Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który Windows

wasylief

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w ciągu tygodnia maks dwóch kupuję nowy komputer i pozostaje jedna niewiadoma. Wybór Windowsa. Teraz pytanie do was, który mam wybrać Windows 7 czy Windows 8.1. Wybór byłby prosty i wybrałbym Windowsa 7, ale dowiedziałem się, że w 2015 roku mają go przestać w pewnym sensie wspierać, dodawać nowości itd. i nie wiem który mam wybrać. Dlatego szukam pomocy w was. Także pomocy :P

Opublikowano

win7 kończy wsparcie w 2020, z tym że nie ma ani jednego powodu aby go instalować. Bierz 8.0 lub 8.1, szybsze są i ładniejsze jak dla mnie

Opublikowano

To źle słyszałeś. Wszystko zależy od dysku i rzeczy które się na nim znajdują.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Win 7 kosztuje tyle, co Win 8.1. Przynajmniej taką cenę znalazłem na morele.net.

Nie ma co się cofać, skoro masz opcję wybrania 8.1, to bierz go. Idziemy do przodu, a na nim będą aktualizacje.

Dzisiaj zamówiłem komputer i osobiście kupuję Win 8.1. Poza tym odmieni mi się, bo miałem 7. Miło będzie mi pracować na nowym systemie.

Ponoć zżera mniej ramu, a według mnie jest urozmaicony i wygląda bardzo ładnie, a nawet ładniej, niż 7. Brałbym 8, którą i tak dzisiaj za chwilę zamawiam. ;)

343731479829004887779.png

Opublikowano

Przesiadka z 7 na 8.1 dała zauważalnie mniejszy czas uruchamiania komputera - moja opinia. Przyzwyczaiłem się w jakieś 4 dni i jest mi wygodnie.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Opublikowano

Windows 8 nie jest zły, ale pierwszy kontakt jest dla większości nieprzyjemny, trudno się poruszać po kafelkowym systemie. Z tego co wiem jest jednak opcja powrotu do standardowego menu, więc moim zdaniem czy weźmiesz 7 czy 8 i tak będziesz zadowolony. Plusem 7 jest to, że jest bardziej popularny, więc niektóre programy/gry mogą działać lepiej. Natomiast biorąc 8 możesz liczyć na dłuższe wsparcie.

Opublikowano

Windows 9. Lepsza alternatywa?

Ponoć Windows 9 ma być darmowy dla użytkowników win 7, 8 i 8.1. Widziałem screena to wygląda na to że to taki w miarę ogarnięty system. Dalej kwadratowy ale przynajmniej ma normalne menu Start.

W ramach ciekawostki.

W Chinach używanie Windows 8 jest zabronione.

Jak pytam ogarniętego informatyka o opinię to lepszy jest Win 7.

Liczby nie kłamią.

Win 7 jest zainstalowany na ok 50% komputerów. Win 8 i 8.1 na ok 10%. A Win XP na ok 20%. Ciekawe dlaczego Win 8 jest tak mało popularny?

Moja opinia?

To jest dziwny system. Nie potrafię się w nim odnaleźć. Łatwiej zorientować się w Ubuntu.

Win 7 czy Win 8?

To chyba kwestia upodobań. Mino tego warto (przynajmniej do wyjścia Win 9) skłaniać się do pozostania przy Win 7.

Opublikowano

"Widziałem screena to wygląda na to że to taki w miarę ogarnięty system." - No to teraz pokazałeś poziom...

Opublikowano

Windows 9. Lepsza alternatywa?

Ponoć Windows 9 ma być darmowy dla użytkowników win 7, 8 i 8.1. Widziałem screena to wygląda na to że to taki w miarę ogarnięty system. Dalej kwadratowy ale przynajmniej ma normalne menu Start.

i???

Poza tym nie można oceniać czegoś po screenach, ocenia się dopiero jak to coś wyjdzie (przykład: Watch_Dogs na konferencji Ubi na E3 2012, a finalne Watch_Dogs)

W ramach ciekawostki.

W Chinach używanie Windows 8 jest zabronione.

No i co z tego? Chińczuki są głupie, poza tym mają swojego Firewall'a który blokuje 90% internetu, więc cenzura idzie pełną parą, a Windows 8 jest związany z Chmurą i ogólnie ma łatwiejszy dostęp do Społeczności.

Jak pytam ogarniętego informatyka o opinię to lepszy jest Win 7.

Każdy ma swój gust, a o guście się nie dyskutuje, poza tym podaj mi proszę Imię i Nazwisko tego "ogarniętego" informatyka.

Liczby nie kłamią.

Win 7 jest zainstalowany na ok 50% komputerów. Win 8 i 8.1 na ok 10%. A Win XP na ok 25%. Ciekawe dlaczego Win 8 jest tak mało popularny?

Każdy ma swój gust, a o guście się nie dyskutuje.

Poza tym Windows 8 jest stosunkowo nowy, więc przesiadka na Windows 8 potrwa jeszcze długo (do ~40%)

Dlaczego Windows 8 jest mało popularny? Bo prawie wszystkim nie podobają się kafelki, a tylko niewiele osób wie że wystarczy dać automatyczne przejście do Pulpitu podczas startu systemu, i ewentualnie zainstalować aplikację na Menu Start.

Każdy ma swój gust, a o guście się nie dyskutuje. (Chodzi oto że Windows 8 wygląda inaczej niż Win7, jest bardziej kwadratowy, nowoczesny, "płaski" i ogólnie inaczej wygląda)

Liczby nie kłamią? Poczytaj sondaże CBOS to zmienisz zdanie ( :D)

Moja opinia?

To jest dziwny system. Nie potrafię się w nim odnaleźć. Łatwiej zorientować się w Ubuntu.

Właśnie robisz podstawowy błąd, bo mówimy o różnicach pomiędzy Win7 a Win8, a ty porównujesz Win8 do Ubuntu (Windows 7/8 przy Ubuntu to są dziwne systemy...)

"Jeżeli jesteś jedynym normalnym w grupie dziwaków, to dla dziwaków ty jesteś dziwakiem" (dla Windowsowców Ubuntowcy są dziwni, a dla Ubuntowców Windowsowcy są dziwni)

Win 7 czy Win 8?

To chyba kwestia upodobań. Mino tego warto (przynajmniej do wyjścia Win 9) skłaniać się do pozostania przy Win 7.

Jedyne mądre zdanie (to pierwsze), a to drugie tak nie za bardzo.

@Autorze: To zależy: Jeżeli lubisz nowoczesny wygląd (płaskie, kwadratowe i mała ilość obrazków) to bierz Windows 8, a jeżeli lubisz "nienowoczesny" (okrągłe, "wypukłe", i dużo obrazków)

Zacytuję sobie komentarze.

Nie wiem skąd tyle nienawiści w was do tego systemu. Bo ktoś powiedział - "Brak paska start! Jak mogliście! Już mi przestaje wszystko działać!" A ja od pierwszej wersji udostępnionej w stronie M$ używam i sobie chwalę. Lżejszy, szybszy, równie stabilny - a może nawet bardziej. A metro cieszy oko i każdy kto korzystał z Chroma zobaczy, że jest wygodne. 

Ale ludzie niestety są tacy, że jak ktoś powie dobre, to dobre, a jak ktoś powie złe, to złe. Nie powielajcie czyichś opinii. Zainstalujcie, spróbujcie, a następnie albo wyrzućcie i wróćcie do 7, albo pozostańcie przy 8. Dopiero wtedy zacznijcie się wypowiadać. Tak czy siak nic nie tracicie

Akurat przycisk start nikomu do szczęscia nie jest potrzebny. Jeśli testowałeś w8 i masz troche oleju w głowie to zrozumiesz, w dodatku dostęp do większosci rzeczy jest szybszy niż w poprzednich wersjach systemu a to dzieki braku menu start, co prawda o klik mniej ale zawsze coś, w przypadku cmd nawet nie trzeba niczego wpisywać tylko wykonać 2 kliki, postępem jest wykonanie tej samej czynnosci mniejszym nakładem pracy a nie na odwrót. Co do stwierdzenia, że system ma ułatwaić prace jak najbardzeij się z nim zgadzam dlatego "siedze" na w8 bo mogę, jest szybszy.

To samo ja. System jak ta lala. Dodatkowo przy monitorze dotykowym robi się jeszcze milej. Generalnie jest szybko i stabilnie. A nikt przecież nie zmusza nikogo do przesiadki. Wsparcie dla 7 będzie jeszcze b. długo. OEMa też można będzie kupić przez jakiś czas. Do tego komp bez systemu i jest komplet. Nikt nikogo do przesiadki nie zmusza. 

Ale taki naród... marudzić trzeba. Na wszystko. Lepiej nie mieć wyboru niż go mieć. Lepiej aby 8 nie było zamiast mieć wybór - 7 lub 8. Tak samo było z XP. Wszyscy psy wieszali. A teraz każdy mówi że najlepszy był... heheh opanujcie się ludzie.

Opublikowano

A patrząc na aspekt czysto techniczny... http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/windows-7-vs-windows-8.html .

Opublikowano

Szczerze mówiąc (pisząc) post był nie potrzebny i wywołał zamęt. Pod spodem wypisuję listę poprawek.

Punkt 1 i 2 można skreślić. (Widziałem screen... - Zmierzałem do tego co napisałem później. "Dalej kwadratowy ale przynajmniej ma normalne menu Start." No cóż.)

Punkt 3 skreślić ostatnie zdanie. (Sprawdzałem na innej stronie i znalazłem tam podobne informacje. 30.06-06.07 Win 7 50% Win XP 20% Win 8 + Win 8.1 10%)

Punkt 4 można skreślić.

Punkt 5 skreślić ostatnie zdanie.

Ten artykuł skłonił mnie do powtórnego przemyślenia sprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...