Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem ze sformatowaniem dysku

Juri.

Pytanie

Opublikowano

Cześć, mam spory problem z dyskiem mianowicie:

472161405698503386806.jpg

Pozostawcie to bez komentarza, nie w tym problem. Nie mam już co usunąć, zostały same ukryte foldery, nie wiem, nie znam się. Wole sformatować dysk, ale tu pojawia się problem.

Mam laptopa HP Compaq 6720s i nie da się odpalić płyty. Z CD-Romem jest all ok, jak coś instalowałem to działało. Z Płytką to samo - kilka dni temu instalowany był windows na innym kompie. W biosie mam ustawione, żeby jako 1 wczytywało (?) płytę.

Po ponownym uruchomieniu komputera, windows włącza się normalnie, próbowałem już wszystkiego... ;/ W czym może być problem?

Edit:

Tak mam boot menu (czy jakoś tak): http://scr.hu/1yc8/d6h1t

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, postaram się znaleźć windowsa na 2 kompie i zgrać na pena. Później pokombinuję i mam nadzieję że na nowym systemie dam lajki...

Opublikowano

A nie lepiej od razu po uruchomieniu wcisnąć F12 albo F8 (nie pamiętam już :D) aby wejść do Boot menu i wybrać nośnik? :P

76561198001815076.png
Opublikowano

Użyj programu Easybcd zamiast wchodzić do biosu i się pierniczyć po prostu ustawisz aby przy starcie systemu mieć opcje uruchomienia instalki.

Problem z tym, że mam już ustawione od razu botowanie płyty... No nic, spróbuję tego programu.

Opublikowano

Zmień Optical Disk Drive na First.

Spróbuj zmienić Floppy boot na Disable, może to jakoś wymusi bootowanie z dysku.

Ewentualnie wyjmij dysk, podłącz przez mostek do innego kompa i tam formatuj.

Nic nie daje.

A nie lepiej od razu po uruchomieniu wcisnąć F12 albo F8 (nie pamiętam już :D) aby wejść do Boot menu i wybrać nośnik? :P

Kombinowałem, nie da się.

Edit:

Pisze coś tam "mising" dalej nie pamiętam. Gdy to wyskoczy to nic się nie dzieje.

Nie dałoby się tak, żeby zainstalował system na partycji E, a potem sformatował C? 

Edit2:

Zainstalowałem windowsa na partycji E, próbuję teraz usunąć go z C.

Opublikowano

Możesz też spróbować zainstalować system z Pendrive.

Mam all na płytce, nie będę kombinować.

Użyj programu Easybcd zamiast wchodzić do biosu i się pierniczyć po prostu ustawisz aby przy starcie systemu mieć opcje uruchomienia instalki.

Jak to skonfigurować?

Opublikowano

C niemożliwe jest sformatować praktycznie nigdy, skasuj po postu katalogi

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Musiałbyś ustawić sobie pełne prawa do każdego pliku a potem go ręcznie usunąć... Albo znaleźć jakiś sposób by to zrobić masowo

2. Podmiana shell32.dll

Musimy podmienić tą DLL-kę żeby wszystko zaczęło wyglądać porządnie. Ale nie możemy jej ot tak skopiować ponieważ system nam na to nie pozwoli. Musimy uzyskać do niej pełny dostęp, wygląda to tak:

- Wchodzimy w Windows\System32 i szukamy pliku shell32.dll

139411406394219371599.png

- Klikamy prawym przyciskiem myszy na ten plik, i klikamy Właściwości

443771406394220371599.png

- Wchodzimy w zakładkę Zabezpieczenia i klikamy przycisk Zaawansowane

282281406394220371599.png

- Klikamy w zakładkę Właściciel, a następnie Edytuj

611911406394223371599.png

- Wchodzimy w Inni użytkownicy i grupy..., następnie klikamy Zaawansowane...

152451406394223371599.png

(sporo klikania, wiem) - Klikamy Znajdź teraz, a następnie szukamy swojego profilu (TYLKO swojego, wyglądającego mniej-więcej jak ten na obrazku) i klikamy na niego 2 razy

677101406394224371599.png

- Klikamy OK we wszystkich okienkach i ostrzeżeniach oprócz pierwszego z właściwościami shell32.dll

- Klikamy Edytuj..., następnie wybieramy swój profil (jeśli możliwe to jako Administratora) i zaznaczamy Pełna kontrola, a następnie klikamy OK we wszystkich okienkach włącznie z właściwościami (powinno nam wyskoczyć ostrzeżenie)

375321406394224371599.png

Tadam! Mamy pełny dostęp do tego pliku. Radzę zapamiętać sobie tą procedurę, bo przyda nam się jeszcze 2 razy.

Teraz możemy zmienić nazwę pliku shell32.dll na dowolnie inną (ale taką żeby można było się zorientować że to oryginał, np. _shell32.dll albo shell32_old.dll) i wkleić nowy plik shell32.dll z folderu Shell32 (bardzo ważne jest żeby wkleić odpowiedni plik w zależności jaką wersję systemu mamy - 64 czy 32 bitową).

tutaj masz wytłumaczone jak przypisać sobie pełne prawa do plików systemowych (wyciągnąłem to z mojego tuta, dlatego tak wyrwane z kontekstu)

spróbuj tak zrobić na folderze, może zadziała.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

C niemożliwe jest sformatować praktycznie nigdy, skasuj po postu katalogi

Dobra. Zainstalowałem windowsa na dysku F. Wszystko działa, pięknie śmiga, tylko część folderów nie da się usunąć. 15GB zostaje, a to jednak 3/4 mojego dysku :/

Jak to usunąć?

Opublikowano

zgraj wszystko z plyty na pendriva i w biosie ustaw zalaczanie z niego

pamietaj zeby pendriva sformatowac na domyslnych ustawieniach przed tym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...