Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mapa Wędkarska

RafalR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym pokazać Wam, moją pierwszą mapę: Mapę Wędkarską.

Nie mam filmiku, ponieważ nie mam jak zrobić.

Byłbym wdzięczny, jak ktoś mógłby wrzucić i zrobić ss lub nagranie.

Co do minimapy, to prawdopodobnie mi nie wyszła. Od niedawna bawię się z tym i muszę ogarnąć to do końca.

Jest to wielkie jezioro. Zrobiłem placyk na teleportację, oraz wzgórze. A reszta jest zalana przeogromnym jeziorem.

DL:

http://www62.zippyshare.com/v/22033022/file.html

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/37e91d27af45fa9d24d704adcf2916059e2c0206a3ee62e848627cb34e5a63ef/analysis/1405592358/

call of duty zombies GIF by Omaze

Opublikowano

Pomysł ciekawy, wykonanie gorsze, ale że jesteś początkujący to pracuj dalej i ćwicz więcej :P

Co do minimapy, to nie można jej nazwać minimapą :D

Ja osobiście nie skorzystam, ale może ktoś inny tak.

PS

Podsunąłeś mi pewnien pomysł, za co otrzymasz lajka.

621031404210882313241.png

Opublikowano

Pomysł ciekawy, wykonanie gorsze, ale że jesteś początkujący to pracuj dalej i ćwicz więcej :P

Co do minimapy, to nie można jej nazwać minimapą :D

Ja osobiście nie skorzystam, ale może ktoś inny tak.

PS

Podsunąłeś mi pewnien pomysł, za co otrzymasz lajka.

Byłbym wdzięczny, jesli ktoś zajałby sobie troszkę czasu, i mi poleciłby jakieś porady dot. robienia mapy. :)

Opublikowano

Ja tam samo.

Pomysł wydaje się być dobry,ale fajnie by bylo jakby dało się łowić,a nie można było zabijać nikogo :)

Co za problem to zrobic? 2min...

Opublikowano

W sumie jak bym miał robić taką mapę to większą troszkę i podział na mniejsze wyspy. Postawić rybaka z możliwością przenoszenia na wyspę. Fajna sprawa :P

50596142255057180250.png

Opublikowano

Hmm...

Mapa kiepska, ale każdy od czegoś zaczyna.

Co do rad, to w geslerowa się nie będę bawił.

Ale powinieneś eliminować kanciate powierzchnie.

Minimapa wygląda, jak wygląda głównie przez te kąty i ostre krawędzie.

eabbfa.png

Po poprawie wygląda to tak:

3d5d80.png

Na samej mapie można łowić bez problemu, szkoda tylko, że nawet na trawie czy dróżkach.

Za możliwość łowienia odpowiada atrybut "Water", nakładamy go w miejscach w których chcemy umożliwić połowy.

Później wystarczy, że wygenerujemy na podstawie mapy nowe Attr na serwer i już można łowić.

Do wygenerowania Attr polecam używać jakiegoś programu, Terenzo ma całkiem dobry program do tego typu operacji i go udostępnił za darmo na tym forum.

ac883d.png

62ff03.png

Obawiam się też, że nie pozwiedzacie sobie tej mapy, bo zwyczajnie nie da się po niej chodzić.

Wszędzie został nałożony atrybut "Block", który uniemożliwia poruszanie się w obszarze na którym się znajduje (W tym wypadku cała mapa).

7fd9ce.png

e3675b.png

Na mapie występują też licznie ubytki jak chodzi o wodę (To też sprzyja kanciastości minimapy).

646ec2.png

712d8c.png

Jeżeli zakładasz, że robisz mapę pod eventy, które nie wymagają PvP, to powinieneś nałożyć na całą mapę atrybut "No-PK" odpowiadający za strefy non-pvp (Czyli takie strefy w których nie można walczyć).

Obecnie można na tej mapie bić inne królestwa, co zakończy się utrudnieniami podczas eventu, a znając 3/4 administracji to również niepotrzebnymi banami.

Pamiętaj też żeby mieszać tekstury (Oczywiście nie za bardzo, bo to później utrudnia ewentualną podmianę).

Jeżeli przesadzisz z ilością tekstur w jednym miejscu zaczną ci się robić takie białe kwadraty.

W wodzie wypadałoby też dodać tekstury piasku, efekt na pewno byłby o wiele lepszy, bo ta trawa wygląda kiepsko.

Kolejna sprawa to bardzo małe góry przez które widać kraniec mapy.

Musisz te góry robić troszeczkę większe.

To tyle jeżeli chodzi o moje rady.

Jeszcze jedną ważną rade mam...

Zlewaj wszystkich hejterów, którzy siedzą na dupie i nic tutaj nie wstawiają, a tylko się dopierdalają.

Opowiadać o tym jaką bym mapę stworzył każdy potrafi, a jakoś od dawna nie widziałem tutaj żadnej konkretnej mapy.

Oczywiście powodzenia w dalszej pracy, tak czy siak nalegam, żebyś tą mapę poprawił, bo nie nadaje się do użytku.

24b5car.jpg

Opublikowano

Hmm...

Mapa kiepska, ale każdy od czegoś zaczyna.

Co do rad, to w geslerowa się nie będę bawił.

Ale powinieneś eliminować kanciate powierzchnie.

Minimapa wygląda, jak wygląda głównie przez te kąty i ostre krawędzie.

874491405693215261815.png

715101405693217261815.png

Na samej mapie można łowić bez problemu, szkoda tylko, że nawet na trawie czy dróżkach.

Za możliwość łowienia odpowiada atrybut "Water", nakładamy go w miejscach w których chcemy umożliwić połowy.

Później wystarczy, że wygenerujemy na podstawie mapy nowe Attr na serwer i już można łowić.

Do wygenerowania Attr polecam używać jakiegoś programu, Terenzo ma całkiem dobry program do tego typu operacji i go udostępnił za darmo na tym forum.

867481405693220261815.png

681891405693222261815.png

Obawiam się też, że nie pozwiedzacie sobie tej mapy, bo zwyczajnie nie da się po niej chodzić.

Wszędzie został nałożony atrybut "Block", który uniemożliwia poruszanie się w obszarze na którym się znajduje (W tym wypadku cała mapa).

892861405693224261815.png

374461405693226261815.png

Na mapie występują też licznie ubytki jak chodzi o wodę (To też sprzyja kanciastości minimapy).

798701405693228261815.png

460821405693230261815.png

Jeżeli zakładasz, że robisz mapę pod eventy, które nie wymagają PvP, to powinieneś nałożyć na całą mapę atrybut "No-PK" odpowiadający za strefy non-pvp (Czyli takie strefy w których nie można walczyć).

Obecnie można na tej mapie bić inne królestwa, co zakończy się utrudnieniami podczas eventu, a znając 3/4 administracji to również niepotrzebnymi banami.

Pamiętaj też żeby mieszać tekstury (Oczywiście nie za bardzo, bo to później utrudnia ewentualną podmianę).

Jeżeli przesadzisz z ilością tekstur w jednym miejscu zaczną ci się robić takie białe kwadraty.

W wodzie wypadałoby też dodać tekstury piasku, efekt na pewno byłby o wiele lepszy, bo ta trawa wygląda kiepsko.

Kolejna sprawa to bardzo małe góry przez które widać kraniec mapy.

Musisz te góry robić troszeczkę większe.

To tyle jeżeli chodzi o moje rady.

Jeszcze jedną ważną rade mam...

Zlewaj wszystkich hejterów, którzy siedzą na dupie i nic tutaj nie wstawiają, a tylko się dopierdalają.

Opowiadać o tym jaką bym mapę stworzył każdy potrafi, a jakoś od dawna nie widziałem tutaj żadnej konkretnej mapy.

Oczywiście powodzenia w dalszej pracy, tak czy siak nalegam, żebyś tą mapę poprawił, bo nie nadaje się do użytku.

Dzięki za porady. Bedę z nich korzystał.

Z mieszaniem tekstur nie chciałem się bawić, ponieważ chciałem postawić na parę tekstur.

Poza tym z tych tekstur, które aktualnie posiadam ( czyli normalne ) nie podobały mi się mieszania, które robiłem. Po prostu do gustu mi nie przyszła.

Chciałem jak najbardziej przypasować do realnego połowu ryb, czyli na stawach. Zazwyczaj jest trawa, dlatego zrobiłem dookoła trawę. Co do niedorobień to nie wiem z czego się wzięły, ponieważ sprawdzałem trzy razy, czy gdzieś jest źle.

Mniejsza o to.

Za niedługo będę próbował zrobić mapę górniczą, nie wiem czy z regenem czy nie. Pomyśli się.'

Co do hejtów to mam ich głęboko w dupie, bo już od dawna już przyzwyczaiłem się do takiego plugastwa. :)

Opublikowano

Rybki da się wyłowić (o ile się nie mylę) tylko na indexach 1,3, 21, 23, 41, 43, możecie więc taki nadać tej mapie, albo sobie to zmienić.

sygnatura2.png

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...