Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft tnie się.

oskar122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem polega na tym że gdy gram w minecraft on sie niemiłosiernie tnie i laguje, mam wgrany optifine ale nie pomaga mam zaledwie 10 fps a tak sie nieda grac ;/ Posiadam laptopa Samsung i uzywam podkladki chłodzącej wiec nie jest zle.. Mam procka intel pentium cpu b950 2,10GHz ( 2,10GHz To dobra ilosc dla minecrafta. ) Oraz karty graficzne : Itel HD Graphisc Family oraz NVIDIA Geforce 315M
(najnowsze sterowniki)
Jkbc. to jest ss z menadzera urządzen.

http://i.imgur.com/9Pcrli0.png

Pomocy PLS!
Z góry dziekuje

Opublikowano

Zmień priorytet minecrafta na wysoki w menadżerze zadań i przypisz więcej ramu. Jak : Odpalasz launcher>edit profile. Tam znajdziesz rubryczkę Java Args zaznacz ją, i zmień z -Xmx1G na -Xmx2G . Zamiast 2G możesz wpisać dowolną liczbę gigabajtów ram, ale musisz zostawić 1/2 Giga dla systemu. Następnie upewnij się , że masz najnowsze sterowniki karty graficznej, jeżeli nie zainstaluj te nowsze oraz najnowszą Javę. Jeżeli nie masz, zainstaluj najnowszy Microsoft .NET Framework .

Sprawdź czy w ustawieniach video w grze masz unlimited FPS, jeżeli tak, powinno działać.

Jeżeli zadziała liczę na thanksa :)

✐ Jeśli pomogłem daj like'a! 

Opublikowano

Długo masz tego laptopa? Czyścisz go czasem?

Radziłbym Ci oddać go do jakiegoś czyszczenia. Jeśli jest w środku nieźle zasyfiony, to może ci podnieść nawet o 30 FPS.

Wiem, bo to przypadek z życia wzięty.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@KashtanPL laptop czyszczony niedawno .. jak rozkręcili nie byl strasznie brudny czy cos..

Zmień priorytet minecrafta na wysoki w menadżerze zadań i przypisz więcej ramu. Jak : Odpalasz launcher>edit profile. Tam znajdziesz rubryczkę Java Args zaznacz ją, i zmień z -Xmx1G na -Xmx2G . Zamiast 2G możesz wpisać dowolną liczbę gigabajtów ram, ale musisz zostawić 1/2 Giga dla systemu. Następnie upewnij się , że masz najnowsze sterowniki karty graficznej, jeżeli nie zainstaluj te nowsze oraz najnowszą Javę. Jeżeli nie masz, zainstaluj najnowszy Microsoft .NET Framework . Sprawdź czy w ustawieniach video w grze masz unlimited FPS, jeżeli tak, powinno działać. Jeżeli zadziała liczę na thanksa  :)

Spróbuję mam nadzieje ze pomorze.. ;)

@Edit
Juz próbowałem kiedys z menadzerem zadan jak dalem priorytet na wysoki to czasami w minecraftcie ludzik sam mi chodzil.. nie trzymalem W poprostu sam chodzil.
a dodalo 2-1 fps ;d

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngref

Hej nic nie pomaga jedynie texturki 8x8..
podnoszą 5 fps..

a co dziwne zauwazylem ze po starcie laptopa odrazu jak wlącze mam 50 fps!! a jak patrze w góre 120 .. a potem jak pogram z 30 min to fps spada do 10 ;c a w górze 30 ;c
jest to chyba spowodowane przegrzewaniem sie laptopa..
Ale, mam drugiego laptopa Asus chyba z 2005 roku a ten jest z 2012 ale dobra nie oto chodzi. na tym Asusie mam stale fps 30 - 40 chociarz on nagrzewa sie do 90 *C (lol) i dalej sie super gra ;c oco chodzi w moim przypadku ?? 

Jakies pomysly ?? 
Jak Ktos mi pomorze to jest mega ..

ps. Nie moge grac na asusie ponieważ jest teraz w Londynie ;c

Opublikowano

Ehh mówisz ze masz 315 mb grafikę . ja mam koło 250 i mam po 40 fps .

Polecam minecraft by zyczu :D on od razu ściągnie optifinie .

potem zmieniasz wszystko no default albo off .

renderowanie na 2 wyłączasz wszystkie animacje itd.

i w ustawieniach lauchera "zyczu" zmien na 512 mb ramu .

powinno się "odlagować".

Ewentualnie polecam Defragmętację i oczyszczenie dysku C : /

Ja po defragmętacji przez jakiś czas mam po 60 fps :D

Nie Rozumiesz ? Moje gg : 21552727

Pomogłem ? daj + 

Opublikowano

@dawid313

Woow Wiesz nie próbowalem :P

@Ziemiak321

Mam Optifine , mam wszystko prawie off , dalem 3giga ramu w oryginalnym launcherze , niegram na zyczu (pirat ;c) 

Zauważylem ze gdy mam podkładke chłodzącą mam 20 fps ;d (jejku!) xD

No cóż jeszcze poczekam do jutro jak ktos nic nie poradzi temat będzie do zamknięcia

Opublikowano

Może powyłączaj niepotrzebne procesy w menadżerze zadań .

Wyłączenie skyp'a tez dużo daje .

Powyłączaj coś co wiesz ze nie jest potrzebne .

Nie Rozumiesz ? Moje gg : 21552727

Pomogłem ? daj + 

Opublikowano

@"ref"

Hej nic nie pomaga jedynie texturki 8x8..

podnoszą 5 fps..

a co dziwne zauwazylem ze po starcie laptopa odrazu jak wlącze mam 50 fps!! a jak patrze w góre 120 .. a potem jak pogram z 30 min to fps spada do 10 ;c a w górze 30 ;c

jest to chyba spowodowane przegrzewaniem sie laptopa..

Ale, mam drugiego laptopa Asus chyba z 2005 roku a ten jest z 2012 ale dobra nie oto chodzi. na tym Asusie mam stale fps 30 - 40 chociarz on nagrzewa sie do 90 *C (lol) i dalej sie super gra ;c oco chodzi w moim przypadku ??

Jakies pomysly ??

Jak Ktos mi pomorze to jest mega ..

ps. Nie moge grac na asusie ponieważ jest teraz w Londynie ;c

Grzeje ci się komp.

✐ Jeśli pomogłem daj like'a! 

Opublikowano

Może twój Minecraft działa na zintegrowanej karcie graficznej. Możliwe, że masz syf w systemie. Jak gra chodzi coraz gorzej gdy długo grasz, to pewnie laptop ci się przegrzewa, bo pewnie jest zasyfiony w środku. Przeczyść go.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngmówię jak jest

Oki przeczyszcze go  ale nwm czy jest brudny bo pierwsze czyszczenie to jedynie wiatraczek czyscilem w srodku bo reszta sie blyszczala ^^ 
Nie minecraft nie dziala na zintegrowanej karcie graficznej poniewaz jak klikne na niego prawym to mam wybierz karty graficzne (czy jakos tak) i mam NVidia (default) i ta druga

ps.Sory ze nie odpisywalem wiem ze dzis nie wczoraj ;d ale . no sprawy rodzinne wiecie ;p

Opublikowano

Hmm, możliwe że ci się przegrzewa laptop, albo... Zrób w Mc świat super płaski i lataj po nim z 30minut. I napisz nam czy jest tak samo jak na zwykłym. Jeśli będzie duży spadek, to ci się komp przegrzewa, a jeśli będą prawilne fpsy, to wiemy że coś innego. Koniecznie sprawdź!!! :D

Oczekujesz ode mnie odpowiedzi? Wpisz: @rob99ert w poście, a się odezwę.

281sztz.jpg

Opublikowano

Stary na takim lapku to co najwyżej możesz pooglądać Minecrafta na yt... Podasz ile masz ramu na tym 'tnącym się lapku' bo to są min wymagania Mc :

*Pentium 4 2.6 GHz, 4 GB RAM, karta grafiki 128 MB (GeForce 6600 lub lepsza), 150 MB HDD, Windows XP  Vista   7   8

TEMAT

Opublikowano

@pablos11 4gb ramu procek 2,10GHz i Geforce 315M (niewiem jak sie sprawdza mb kary graficznej)

@2up zrobilem to co kazales to mam 30 - 20 fps a na zwyklym swiecie 15 - 10 fps  tylko.. mi najbardziej zalezy na multiplayer poniewaz mam tam 5 - 0 fps co jest tego przyczyną ??

Proszee help ;cc

Opublikowano

Jak się tnie to polecam schować ostre narzędzia.

@topic W ustawieniach graficznych Minecraft'a zmniejsz rendering i zmniejsz do minimum inne opcje które takowe lagi robią. Spróbuj jeszcze w Menadżerze zadań wyłączyć bodajże explorer.exe (wyłączy prawie cały system).

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...