Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukuję osób do stworzenia gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów.

Nazywam się Adrian, chciałbym wyjść z inicjatywą stworzenia własnej gry, ale najpierw chciałbym zebrać mini ekipę i założyć własne "studio".

Studio zajmujące się tworzeniem mini  Gier.

Może trochę o mnie:

Osobiście interesuję się projektowaniem mini stron, a także grafiką komputerową, mogę chyba śmiało nazwać się osobą wszechstronną :D 

Interesuje się, także e-marketingiem ( szczególnie marketingiem w kategorii gier ).

Jestem osobą kreatywną, tak jak wspomniałem wyżej zajmuje się projektowaniem stron, aktualnie posiadam 5 projektów stron które czekają na swoje 5 minut ;)

Teraz może trochę o samym projekcie gry:

Gra miała by być z kategorii Symulatorów:

-Gra w trybie Okienkowym

-sterowanie myszką,

-wyświetlanie co jakiś czas pewnych tekstów,

-muzyczka w tle

-naliczanie punktów 

Więcej informacji, podam po dogadaniu się ( Kwestia bezpieczeństwa, kradzież projektu etc. )

Kwestia Zarabiania:

Cena gry wynosiła by 0.99$ = 3zł

Sprzedaż można by wprowadzić na paru stronach.

Reklama tej gry kosztowała by, naprawdę niewiele może i nic.

Gdy 2 tygodnie temu, pisałem do Youtube'rów w sprawie reklamy strony kolegi

Byli gotowi reklamować stronę ZA DARMO.

Liczba ich subskrypcji wynosiła +/- 8000, a nowe odcinki osiągały w 1h +/- 800 Wyświetleń.

Dajmy, że Co 10 osoba by zapłaciła te 3 zł za zagranie w grę, uzyskalibyśmy wtedy 240zł Zysku.

Jak wiemy 3 zł to naprawdę nie wiele, więc duża ilość osób mogła by sobie pozwolić na kupno takiej gry, a pomysł na grę mam bardzo ciekawy.

Kogo Potrzebuje?

- programisty - który jest wstanie zaprogramować daną grę 

- grafika - który wykona grafikę do gry ( Tutaj jakieś umiejętności się przydadzą: Blender/Cinema 4D + Photoshop ).

Co z tego będziecie mieli?

Co do projektu jestem pewny jednego, jeżeli wszystko zostanie wykonane tak jak to zaplanowałem, zarobimy i to nie małe pieniądze.

Okej, wiemy czego od nas chcesz, ale co oferujesz?

- obmyśliłem projekt od początku do końca

- 33% Zysków dla każdego pracownika

- zajmowanie się :

- finansami,

- reklamą, 

- przyszłymi projektami,

- Supportem gry ( odpowiadaniem na wiadomości itp )

- I całą resztę

Więc "papierkowa " robota spada na mnie.

Co do projektu jestem pewien, że wypali w 110%

Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, piszcie na wszystkie odpowiem.

Jeśli znajdą się osoby, które choć w jakimś stopniu przekonałem, oto kontakt:

Skype - xracledesign

Chcesz brać udział w wspaniałym projekcie? Pisz już teraz!

Pozdrawiam

Adrian

Opublikowano

Łatwo napisać, trudniej zrobić.

Stwierdzam, że stawiasz na PC'ty, a gry chcesz sprzedawać za 0.99$, teraz pomyśl, ludzie wolą kupić jakiegoś średniaka (w najlepszym wypadku) czy pójść chociażby na humble bundle i za 1$ mieć cały komplet gier, niekiedy z kategorii AA+.

Posiadasz 5 projektów, może na początek spróbuj sprzedać te swoje "projekty", a odkryjesz, że to nie jest tak łatwe jak napisanie "biznes planu".

Osobiście interesuję się projektowaniem mini stron, a także grafiką komputerową, mogę chyba śmiało nazwać się osobą wszechstronną

Panie wszechstronny, może Pan pokaże co potrafi, tak w ciemno nikt nie będzie wchodził i odwalał całej roboty, a ty zajmiesz się "marketingiem".

Na zakończenie dodam, że nie popieram takich działalności, oczywiście zarabianie na programowaniu jest okej, ale jeżeli Ty nie masz jeszcze zespołu, a do tego wiedzy i pierwszą rzeczą o jakiej myślisz jest zarobek, to świadczy tylko źle o Tobie.

Opublikowano

Łatwo napisać, trudniej zrobić.

Stwierdzam, że stawiasz na PC'ty, a gry chcesz sprzedawać za 0.99$, teraz pomyśl, ludzie wolą kupić jakiegoś średniaka (w najlepszym wypadku) czy pójść chociażby na humble bundle i za 1$ mieć cały komplet gier, niekiedy z kategorii AA+.

Posiadasz 5 projektów, może na początek spróbuj sprzedać te swoje "projekty", a odkryjesz, że to nie jest tak łatwe jak napisanie "biznes planu".

Panie wszechstronny, może Pan pokaże co potrafi, tak w ciemno nikt nie będzie wchodził i odwalał całej roboty, a ty zajmiesz się "marketingiem".

Na zakończenie dodam, że nie popieram takich działalności, oczywiście zarabianie na programowaniu jest okej, ale jeżeli Ty nie masz jeszcze zespołu, a do tego wiedzy i pierwszą rzeczą o jakiej myślisz jest zarobek, to świadczy tylko źle o Tobie.

Powiem tak:

Marketing nie jest prostą sprawą, nawet najlepsza gra bez dobrej reklamy, nie osiągnie takiego sukcesu jak średnia gra z odpowiednią reklamą.

Wiedzę na temat gier, marketingu posiadam. Wiem co chcę zrobić i kogo do tego potrzebuje.

Kiedyś tą ekipę trzeba zebrać i myślę że taki projekt, będzie odpowiednim sprawdzianem, aby przetestować nasze możliwości.

Co do kwestii zarabiania... myślmy realnie gdybym nie napisał nic o zarabianiu powiedzielibyście:

- no ale co my z tego będziemy mieli 

- nie będę tracił czasu na takie bzdety z których nic nie będę miał

itp.

Czy to że mówię otwarcie o pieniądzach to coś złego? Według mnie NIE. To że jestem bezpośredni i wiem czego powinienem oczekiwać po swoim projekcie na pewno nie świadczy o mnie źle.

"Panie wszechstronny, może Pan pokaże co potrafi, tak w ciemno nikt nie będzie wchodził i odwalał całej roboty, a ty zajmiesz się "marketingiem"."

W KAŻDYM studio zajmującym się grami, pracują osoby odpowiedzialne za projekty a także za marketing.

Pokazać co potrafi? Bardzo proszę przejść na samą górę strony i zacząć czytać.

Zaplanowałem:

- całą grę od początku do końca

-odpowiednią reklamę

i wszystko co możesz przeczytać u góry i wiele więcej ( niestety nie mogę pisać o szczegółach projektu )

Uważam że napisanie "biznes planu" to już 25% Sukcesu, 50 % to zgrana ekipa, kolejne 25% zależy od samej gry i odpowiedniej reklamy.

Skąd możesz wiedzieć czy nie jestem świadomy tego czy to będzie łatwe czy nie? Zgrana ekipa, dobry pomysł, odpowiednie kroki i sukces murowany.

Jeżeli nie odpowiedziałem na jakieś pytanie to przepraszam. Napisz to pytanie a na pewno odpiszę.

Pozdrawiam 

Adrian

Opublikowano

Dodam jeszcze:

Jak na razie naszym głównym rynkiem będą PC, nie wykluczam systemu Android.

Jeżeli nasza gra będzie budziła odpowiednie zainteresowanie, bardzo chętnie zainwestuje w wersje na Android.

Co do ceny:

Cena jest bardzo niska toteż każdy może sobie pozwolić na zakup danej gry. 

Jestem pewien że gra wpadnie w gusta użytkowników, co szybko odbije się na wysokiej sprzedaży.

Pytania? Piszcie a odpowiem.

Pozdrawiam

Adrian

Opublikowano

Włączył byś skype....

EDIT:

Dla nieogarniętych modków wyjaśnie: chciałem rozmawiać z autorem tematu na skype (które podał) i nie prowadzić dalszej konwersacji na forum, na którym jakiemuś idiocie może się nie spodobać jakieś zdanie, myśl czy wyrażenie.

No ale czego spodziewać sie po MPC....

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

-Gra w trybie Okienkowym
 -sterowanie myszką,
 -muzyczka w tle

-naliczanie punktów

Równie dobrze mogłeś nic nie pisać, bo nie znaczy nic dla konsumenta, a jeszcze mniej dla osób zainteresowanych współpracą.

Ale przynajmniej się uśmiałem.

Co do kwestii zarabiania... myślmy realnie gdybym nie napisał nic o zarabianiu powiedzielibyście:

- no ale co my z tego będziemy mieli 

- nie będę tracił czasu na takie bzdety z których nic nie będę miał

Na razie jedyną osobą pewną zysków jesteś ty. I z takim opisem nic się nie zmieni.

Opublikowano

Czy to że mówię otwarcie o pieniądzach to coś złego? Według mnie NIE. To że jestem bezpośredni i wiem czego powinienem oczekiwać po swoim projekcie na pewno nie świadczy o mnie źle.

I jak powiedziałeś - potrzebujesz deva i grafika. Nie napisałeś ile w przybliżeniu ma trwać rozwój tej gry. Dzielenie się zyskami - spoko, o ile jakieś będą (czego Ci życzę). Przewidujesz jakieś wynagrodzenia dla teamu podczas tworzenia gry? Rzadko kiedy zdarza się, żeby grafik albo programista najadł się i nawalił obietnicami zysku :(

Opublikowano

Równie dobrze mogłeś nic nie pisać, bo nie znaczy nic dla konsumenta, a jeszcze mniej dla osób zainteresowanych współpracą.

Znaczy, ale fachowcy z przezajebistego mpc coders team chyba nie rozumieją...

-Gra w trybie Okienkowym

Gra uruchamiana via client, pisana np w javie, c++, c#... no generalnie czymkolwiek. Nie ograniczamy się do technologii przeglądarkowych. Mamy więcej zasobów, fakt zainstalowania gry na PC sprawia, że może być ona większa (nie będzie za każdym razem ściągana z neta).

-sterowanie myszką,

Bo mogło być klawiaturą, joystickiem, głosem, kinektem, kutasem.

W zespole musi się znajdować przynajmniej jedna osoba, która umie pisać poprawnie po polsku. Dyskwalifikuje to większość userów tego forum.

-muzyczka w tle

Znaczy, że programista ma ogarnąć jakąś bibliotekę dźwiękową a jakiś artysta pierdolnie nutę.

-naliczanie punktów

No dobra, tu się poddaję....

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano
-Gra w trybie Okienkowym

Gra uruchamiana via client, pisana np w javie, c++, c#... no generalnie czymkolwiek. Nie ograniczamy się do technologii przeglądarkowych. Mamy więcej zasobów, fakt zainstalowania gry na PC sprawia, że może być ona większa (nie będzie za każdym razem ściągana z neta).

napisał, że targetuje PC, więc to chyba oczywiste

I jakie znaczenie dla osoby, która się zna na robieniu takich rzeczy ma to, czy będzie muzyka czy nie, czy będzie sterowanie klawiaturą czy myszą, czy będzie wyświetlany tekst. Proszę cię. Przecież to każdy kto zajmuje się takimi tematami powinien ogarniać.

Opublikowano

I jak powiedziałeś - potrzebujesz deva i grafika. Nie napisałeś ile w przybliżeniu ma trwać rozwój tej gry. Dzielenie się zyskami - spoko, o ile jakieś będą (czego Ci życzę). Przewidujesz jakieś wynagrodzenia dla teamu podczas tworzenia gry? Rzadko kiedy zdarza się, żeby grafik albo programista najadł się i nawalił obietnicami zysku :(

Rozwój gry? Masz na myśli ile czasu zajmie mi reklamowanie gry, czy ile czasu będzie potrzebne na stworzenie gry?

Zadaj konkretne pytanie a odpowiem.

Skoro proponuję zyski ze sprzedaży gry, to raczej podczas jej tworzenia zarabiać nikt nie będzie. No chyba, że nasza współpraca miała by się skończyć tylko i wyłącznie na stworzeniu gry. Ja wam bym zapłacił, a zyski ze sprzedaży w 100% biorę dla siebie.

Wszystkich przepraszam za taką skąpą ilość informacji na temat gry, lecz nie chciałbym dopuścić do kradzieży projektu.

CO do skype:

Windows crash'uje Skype więc jak na razie pozostaje kontakt drogą email.

Błąd naprawię w czasie krótszym niż 24h. 

CO do naliczania punktów.

W grze miały by być dwa dodatkowe tryby polegające na zrobieniu czegoś w jakimś czasie. Na razie tyle informacji mogę podać.

Jeżeli macie jakieś pytania to proszę pisać.

Do tematu zajrzę o godzinie 16:10

Opublikowano

napisał, że targetuje PC, więc to chyba oczywiste

I jakie znaczenie dla osoby, która się zna na robieniu takich rzeczy ma to, czy będzie muzyka czy nie, czy będzie sterowanie klawiaturą czy myszą, czy będzie wyświetlany tekst. Proszę cię. Przecież to każdy kto zajmuje się takimi tematami powinien ogarniać.

Sterowanie ma znaczenie. Inaczej obsługuje się kinekta a inaczej mysz. Kinekta np musiał bym ogarnąć a nie chce mi się. I w sumie by była najistotniejsza rzecz dla mnie.

Generalnie g****o zrozumiałeś z tego, co napisał autor tematu. Jak się wczytasz w to co ci pisałem, to może zrozumiesz, że ja tam z ciebie drwię...

Pomyśl i porównaj:

Gra miała by być z kategorii Symulatorów:

-Gra w trybie Okienkowym

-sterowanie myszką,

-muzyczka w tle

-naliczanie punktów 

i taki opis, gdyby to właśnie tak autor tematu to ujął:

Gra miała by być z kategorii Symulatorów.

Wysil się.

Nie wiem, jak ty, ale po przeczytaniu pierwszej wersji mam jako taki pogląd jak autor to widzi, dosłownie, jak to sobie wyobraża na ekranie. Brak szczegółów do których raczyłeś się dopierdolić sprawia, że kompletnie nic nie wiadomo.

Nie wiem, może wy tam w tym swoim coders team wsadzacie sobie kabelek w dupe i przesyłacie sobie myśli, ale generalnie, imho, im więcej takich informacji jak tu podanych, tym lepiej. Gimba zbierającego team i opisującego projekt w 3 zdaniach sam bym zjebał.

EDIT:

Komu się tam popłakałeś, że warna dostałem? ;) Załatwił byś sprawę po męsku, jak Korwin :)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

To może ja, was tutaj poważnie rozczaruję i zostanę zwyzywany od d*bili, idio*ów i gówniarzy nie potrafiących uszanować czyjegoś czasu, ale tak

aktualnie idę do 3 klasy gimnazjum. Grę od początku do końca wymyśliłem sam. Nie z kolegami, ani nie wziąłem projektu z żadnej zagranicznej strony.

Po co to piszę?

Gdyby znaleźli się ludzie którzy chcieli by wziąć udział w ty projekcie, nie byłbym w stanie "palić jana" że jestem starszy bo to nie miało by sensu.

W kierunku informatycznym "kształcę się" od około 4 lat. Zaczynałem od tworzenia gier w RPG Maker itp. potem były blogi, strony klanowe, serwery gier,

grafika. Od około 6 miesięcy "zajmuję " się e marketingiem a także zarabianiem na grach i tym tematem chciałbym się zajmować w przyszłości.

Co takie "dziecko" jak ty może wiedzieć o emarketingu a co dopiero o ZARABIANIU NA GRACH?

POŁOWĘ tego czego się zdążyłem nauczyć opisałem w poprzednich postach, a drugą połowę mam w głowie i czekam tylko na możliwość użycia tej wiedzy.

To by było na tyle z tej wypowiedzi. Wszystko czego nie napisałem przedtem sprostowałem teraz. 

Jakieś pytania? Proszę pisać.

Opublikowano

Inaczej obsługuje się kinekta a inaczej mysz.

Na PC masz do wyboru praktycznie mysz, klawiatuję lub jakiś kontroler. Wszystkie obsługuje się równie prosto z poziomu kodu.

Nie wiem, jak ty, ale po przeczytaniu pierwszej wersji mam jako taki pogląd jak autor to widzi, dosłownie, jak to sobie wyobraża na ekranie

To masz bujną wyobraźnię. Ja widzę to tak http://screenshooter.net/2148672/goxtbiq

Powinien napisać jakich technologii chce użyć i ogólny zarys gry, żeby ewentualny grafik czy programista wiedział na co się porywa. Jest różnica w robieniu modeli ludzi chociażby, a modeli pojazdów. Czy pisania fizyki jazdy, czy simsów. Nie ma nikogo, kto by potrafił wszystko, a ludzie mają wąskie specjalizacje.

Nie wiem, może wy tam w tym swoim coders team wsadzacie sobie kabelek w dupe i przesyłacie sobie myśli, ale generalnie, imho, im więcej takich informacji jak tu podanych, tym lepiej. Gimba zbierającego team i opisującego projekt w 3 zdaniach sam bym zjebał.

Komu się tam popłakałeś, że warna dostałem? ;) Załatwił byś sprawę po męsku, jak Korwin :)

Za krótki post by był to musisz sobie trochę bezpodstawnie poobrażać, co?

Opublikowano

Punkty ostrzeżeń? Ciekaw jestem tylko za co...

Jeżeli ktoś, ma coś na sercu to niech to napiszę do mnie w prywatnej wiadomości.

Opublikowano

Rozwój gry? Masz na myśli ile czasu zajmie mi reklamowanie gry, czy ile czasu będzie potrzebne na stworzenie gry?

Zadaj konkretne pytanie a odpowiem.

Martwiłem się o programistę i grafika, a oni nie zajmują się reklamą. Chodzi mi o tworzenie gry i (tutaj element zaskoczenia) jej utrzymanie, które chyba też bierzesz pod uwagę. Prawda?

Opublikowano

Martwiłem się o programistę i grafika, a oni nie zajmują się reklamą. Chodzi mi o tworzenie gry i (tutaj element zaskoczenia) jej utrzymanie, które chyba też bierzesz pod uwagę. Prawda?

A więc tak:

Studio które mam zamiar stworzyć, zajmowało by się tak jak mówiłem tworzeniem mini gier, naszą pierwszą grą byłby właśnie taki symulator.

Mogę z czystym sercem stwierdzić że gra od momentu wydania utrzyma się na rynku bardzo długo.

Efektem utrzymania się gry, miała by być ciągła rywalizacja w lepsze miejsce w rankingu. ( tutaj zdradziłem kolejny pomysł).

W grze prowadzony byłby ranking Top 100 wyników.

Gra opierała by się o dwa tryby:

- Arcade 

- Survival

Pod koniec każdego trybu gra podliczała by nam wynik i automatycznie udostępniała.

Co w znacznym stopniu urozmaicało by ową rozgrywkę.

No bo kto nie lubi rywalizacji ;)

Z czasem dochodziły by nowe projekty a nasze Studio zyskiwałoby na "renomie" co pozwalało by nam utrzymać się na powierzchni.

Możesz powiedzieć co masz na myśli mówiąc efekt zaskoczenia? Czy chodzi Ci o to jak wejdziemy na rynek?

Dodam że o projekty gier nie ma się co bać. Moja głowa pęka od pomysłów na nowe, proste lecz wielce ciekawe gry.

Opublikowano

Chyba nie do końca zrozumiałeś o co pytam. Nie chodziło mi o utrzymanie się gry w top 5 wszechświata w rankingu IGN, tylko bardziej o utrzymanie w sensie "konserwacji". Balansowanie, patche itp. Trochę nierozważne jest zakładanie, że wersja którą wypuścisz szerszej publiczności będzie ostateczną wersją.

Opublikowano

Jejku o to chodzi? To się nie zrozumieliśmy. 

Powiem Ci tak:

Jeżeli dowiedziałbyś się na czym GŁÓWNIE miał by polegać ten symulator byś mnie pewnie wyśmiał :P

ALE! Jeżeli chwile byś pomyślał to ujrzał byś pewny głęboki sens. 

Gra ma pewny ukryty cel, co czyni ją jeszcze ciekawszą.

Co do aktualizacji:

Nie ukrywam że nie rozpatrywałem takiej opcji.

Jeżeli już mówimy o aktualizacjach to w wersjach .rar mianowicie osoba pobiera ze strony aktualizacje następnie wypakowuje ją do folderu z grą. Podejrzewam że Klient gry byłby zbyt trudny do stworzenia, lecz nie wykluczam takiej możliwości. Ale o tym to już na zebraniach studia :#.

Nie wyszedłem z ideą aż tak do przodu. Na razie posiadam plany pozwalające na stworzenie i reklamę gry. Co do rozwoju aplikacji, ten temat zostawmy na zebrania ;)

Jeżeli jeszcze masz jakiekolwiek pytania to śmiało pisz.

Musimy pamiętać że to ma być tylko taka mini produkcja.

Nie ma ona wielkiego sensu ale według mnie jest ciekawa.

Opublikowano

co jesli produkcja by nie udala sie i by nie bylo 'zarobkow'?

w koncu to tylko 'mini projekt', ale w koncu "programista powinien cenić swój czas"

dodatkowo wg mnie zanim by sie szukalo ludzi trzeba powiedziec cos o srodowisku pracy bo gre mozna robic w wielu IDE, a nie kazdemu moze pewne odpowiadac, dodatkowo gre mozna zrobic tez w wielu bibliotekach graficznych  a nie kazdy zna wszystkie

<>

Opublikowano

Z początku wydawało mi się, że nawet wiesz o czym mówisz. Później przeczytałem, że chcesz kazać graczowi aktualizować ręcznie jakimś rarem, pobranym ze stronki, wpakowanym gdzieś w folder gry i jeszcze żeby za to płacił.

Jeżeli uwzględnienie launchera/klienta bo trzeba będzie robić update/hotfixy to "wychodzenie z ideą aż tak do przodu" - przemyśl sprawę jeszcze raz bardziej pod względem technicznym, niż fabularnym.

Opublikowano

Temat to zamknięci  ;)

Gra ląduje do projektów :CC Postanowiłem najpierw zająć się stroną internetową i dokształcić się w kierunku tworzenia gier.

Na grę nie spojrzałem ze stron czasu. Jej "sukces" trwałby około 2-3 miesięcy po czym mogła by się znudzić z powodu braku nowości.

Muszę ją jeszcze dopracować.

Co nie zmienia faktu że bardzo wam dziękuję za pomoc.

Opublikowano

A ja bardzo proszę, aby Frozen przestał myśleć tylko o sobie, ponieważ czytając inne tematy, stwierdzam, że ten 'Pan' ma jakieś kompleksy..Dziękuję, do widzenia.

C++ - uczę się... :(

Opublikowano

A ja bardzo proszę, aby Frozen przestał myśleć tylko o sobie, ponieważ czytając inne tematy, stwierdzam, że ten 'Pan' ma jakieś kompleksy..Dziękuję, do widzenia.

1376056802_by_brachman123_500.jpg?137605

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...