Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Maszyna pod serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam zrobić sieć serwerow mc

i potrzebuje maszyny dedykowanej {moze ktos mi zlozyc}

jaka polecacie ?

cena do ~3k

Na

2Serwery po 100 slotow + Ts I strona WWW

Pozdrawiam

Opublikowano

Maszyne dedykowną do domu  ? trudno będzie znaleźć. Nie lepiej kupić z OVH/SoYouStart? Masz anty-ddos itp.

Opublikowano

No to do 3000 tysięcy się nie zmieścisz :P 

Za tyle to  komputer z 8 GB ramu :)

A ogólnie chłopie nie opłaca ci się to wiesz ile to prądu itd jeśli by miało działać 24/7 a raczej tak ;d

Opublikowano

Patrząc na dzisiejsze parametry to obawiam się czy 7 000 zł wystarczy, musisz też posiadać dodatkowo UPS w razie awarii sieci elektrycznej aby móc podtrzymać modem / router i sam komputer bez monitora itp. Dwa klocki po 8 GB ramu w zupełności starczy, procesor najlepiej cztero choć może i dwurdzeniowy być. Czasami lepiej mieć dwa dobre rdzenie niż cztery słabe.

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Takie serwery są naprawdę drogie. Z tego co mówisz potrzebujesz 32GB ramu i dobrego procesora żeby wszystko ładnie chodziło oprócz tego szybkiego łącza internetowego.

Zastanów się czy masz wystarczająco szybkie łącze internetowe żeby udźwignąć 200 slotów + ts'a i stronę www. Do tego jeszcze ping który przy 200 graczach może być naprawdę wysoki.

Pomyśl też o kosztach które poniesiesz za prąd i ewentualne przerwy w dostawach prądu które mogą przerywać działanie serwera.

OVH nie bierze pieniędzy za "nic". Łącza internetowe ich serwerów o prędkości 500 Mbps do tego eksperci pomagający w razie problemów z serwerami. I 0 dodatkowych opłat chodzi o prąd i internet.

@Edit sory długo szukałem w necie i okazało się że dyskusja zmieniła trochę wątek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...