Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pasta

AdriaN1392

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie lepiej wyczyścić procesor ze starej juz zaschniętej pasty czy lepiej zostawić tę starą "skorpuę" bo nową pastę będę miał dopiero wieczorem a temperatury w spoczynku wynoszą 49 stopni... na 2600rpm na boxie

Opublikowano

Nie rozumiem w takim razie po co zdejmować cooler z procesora? Jeśli go zdejmujesz powinieneś.. Ba. nawet musisz zmienić pastę. W IDLE 49C to bardzo dużo. Radzę się pośpieszyć.

graphic.png
Opublikowano

Nie rozumiem w takim razie po co zdejmować cooler z procesora? Jeśli go zdejmujesz powinieneś.. Ba. nawet musisz zmienić pastę. W IDLE 49C to bardzo dużo. Radzę się pośpieszyć

Zdjąłem go w celu wyczyszczenia a byłem pewien, że mam jeszcze pastę, dziś jadę ją kupić. 

Jeszcze jedno czym nasmarować łożysko w boxowym chłodzeniu intela na s775, jest teraz ustawione na 4440 obrotów(100%) i huczy niemiłosiernie. I mniej więcej jak to zrobić? Wiem, że trzeba odkleić naklejkę z logiem producenta i co dalej?

Opublikowano

WD40 powinno starczyć, w zasadzie jeśli huczy to możliwe że kończy swój żywot (raczej wątpię) ale gdyby to może czas zmienić chłodzenie na jakąś używaną fere pro?

graphic.png
Opublikowano

WD40 powinno starczyć, w zasadzie jeśli huczy to możliwe że kończy swój żywot (raczej wątpię) ale gdyby to może czas zmienić chłodzenie na jakąś używaną fere pro?

Myślałem nad kupnem nowego Spartana HE922, czy fera będzie lepsza? Dodam, że mam procesor e5200 teraz jest na 2.5GHz ale przed zdjęciem chłodzenia chodził na 3.2GHZ na 65-68C w stresie. Więc na jakimś dobrym chłodzeniu można bybyło go wykręcać do 3.5 ;)

Opublikowano

Kupiłem teraz pastę Revoltec Cooling i temperatura w idlu na boxie wynosi 37C to chyba dobry wynik, wymieniłem od razu pastę na GPU i nasmarowałem łożysko jak radziłeś i jest cicho dzięki za rady :)

Opublikowano

W IDLE 37C :/? Troche dużo a jeszcze ty masz E5200 to szczególnie one są zimnymi prockami.

Wydaje mi się że albo źle zaaplikowałeś paste (dużo/mało) albo chłodzenie się chrzani.

graphic.png
Opublikowano

Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym się podłączyć pod ten.

Mam procesor i5 2500k z SilentiumPC Fortis HE1225 i pastą z zestawu z tym fortisem (niestety) w obudowie Cooler Master Elite 431, temperatura sięga 40-45 stopni podczas przeglądania internetu w tym odtwarzaniu muzyki poprzez YouTube. W tle działają programy takie jak Skype, Steam, Origin, antywirus Kingsoft.

W obudowie nie ma żadnych dodatkowych wentylatorów poza fabrycznymi. Radiator jak i wentylator były dokładnie czyszczone sprężonym powietrzem jak i patyczkami do uszu jakiś miesiąc temu. W pokoju mam w dzień temperaturę na poziomie 30-31 stopni przy obecnej pogodzie.

Pastę chyba trochę nierówno nałożyłem, ponieważ Core 0 i Core 2 gdy mają 39-40 stopni to w tym czasie Core 1 jak i Core 3 mają np. 44-45. 

Poniżej zrzut z krótkiego testu OCCT, nawet po dłuższym czasie jest taka sama temperatura, czasem na chwilę na Core 1 zmieni się na 67, ale zwykle jest 66.

http://zapodaj.net/b603b8ea5d301.jpg.html
Opublikowano

@djmati5

Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym się podłączyć pod ten.

Mam procesor i5 2500k z SilentiumPC Fortis HE1225 i pastą z zestawu z tym fortisem (niestety) w obudowie Cooler Master Elite 431, temperatura sięga 40-45 stopni podczas przeglądania internetu w tym odtwarzaniu muzyki poprzez YouTube. W tle działają programy takie jak Skype, Steam, Origin, antywirus Kingsoft.

W obudowie nie ma żadnych dodatkowych wentylatorów poza fabrycznymi. Radiator jak i wentylator były dokładnie czyszczone sprężonym powietrzem jak i patyczkami do uszu jakiś miesiąc temu. W pokoju mam w dzień temperaturę na poziomie 30-31 stopni przy obecnej pogodzie.

Pastę chyba trochę nierówno nałożyłem, ponieważ Core 0 i Core 2 gdy mają 39-40 stopni to w tym czasie Core 1 jak i Core 3 mają np. 44-45. 

Poniżej zrzut z krótkiego testu OCCT, nawet po dłuższym czasie jest taka sama temperatura, czasem na chwilę na Core 1 zmieni się na 67, ale zwykle jest 66.

http://zapodaj.net/b603b8ea5d301.jpg.html

Hmn.. Tempy masz troche wysokie w IDLE ale w stresie są poprawne, ile masz wentów w tej budzie? Ustaw przedni na wsysywanie i tylni na wyrzucanie powietrza. Te temperatury to norma że są nie równe. Zmienisz paste na porządną zrobisz ją z poradnikiem i myślę że pare C odejdzie, otwórz bok obudowy kompa żeby powietrze się ruszało.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...