdy obiekt, łącznie z ścianami, mają radary w głowie i lornetki w oczach ( lokalizują cię z miejsc niemożliwych i                 niemożliwych odległości.

Strasznie trudno je zabić ( chyba że masz rzadką siekierkę strażacką ). Połączenie przechodzenia przez ściany i wytrzymałość sprawiają, że pojedyncze zombie potrafią zniszczyć twój cały ekwipunek i/lub cię zabić. Ale z dobrych wieści powiem ci, że wprowadzili na serwerach eksperymentalnych " patchfinding ", czyli system przez który zombie przestają przelatywać przez obiekty i biegają jak na normalne istoty materialne przystało. Niedługo będzie to na serwerach stabilnych

4. Nie ma pojazdów. Z zapowiedzi twórców będą dopiero w becie ( przyszły rok ).

5. Oczywiście, że jest. Osobiście nie polecam. Może i jest klimatyczna, ale wielce niepraktyczna i zmniejszająca twoje szanse na przetrwanie, gdyż zmniejsza twoje pole widzenia.

6. Jakiś tam survival jest. Nie powiedziałbym, że jeszcze zaawansowany, ale ciągle coś wprowadzają nowego. Jeśli biegasz po deszczu to mokniesz, później chorujesz. Jeśli wypijesz zbyt dużo alkoholu to również chorujesz itp. Istnieje bardzo fajny system leczenia ( to plus gry ). Polować można, ogniska rozpalać też. Budować aktualnie nie można, ale zostanie to wprowadzone ( trochę sobie na to poczekamy :D ). Zamarznąć nie można. Była wzmianka, że będą dynamiczne pory roku, ale ostatnio twórcy wyskoczyli, że jednak nie " bo za trudne ".

Podsumowując.

Jeśli szukasz gry survivalowej przy której możesz pobawić się ze znajomymi, to takowej nie znalazłeś.

Czasami są bugi, które uniemożliwiają grę, a gracze nastawieni na PVP niszczą zabawę.

Brak respawnu lootu również ogranicza rozgrywkę i zmusza gracza do przemierzania dużych odległości, żeby znaleźć dobry ekwipunek.

Nie polecam. Sam żałuję wydania tych 105zł na grę.

Jeśli chcesz dobrej survivalowej gry to nie szukaj jej w Infestation: Survival Stories. Tam jest to samo, tylko że w DayZ nie ma tylu hackerów jak w ISS.

Polecam ci DayZ Mod ( Mod do Army ). Bardzo fajny klimat.

Ściągając dodatek Epoch masz możliwość budowania baz i handlowania w tzw. " trader MPCforum ".

Za 30-40zł masz bardzo fają survivalową grę z pojazdami i wieloma modami i mapami. 

W tym temacie gdzies na dole napisałem co należy zrobić, aby gra była możliwe jak najtańsza:

http://www.mpcforum.pl/topic/1244363-dayz-steam-co-pobrac-d/

Gram w to 1,5 roku i ta gra dostarcza bardzo dużo wrażeń, rozrywki i funu :)

I jeszcze dodatkowo w przyszłości ma wyjść darmowa gra o survivalu podczas apokalipsy zombie o nazwie H1Z1.

Widziałem kilka streamów twórców z gameplayów oraz tworzenia map i wydaje się bardzo fajna :)

Warto czekać.

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Chyba przekonałeś mnie do DayZ moda. Myślałem jeszcze o grze Nether, ale zrezygnowałem bo prawdopodobnie mój komputer by nie dał rady. Myślałem że mod kosztuje w sumie około tyle co DayZ, ale jeśli można powiedzmy trochę "ominąć" kupno każdej części wymaganej do DayZ moda to chyba jednak się skuszę. Chyba, że się opłaca kupić DayZ Standalone ze względu na cenę, która powinna podskoczyć w miarę czasu. Gierka powinna być przecież w miarę grywalna za rok - dwa, a jedna gra mmo survival mi wystarczy. Rok bym jakoś wytrzymał, a chyba samodzielne DayZ w końcu prześcignie moda. Jak myślicie? Dzięki bardzo za pomoc.

Opublikowano

Ja kupiłem sobie DayZ SA, bo jest tanie.

Ale od czasu jak wyszło to to przegrałem mniej niż 60 h.

Grywam sobie w DayZ Mod

A co do nether to ja mam za słaby komp, ale kolega który ze mną gra w DayZ grał w Nether i mów że strasznie mała mapa i dużo cheaterów

76561198030011137.png

Opublikowano

Ok, dzięki za odpowiedź. Kupię jednak DayZ SA. Przetestuję, jak nie będzie się dało grać to odstawie do bety, a jak wtedy też będzie źle, to się zagra kilka miesięcy przed oficjalną premierą. Twórcy przecież ciągle aktualizują DayZ SA, więc prędzej czy później powinno być w miarę dobrze, a nawet lepiej niż w modzie. Nie wiadomo czy, i o ile podrożeje, więc to będzie też taka mała "inwestycja" :) Jestem cierpliwy do gier (aż się trochę dziwię czemu), więc może nie będzie tak źle. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Opublikowano

Polecam dokupić sobie jeszcze moda :)

To wydatek rzędu 30zł, a przez rok będzie bardziej rozbudowany od SA zważywszy chociaż na to że są tam pojazdy.

Bieganie po całej Czarnorusi jest bardzo męczące. To bardzo duża mapa

76561198030011137.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

DayZ jest to Alpha więc nie ma co oczekiwać że będzie Bardzo rozwinięta ja osobiście wole poczeakać która gra z Survi będzie mi bardziej pasowała

H1Z1 zapowiada się ciekawie :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...