Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie gier. Jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam do was pytanie, otóż chciałbym zglębić temat tworzenia gier

Chciałbym tworzyć gry, typu Flappy Bird czy One Finger Death Punch

I tu rodzi się pytanie. Od czego zacząć? :CCC
W tym temacie jestem konkretnie zielony.

Proszę powiedzieć, jakich języków najlepiej  żeby zaczął się uczyć.

Od którego zacząć, a na którym skończyć,

Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam
Adrian.

Opublikowano

naucz sie jakiegos konkretnego jezyka programowania.

ja Ci polecam c++, ale od razu mowie ze nie nauczysz sie tego w tydzien. Przeczytac kurs nie problem, ale zapamietac, zrozumiec i umiec ja zastosowac to co innego

<>

Opublikowano

Czy mógłbyś mi doradzić jeszcze jakąś książkę o algorytmach?

nie mam żadnych informacji na ten temat, poszukaj na google na pewno coś się znajdzie

<>

Opublikowano

Czy mógłbyś mi doradzić jeszcze jakąś książkę o algorytmach?

Jakich algorytmach? Algorytmy teraz nie grają tutaj żadnej roli.

Tworzenie gier to sprawa złożona. Jeśli chcesz tworzyć gry z perspektywy programisty, to warto znać języki programowania. Niech będzie ten C++, dość często spotykany język w tworzeniu gier i silników do gier. W moim mniemaniu wszystko jedno od jakiego zaczniesz języka, chyba że targetujesz w jakąś konkretną platformę. Kurs dla zielonych do C++ jest tu:

cpp0x.pl

Myślę, że później przyjdzie czas na zainwestowanie w jakąś książkę typu Thinking in C++ czy Symfonia C++. Warto w tym czasie powiększać doświadczenie ucząc się innych języków.

Jeśli stwierdzisz, że już elementarną wiedzę posiadłeś, warto zainteresować się bibliotekami graficznymi, takimi jak SDL © lub SFML(już C++).

Można pójść też inną drogą, łączącą się z resztą z tą pierwszą, i nauczyć się języka C#, istotnego w tworzeniu gier na Unity3D.

Z resztą tych dróg jest dużo więcej, to już zależy od ciebie, którą pójdziesz.

Ja p******e. Frozena jeszcze tu nie bylo?  :P

Bana dostał :(

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ja pierdole. Frozena jeszcze tu nie bylo? :p

Algorytmy to podstawa przy nauce programowania. Nie musicie ich ciule pozniej wykorzystywac. Ale jak sie tego nauczycie to dacie rade nauczyc sie kazdego jezyka. Poza ty algorytmy ucza myslec jak programista.

Jesli opanowanie algorytmow sprawia wam trudnosc to prosze was (ja pierdole) grzecznie, nie bierzcie sie za programowanie!

Algorytmy maja bardzo duze znaczenie w wasze przyszlej karierze programisty. Jesli tego nie opanujecie mozecie isc zamiatac ulice.

Moze nikt was pytac nie bedzie czy to umiecie, ale predzej czy pozniej to wyjdzie. Zazwyczaj widac kto opanowal algorytmy a kto nie po wygladzie przykladowego kodu ktory napisal.

Jesli nadal ktos uwaza ze algorytmy mu nie sa potrzebne to niech mi sie w dziale programowania nie pokazuje!

gamedevmania.com

Opublikowano

C++ trzeba znać, jeśli myśli się o tworzeniu gier.

Algorytmika to też podstawa, tak jak pisze pan wyżej.

Do nauki C++ oprócz podanego już cpp0x i książek koniecznie warto mieć kontakt z

http://www.parashift.com/c++-faq/

http://www.cplusplus.com/

Do algorytmów jako podstawa koniecznie Cormen, ale nie bierz się za to od razu.

Wszystko co dotyczy podstaw zostało podane wyżej. Rzeczy, które nie zostały tu podane powinieneś sam w końcu odkryć i wyszukiwać w internecie w miarę potrzeby.

Opublikowano

Jesli nadal ktos uwaza ze algorytmy mu nie sa potrzebne to niech mi sie w dziale programowania nie pokazuje!

Bynajmniej nie o to mi chodziło, sory trochę za robienie pewnej niespójności. Przez algorytm rozumiem kroki wykonywane do osiągnięcia celu bądź rozwiązywanie problemu, ale wydaje mi się, że poprzez naukę języka oraz regularne wykonywanie ćwiczeń taką umiejętność się rozwija.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...