Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitor 23"

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

potrzebuję zamówić monitor 23" najlepiej dzisiaj, bo komputer niedługo powinien dojść. 

Myślę nad LG 23MP65HQ-P. Czy on ma matową matrycę, czy błyszczącą?

Możecie mi też zaproponować jakiś dobry w tej cenie. Naprawdę proszę o pomoc i niezignorowanie tematu

przez osoby, które się znają. Zależy mi na wyborze najlepszego monitora w tej cenie 23".

I pytanie, czy ten monitor podany wyżej będzie wyświetlany w tej rozdzielczości FullHD jak podłączę przez HDMI?

343731479829004887779.png

Opublikowano

Ostatnie pytanie - Tak normalnie będziesz mial FHD (jeśli monitor obsługuje a raczej tak) przez kabel cyfrowy jakim jest HDMI.

Co do samego monitora, zależnie od tego czego oczekujesz od monitora. Możesz być zaskoczony jakością kolorów albo zażenowany czernią oraz prześwitującym w bieli lewym dolnym rogiem. Musisz stwierdzić co lubisz robić na monitorze, grać w gry? Może oglądać filmy? Albo pracować przy nim pare godzin dziennie. Monitor wybiera się pod główne zastosowanie a nie pod sam wygląd.

Ja jestem bardzo przeciwnie nastawiony matrycą IPS wad jest mnóstwo a pozytywów mało.

graphic.png
Opublikowano

Aktualnie mam RF511 Samsung (laptop) i matryca jest dobra, wiadomo - mała.

Kupuję komputer i potrzebuję monitora. Pod gry i przeglądanie neta. Głównie pod gry.

AH-IPS wydaje mi się być dobry. Nie biorę tylko dla wyglądu :O

To co proponujesz? Bo AH-IPS to nowe IPS, więc wydają się być dobre. Jeden z youtuberów, który ma kanał

o komputerach, częściach, monitorach itd. mówił, że brałby AH-IPS. I ten LG go posiada.

@Rocki star12

Opublikowano

Zaprośmy tutaj @modelar on także da jakąś propozycje. W grach typowych fps liczy się głównie niski input lag do 5s (oczywiście nie wierz parametrom podanym przez producenta one są zawsze ładnie podkręcone). Jak mówiłem ja jestem zwolennikiem IPSów tych AH-IPS także, informacje uzyskałeś od BLACK & WHITE?

Ja bym polecił na to miejsce szybciutkiego z anty-flickerem benq z matrycą TN, nie ma tak bajecznych kolorów jak na IPS'ie jednak w grach niski input lag oraz świetna czerń będzie dominować.

Nie napisałeś do jakiej karty graficznej będzie monitor podłączony jeśli do Nvidii (zielonych) zainteresuj się tym tematem :

http://forum.pclab.pl/topic/919331-X2483HSU-XB2483HSU/

Nvidia ma problemy (bug) z sterownikami przez który monitor nie może pokazać w pełni swojej czerni do dnia dzisiejszego nie jest on naprawiony ale można to zrobić programem, na matrycach IPS bardzo przydatna opcja.

Był jeszcze 1 o IPS'ie w DELL 2414M ale go straciłem.

graphic.png
Opublikowano

Największe wady IPS to jest czerń i nierównomierne podświetlenie. Ja mam della p2414h na tej właśnie matrycy i nie mogę nic jej zarzucić. Czerń może i jest trochę jaśniejsza, a w niektórych miejscach (zauważalne tylko na ciemnym tle) widać lekkie 'prześwity', to imo w graniu czy to przeglądaniu neta w niczym to nie przeszkadza. Co do tego LG to jest dobra opcją, szczególnie że w takim budżecie nie ma dużego wyboru, jego zalety to na pewno żywe kolory, szerokie kąty widzenia, przyzwoity czas reakcji i technologia Flicker-Safe.

Opublikowano

Nie od Black & White. McSzakalTV
Grafika R9 290
" i coś jeszcze, z tego jak rzuciłem okiem w speckę, ten monit ma starszy rodzaj matrycy: eIPS. jak bym miał kupować coś nowego, brałbym na AH-IPS :P "
Ten człowiek robi bardzo dobre filmy, więc rzeczywiście wziąłbym ten AH-IPS.
Mówisz, że brałbyś BenQ. No ale przydałby się jeszcze model.
Czyli ten LG ma dobry input lag, czy raczej nie? Bo 5ms.
Wiadomo, najlepiej 1ms AH-IPS i 144Hz, jeśli w ogóle takie istnieją. ;) Ale nie zamierzam tyle płacić za monitor.

@NieZnaszMnie
Wiesz, oglądałem ten monitor na filmach i wydaje mi się spoko. Aktualnie jestem posiadaczem laptopa i matryca jest błyszcząca, więc też światło się odbija i szczerze - w ogóle mi to nie przeszkadza, więc wydaje mi się, że powinien być dobry ten LG. ;)

Wiadomość wysyłam w imieniu @MPCTaylor, gdyż jemu nie działa MPC a mnie o to poprosił!

Opublikowano

@TenStylOdLajka Tak jak mówię, w normalnym użytkowaniu komputera nie zauważysz minusów tej matrycy. Co do czasu reakcji, często ten podany przez producenta jest bajką. Jeszcze tu nawiąże do komentarza wcześniejszego, jeśli to jest zwykłe granie, to polecam kupić IPS. Jeśli chciałbyś grać profesjonalnie przypuśćmy w jakieś FPS to tylko monitor 120 Hz na matrycy VA lub TN. Tylko tutaj się sprawa trochę komplikuję, bo byś musiał mieć bardzo mocną konfigurację żeby zapewnić zawsze to 120 kl/s, a patrząc logicznie to jeśli chcesz wydać na monitor ~600 zł, to nie kupiłeś budy za około ~4000 zł tylko mniej. Podsumowując, jeśli jesteś 'zwykłym graczem' to monitor IPS jak najbardziej się nada.

EDIT : Trochę nie doczytałem twojego posta, chyba kojarzę tego człowieka z yt. Dobrze mówi, bo oczywiście ah-ips jest lepsze od e-ips. Grafikę widzę, że będziesz miał mocną, co nie zmienia faktów, że jak byś chciał kupić taki porządny monitor 120 lub 144 hz to ~1200 zł to minimum.

Opublikowano

Budę mam za 3500, tylko że wydaje mi się, że nie ma co wydawać więcej kasy na monitor. 600zł to taka dobra kwota według mnie. Jasne, wolałbym 120Hz, ale to może w przyszłośći. Wydałem dużo na budę. ;) Jak mówiłem - przyzwyczaiłem się, bo mam błyszczącą matrycę w laptopie, więc odbija mi światło, zatem nie powinny mi przeszkadzać jakieś drobniutkie szczegóły. Ten LG dobrze się sprawdzi? I czy według Ciebie lepiej wziąć taki monitor, czy identyczny ale 21.5"? Wiem, że to może nie być prawda, że 5ms reakcji, ale chyba powinno być ok w grach, prawda? Używam laptopa, który ma bodajże te 5ms, jak to piszą i wszystko luksusowo. Tylko wiadomo, fps. ;)

Wiadomość wysyłam w imieniu @MPCTaylor, gdyż jemu nie działa MPC a mnie o to poprosił!

Opublikowano

Monitor 120 hz TN to na prawdę jeśli myślisz o pro gamingu, jesteś zapalonym graczem i nie zwracasz uwagi na gorsze kolory. Oczywiście musiałbyś siedzieć również dokładnie na przeciwko monitora, bo już nawet na niewielkich kątach ta matryca dużo traci.  Co do rozmiaru matrycy to dla rozdzielczości 1920x1080 najlepiej wziąć 23/24" ze względu na rozmiar plamki. Mój dell ma 8 ms w specyfikacji producenta, a jest to związane z tym że producent  podaje akurat średnią zmierzonych czasów, a nie minimalny czas zmierzony tak jak większość producentów to robi i wprowadza w błąd. Co do tego LG to oczywiście, aktualnie jest to bardzo dobry monitor w tej cenie i do tego na ah-ips.

Opublikowano

W tej kwocie szukał bym czegoś przynajmniej z IPS. W grach sprawdzi się bardzo dobrze. Matryce TN czy VA będą dobre ale w znacznie droższych monitorach. Ale kupno takiego monitora tylko po to by sobie czasem pograć raczej nie ma większego sensu. Oczywiście jeśli na graniu się zarabia to taki monitor może mieć sens.

Na pewno zaletą IPS są bardzo szerokie kąty widzenia i dobre odwzorowanie kolorów.

Co do monitora, to ten lg z pierwszego posta wydaje się że jest dobry. Czas reakcji 5ms więc nie jest wolny i spokojnie wystarczy. Wielkość 23" też jest dobra jak na rozdzielczość Full HD. Jeśli wystarczą ci te złącza które ten monitora ma to będzie dobry.

Opublikowano

Dobra, zamówiłem dzisiaj rano i przyszedł do mnie około 18. ;) Jeszcze nie sprawdzałem, bo nie przyszedł komputer, a używam aktualnie laptopa, ale nie żałuję, że wybrałem 23", a nie 21.5". Dzięki za porady. Wziąłem LG 23MP65HQ-p. Można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...