Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Projekt "Agni"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów! :)

Mam na imię Dominik i jestem świeżym osiemnastolatkiem z okolic Żywca ;)

Uwaga! Duże zdjęcia :/

Jakieś pół roku temu zaplanowałem sobie, że wymienię komputer. Niestety miałem taki problem, że stary był w obudowie miniATX ( a chciałem oszczędzić na obudowie xD ). Na strychu walała się stara obudowa taka jak ta:

868911405698448976398.jpg

Zdjęcie z neta bo nie zrobiłem swojej, ale ta jest identyczna :)

Kupienie obudowy mnie nie zadowalało, bo sklepowe mi się po prostu nie podobają ;) Pewnego dnia zobaczyłem zdjęcie (na profilu MPCforum na FB ;) ), które mnie zainspirowało:

662621405698450976398.png

Po 2 tygodniach rozmyślania (projektowania) rozpocząłem 5-cio miesięczny projekt obudowy spełniającej moje wymogi. A wymogi to:

-unikalny wygląd,

-duże gabaryty,

-możliwość zamontowania dużej ilości chłodnic.

Dlaczego aż 5 miesięcy? Niestety miałem czas tylko w wolnych chwilach...

.

.

.

.

.

5 lipca 2014 r. skończyłem budowę J A oto efekty:

257961405698457976398.jpg

141981405698465976398.jpg

727641405698476976398.jpg

Pierwotnie miał być motyw zielono-czarny ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem i został czerwony xD

Zielone przyciski (oprócz pioruna) zostaną najprawdopodobniej zmienione na czerwone.

Ponadto, musze dokupić gałki na regulatory obrotów ( jakoś mi umknęło :s )

534641405698486976398.jpg

Komp jest oświetlony metrowym kawałkiem taśmy LED RGB, więc zmiana koloru oświetlenia nie stanowi problemu ^_^

484581405698496976398.jpg

Po co tyle wentylatorów Arctic Cooling F12 (120mm)? Tutaj planuje zamontować chłodnice (lub chłodnicę) ponieważ chciałbym zalać wodą procesor, grafikę i płytę główną (może opcjonalnie też ramy).

304811405698506976398.jpg

Specyfikacja:

Intel I5 4670K + SPC Fortis HE1225 + Arctic Silver 5

MSI Z87-G45 Gaming

MSI GTX 660

2x Kingston HyperX 1600MHz Cl9 4Gb

XFX Pro 550W

ModeCom CR110

887181405698513976398.jpg

362191405698522976398.jpg

2 zasilacze? Pierwszy (czarny) jest do podzespołów, a drugi zasilacz na ledy, wentylatory i w przyszłości też pompę wody :)

Po co ten temat? Chciałbym, żebyście ocenili (i też wycenili*)  moją prace (biorąc pod uwagę, że robiłem ją we własnym garażu własnymi rękami :) ). Napiszcie co się wam podoba, a co nie. Co wypadałoby zmienić aby było lepsze ;)

Kilka fotek i opisów więcej:

*nie wliczając podzespołów.

Opublikowano

Fajne pudło ale dużo miejsca zajmuje. Nawet kosz się nie zmieści pod biurkiem. :D Ale na prawdę prospy dla Ciebie że chciało Ci się robić takie coś. ;]

Opublikowano

Co do wymiarów, to wybrałem takie, żeby mi zajęła przestrzeń między łóżkiem a biurkiem ;]

Nie mam zabardzo jak zmierzyć ile prądu bierze :/ Ale jak zdobędę miernik to napewno sprawdzę.

Opublikowano

jakies takie amerykanskie, nowoczesne, j**** #cebulaCREW

Tak serio to zajebiste.

tylko za duze jak dla mnie, o ile zrobiles to pod rozmiar lozko/komputer to ja nawet w takiej sytuacji bym nie zdzierzyl takiego pudła

Opublikowano

Fajna pościel :P

A tak serio to nieźle ci to wyszło ale ja bym sobie takiego nie sprawił zdecydowanie za duże :/

2nbcax2.jpg

Opublikowano

Witam!

Jak dla mnie taka obudowa jest bardzo orginalna i nie jedna osoba chciała by takie mieć. Nie dziwie się, że całe "wyprodukowanie" i umieszczenie całego sprzętu zajęło Ci aż 5 miesięcy... Tak czy siak obudowa wygląda epicko i może kiedyś sobie takową sprawie (lecz to jeszcze odległa przyszłość) tylko nieco pozmieniam (tak nieco dużo). 

Opublikowano

Super, zainspirowałeś mnie :D

Chyba też sobie coś takiego stworzę ^^,

Co do wyceny, to poszła by za 300-500zł, a może nawet więcej.

Opublikowano

To nie ma żadnego użytku praktycznego z taką ilością wiatraków, zresztą obstawiam rachunek miesięczny za prąd przewyższa cenę twojego monitoru.

Opublikowano

@zEd Dahmer Taka ilość wentylatorów będzie potrzebna do słodzenia chłodnicy (najprawdopodobniej samochodowej ;) ), ponieważ planuję ostro kręcić wszystko co się da :D

Poza tym w chwili obecnej rzadko włączam oświetlenie i wentyle ( tak, to można włączać i wyłączać).

@JaJestemKuba Nie nagrzewa się ;) A kosztorys bede robił gdy będę miał czas (wszystkie paragony mam zachowane).

Nie ukrywam, że mimo wszystko to jednak design był na pierwszym miejscu xD

Opublikowano

Wielkie i niepraktyczne. Dla dziecka może i tak ale chłopie masz 18lat ;>

Tak napracowałeś się i to się chwali. Nie podoba mi się + duży rachunek.

Pozdro!

2662114216934981012447.png

Opublikowano

Zajebiste jeszcze mój ulubiony kolor czerwony, a ja chętnie bym sobie zrobił takie coś bo zajebiście wygląda w nocy, jestem podwrażeniem że ci się w ogóle chciało,szacunek dla ciebie.

Opublikowano

gratki! też bym sobie taką sprawił ale nie opłaca się bo mam słaby PC ;( .

...

Opublikowano

ZeuSio Troche mnie zaskoczyłeś tym, że taka obudowa nadaje się dla dziecka = ] Mógłbyś to rozwinąć?

xxXGAJOSXxx Rodzice dają mi tylko pieniądze na szkołe (książki, jedzenie itd..). Na całą reszte (cross, prawko, komputer) sam zarabiam? Jeżeli chodzi o prace to nie wybrzydzam i biorę praktycznie każdą opcje więc już dość troche się nazbierało.

Opublikowano

Właśnie podliczyłem wszystko i wyszło mi 662,11 zł.

@Lordeczek Tzn? Szerokość x wysokość x długość
50cm x 60cm x 40cm (bez nóżek ;) )

Opublikowano

Czemu "Agni" ?

Mam dużo miejsca bod biurkiem, a przydałby się taki podnóżek. Jeszcze do tego z funkcją chłodzenia stóp!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...