Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak boot’ować z USB, jeżeli brakuje tej opcji w BIOS’ie?

Flap

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiele lub niewiele osób (w tym ja) posiada płyty główne, które nie pozwalają na boot’owanie z pamięci przenośnej USB. Czy jest w ogóle jakaś możliwość boot’owania z USB, jeżeli nie ma takiej opcji w BIOS’ie? Okazuje się, że jest. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się jak boot’ować z USB, jeżeli BIOS twojej płyty głównej na to nie pozwala. Zapraszam

Część pierwsza - Instalacja Plop Boot Manager

1. Przechodzimy na stronę:

http://www.plop.at/en/bootmanager/download.html

2. W sekcji Plop Boot Manager 5.0 – Download, klikamy na link poniżej (przykładowo o takiej nazwie: plpbt-5.0.14.zip).
  3. Zapisujemy plik w dowolnym miejscu na naszym komputerze.
  4. Wypakowujemy pobrany przez nas plik, np. programem 7-Zip, WinRAR, bądź domyślnym z Windows’a.
  5. Przechodzimy do wypakowanego folderu, następnie do folderu Windows i włączamy „InstallToBootMenu”. Wyświetli się okienko cmd, klikamy klawisz Y, następnie potwierdzamy Enterem, a po komunikacie: „Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz …” wciskamy ponownie Enter.
  6. plop2.jpg
  7. Plop Boot Manager mamy już zainstalowany.
  8. Teraz wkładamy boot’owalnego pendrive’a do komputera, restartujemy komputer i wybieramy: Plop Boot Manager, następnie USB.

dsc02824ro.jpg

1. I rozpoczyna się botowanie.

Część druga - Usunięcie Plop Boot Manager

Skoro już zbootowaliśmy pendrive’a i Plop nie będzie już nam więcej potrzebny, możemy go usunąć (żebyśmy nie musieli za każdym razem wybierać przy rozruchu komputera co chcemy włączyć: Windows czy Plop).

Robimy tak:

1. Przechodzimy na dysk C i usuwamy folder o nazwie plop.
  2. Pobieramy program EasyBCD i instalujemy.
  3. Uruchamiamy program, przechodzimy do Edit Boot Menu, klikamy na Plop, następnie Delete. Potem na dole zaznaczamy Skip the boot menu. Na sam koniec klikamy Save Settings. Zamykamy program restartujemy komputer i nie musimy już wybierać co ma się bootować

Mam nadzieję, że poradnik się komuś przyda.

1372333810-U137250.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dzieki temu moge zainstalować windowsa z usb?

Jak w biosie nie możesz ustawić bootowania na usb to tak

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam sory ze odkopuję ale nie zrozumialem pewnej kwestii a chciałbym rozwiązać problem.Otóż  mam problem z 8 krokiem wkładamy pendrive restartujemy komputer i co dalej? gdzie jest to Plop Bot Manager ? i USB?

• 1 rok później...
Opublikowano

witam sory ze odkopuję ale nie zrozumialem pewnej kwestii a chciałbym rozwiązać problem.Otóż  mam problem z 8 krokiem wkładamy pendrive restartujemy komputer i co dalej? gdzie jest to Plop Bot Manager ? i USB?

Musisz wejść do Biosa i wybrać opcje bootowania: Plop Bot Manager 

i już będziesz miał rozruch z Pendrive.

Mam nadzieję że pomogłem.

Jeśli pomogłem lub podoba ci się mój post, daj Lubię to

To nic nie kosztuje

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

­Bardzo dobry poradnik, a ja mam pytanie - czy mogę z niego zrobić videoporadnik? tak, żeby w praktyce pokazać jak to działa.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

­Bardzo dobry poradnik, a ja mam pytanie - czy mogę z niego zrobić videoporadnik? tak, żeby w praktyce pokazać jak to działa.

Sorry, że dopiero teraz odpisuje, dluuugo mnie nie bylo ;)

Oczywiście, że tak żaden problem.

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...