Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy antywirus jest naprawde potrzebny?

Anon1m0wy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema co wy sądzicie ogólnie o Antyvirusach ? Czy według was antyvirusy na prawde chronią i usuwają zagrożenia ? No bo jak dla mnie , to jest takie troche nie pewne, dziś wykryło mi 3 virusy i posiadam antywirusa eseta no niby je usunął ale dalej czuje taką nie pewność że dalej coś jest choć od tego momentu przeskanowałem mój komputer  chyba z 20 razy ale jednak (może dlatego że naczytałem się dużo o botnetach i chce się przed tym zabezpieczyć). A i pochwalcie się jak często macie wirusy.  

Opublikowano

Chronią i to dużo, tymbardziej jak wchodzisz na niepewne strony.

Raz wszedłem na jakąś stronę gdzie trzeba było wpisać kod captcha (zawsze jest to "yes"), po wpisaniu tego hasła godzimy się na ataki na nasz komputer.

Wiem, bo norton od razu wyświetlił, że zablokował atak na ten komputer.

Przydaje się też jeżeli pobierasz jakieś mało popularne gry f2p, gdyż wtedy masz większą pewność swojego bezpieczeństwa.

Opublikowano

Jeśli myślisz nad tym co robisz, w co klikasz, na jakie strony wchodzisz i co pobierasz to moim zdaniem wystarczy jakiś dobry skaner na żądanie (polecam Malwarebytes Anti-Malware) i przeskanowanie raz na tydzień. Jak ktoś nie umie korzystać z internetu, wchodzi na jakieś dziwne strony i pobiera wszystko co popadnie, to nawet av mu nie pomoże.

Opublikowano

kolega up dobrze gada, no ja jestem w gronie osób bardzo ogarniających neta i informatyke sam pisałem pare programów. Na mnie zawsze spoczywa po prostu taka nie pewność ;D 

Opublikowano

Antywirus na komputerze jest potrzebny. Ja od siebie polecam Avasta + zaporę COMODO. Mam pełną kontrolę nad moim internetem, decyduję, które połączenia są odbierane oraz wysyłane, ale wiadomo, zawsze jest szansa na załapanie jakiejś infekcji.

Yykfu5r.png

Opublikowano

Osobiście nie polecam anty-virus'a, może coś tam wyświetli, że wchodzi się na te "złe" strony, ale i tak cie nie uchroni w 100%. I do tego jeszcze muli kompa. Raz na jakiś czas robię skan MBAM i mi wystarczy. A komputer bez anty-virus'a chodzi mi znacznie szybciej i nie czuje, żeby miał jakieś virusy w sobie.

Opublikowano

Osobiście nie polecam anty-virus'a, może coś tam wyświetli, że wchodzi się na te "złe" strony, ale i tak cie nie uchroni w 100%. I do tego jeszcze muli kompa. Raz na jakiś czas robię skan MBAM i mi wystarczy. A komputer bez anty-virus'a chodzi mi znacznie szybciej i nie czuje, żeby miał jakieś virusy w sobie.

Jeśli ma się w miarę dobry sprzęt to raczej nie będzie problemów z zamulaniem komputera, szczególnie, że jest sporo "lekkich" antywirusów. Często można nie wyczuć wirusa samemu, nie każdy powoduje spowolnienie lub widoczne błędy.

Yykfu5r.png

Opublikowano

Ja aktualnie mam zainstalowaną avire  z takiego względu że sprzęt mam mocny to nawet nie czuje, że coś działa w tle. Od jakiś 4 miesięcy 'nie daje znaku życia' oprócz uaktualniania bazy wirusów. Na moim starym komputerze, nie mogłem sobie pozwolić na av i skanowałem mbam'em raz na tydzień, miałem też czysty system. Tak jak ktoś kiedyś powiedział, że Brain.exe to najlepszy av.

Opublikowano

Nie (przynajmniej dla mnie nie, jestem użyszkodnikiem pingwinka)

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

Norton i zapora wystarczy na wszystko. Mogę wbijać na byle gówna, pobierać co chce a i tak mój komputer nie chodzi gorzej.

Opublikowano

Takie glupiepytanie.

Dlaczego 99,99% tego forum zaklada ze osoba z problemem uzywa systemu Microszit Windows...

Jak juz pisalem, dla mnie antywirus jest niczym bo gunwo mi da (pisalem 2 posty wyzej dlaczego nie potrzebuje)

Mysle ze wystarczy myslec a problem sam zniknie

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

Takie glupiepytanie.

Dlaczego 99,99% tego forum zaklada ze osoba z problemem uzywa systemu Microszit Windows...

Jak juz pisalem, dla mnie antywirus jest niczym bo gunwo mi da (pisalem 2 posty wyzej dlaczego nie potrzebuje)

Mysle ze wystarczy myslec a problem sam zniknie

Bardzo dobra wypowiedz popiera Twoje zdanie i masz 100% racje. Wystarczy myśleć co się robi 

Opublikowano

A powiedzmy, że szukacie serwera team speak do np. Metina czy też innego gówna, adminowi wyświetla się adres IP i może rozpocząć atak. Jest wiele takich przypadków.

Ale w sumie jak używasz jakiegoś "pingwinka" to się nie dziwie dlaczego masz antywirusa w dupie.

Opublikowano

Jak sie ma lepszy komputer to lepiej miec byle jakiego antywirusa, nie widac ze obciaza kompa, a przy okazji moze pomoc ;)

O luju.  :v

Opublikowano

Antywir laguje kompa, 

ale jak masz coś lepszego to warto go mieć.

Ja tam po kilku latach w internetach nie ściągam już 

pierwszego lepszego syf'u i nie muszę co 2 miechy robić formata.

Podsumowując jak nie ściągasz z nieznanych źródeł to antywir się nie przydaję.

Ja tam cisnę 2 lata bez niego i wszystko ok . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...