Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Overclocking - pentium dual core e5400

sebosebosca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewne pytanie, podkręciłem przed chwilą procesor wymieniony w temacie z 2,70 ghz do 3,65 ghz, mimo to widzę, że stać go na więcej ale się boję, temperatura wykazana w biosie jak i w programie speedfan wynosi 40-45 stopni C. Póki co nie zauważyłem by komputer się przegrzewał, głośno chodził, żadnej zmiany praktycznie od podkręcenia, jednak najbardziej martwi mnie napięcie na procesorze, próbowałem je obniżyć, niestety biorąc najniższą wartość było to nie możliwe, podczas sekcji ładowania systemu windows (tak układanie się tego okienka z 4 kolorowych części), i naglę wszystko stanęło w miejscu, czekałem 10-15 minut i dalej nie ładuje się, nawet nie można było wyłączyć komputera, dopiero za pomocą odłączenia od niego zasilania, mam pytanie, czy zna ktoś jakiś program, który pokazuję czy aktualne napięcie na procesorze jest optymalne i czy mogę dalej podkręcać ten procesor?

Opublikowano

Dobra potrzebuje pilnej pomocy, podkręciłem do 3,71Ghz, od założenia tematu przeglądałem internet, aż nagle do tej godziny wyskoczył mi blue screen i komputer się zcrashował, czy powinienem zmniejszyć w takim razie taktowanie zegara? Jeśli tak to do ilu?

Opublikowano

Nie koniecznie. Jakie teraz masz napięcie ?

Pomogłem? Daj LIKE

Ciebie to nic nie kosztuje! Ale mnie motywuje

Opublikowano

Niestety na mojej wersji BIOS ciężko sprawdzić dokładne napięcie, gdyż podczas wyboru napięcia piszę "default" , wg. CPU-Z

Core Voltage: 1,136V(min);1,312V (max)

Opublikowano

1. Masz płytę z chipsetem G41, one nie mają regulowanego napięcia. Tobie się wydaje że mają.

2. Nie kręć go za mocno

3. Zmieniaj szyne co 5

4. Testuj pc Prime95 przez godzine po każdym podkręceniu na 1 priorytecie.

Jak nei wywali błędu, masz podkręconego kompa, jak wywali, zmniejsz szyne bo czekają cie blue screeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...