Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Solo Queue Top Lane Tier List 4.11 By Ha1rless

Ha1rless

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego, że rankedy znowu off bo bo eune sie sypie, z nudów postanowiłem stworzyć tą tier listę.

God Tier : Fiora Irelia Nidalee Ryze Tryndamere

Tier 1(Mocne, preferowane picki ) :Aatrox Darius Jax Jayce Lulu Nasus  Renekton Rengar Riven Rumble Shyvana 

Trundle Udyr Gragas

Tier 2 (Zbalansowane, użyteczne ) : Dr.Mundo Elise Garen  Heimerdinger Jarvan IV Kayle Kennen Kha'Zix Lee Sin Yorick Olaf Pantheon Shen Singed Swain Teemo Vayne Viktor Vladimir Volibear Warwick Wukong Yasuo Zac Quinn Malphite 

Tier 3 (Mocno sytuacyjne, wymagające sporej wiedzy i doświadczenia ):Akali Cassiopeia Cho' Gath Diana Fizz Gallio Master Yi Nunu Poppy  Sion Xin Zed

Tier 4( Out of Meta ):Alistar Gangplank Mordekaiser

Jeśli jakiś pick wymaga wyjaśnienia proszę pytać. 

Edit: Do patcha 4.12 

Opublikowano

rumble? nigdy nie grany

To nie znaczy, że jest słaby ;)

Dlaczego Darius jest w tier 1? Nie sądzisz, że bardziej pasuje do tier 2? Nie ma tak dużego wpływu na gre co reszta postaci z tego tieru.

Opublikowano

W czasach w których postaci z tankymetki na topie dostają nerfy, darius radzi sobie coraz lepiej. Znowu jest królem early gamu i niszczy sporo matchupów. Jest to tier lista soloq, na team5v5 bylby tier 3;d

edit: Przejrzalem jeszcze raz tier 2 czy by go tam faktycznie nie dać, i nie. Większośc postaci z tier2 darius ma szanse zniszczyć na lane, pozatym ze swoim truedmg skaluje sie całkiem nieźle. 

Opublikowano

Za dlugia linia na cassio, szczegolnie ze jej jedyną formą escapu przed 6 jest flaszinio. Ryze ma przynajmniej swoje w, no i do tego w late jest bardziej tanky . ( podaje ryziaka jako przykład dla ap topa ) 

Opublikowano

czemu fiora god tier, a rene nie?

teraz rene znów będzie god tier, a skoro darius w t1 bo niszczy w early to czemu np. lee sin nie jest w t1 skoro on też ostro snowballuje early

<>

Opublikowano

I ty niby jesteś diamentem , ten tier bardziej pokazuje , że jest silverem...

Vayne użyteczna  ? ona jest sytuacyjna na tanków...

Yi wymagający sporej wiedzy? No ja nie wiem.

Opublikowano

I ty niby jesteś diamentem , ten tier bardziej pokazuje , że jest silverem...

Vayne użyteczna  ? ona jest sytuacyjna na tanków...

Yi wymagający sporej wiedzy? No ja nie wiem.

boostowany xD - nie no to jest jego opinia, jemu może się nimi po prostu lepiej grac...

Opublikowano

boostowany xD - nie no to jest jego opinia, jemu może się nimi po prostu lepiej grac...

No ale Vayne użyteczna? Przecież nią tylko na tanki sytuacyjnie się bierze..

Tryndamere God Tier? Przecież on jest do Tieru 2 , Lulu powinna być w God Tier..

Opublikowano

Fiora - mocny duellist, jeden z najmocniejszych teamfightów z top lane, piekielnie mocny snowball, najłatwiejszy powrót do gry jeśli jesteś behind. 

Trynda - król solo q ( nie mój drogi, im wyższa dywizja tym wyższy win rate na tryndamerze dochodzący do 54% ) król splitpushu, outscalujący każdą linię, dzięki mechanice early krytów zdolny wygrać większość lini już na niskich lvlach, piekielnie mocny snowball, świetny materiał na 1v2 1v3 1v4 1v5 1man army.

Jax - nie jest w god tier ponieważ ostatnie nerfy sprawiają, że skontrowany jeszcze bardziej cierpi a jego potencjał do snowballowania na lini został przesunięty o pare minut. Do tego jaxowi z racji itemizacji bardzo ciężko jest wrócić. 

Vayne Top na Solo Q jest użyteczna bo robi jesień z dupy większości mele championom. 

Yi oczywiście, że wymaga sporej wiedzy bo to postać oparta na aautoatackach i boostach do nich. Jego zdolność do 1v1 to czysta wiedza, czy ty czy przeciwnik zada wystarczający dmg szybciej. 

Rene nie jest w good tier bo nie wypada z byt dobrze w sytuacji napływu ap topów

btw. jak śmieszne jest to, że jedynym argumentem większości jest " to lista dla silverów, bronzów" ;d

Edit: Żeby rozwiać wątpliwości, lista była efektem dyskusji 3 top lanerów w kolejności D4, D1, Challenger Solo Q

edit2: lee sin nie jest tier 1 bo to postać zbyt mocno zależna od early snowballu, jego miejsce jest w jungli gdzie może wykorzystać swój potencjał. Lee sin top to marnowanie potencjału farmy z topa. 

Opublikowano

Fiora - mocny duellist, jeden z najmocniejszych teamfightów z top lane, piekielnie mocny snowball, najłatwiejszy powrót do gry jeśli jesteś behind. 

Trynda - król solo q ( nie mój drogi, im wyższa dywizja tym wyższy win rate na tryndamerze dochodzący do 54% ) król splitpushu, outscalujący każdą linię, dzięki mechanice early krytów zdolny wygrać większość lini już na niskich lvlach, piekielnie mocny snowball, świetny materiał na 1v2 1v3 1v4 1v5 1man army.

Jax - nie jest w god tier ponieważ ostatnie nerfy sprawiają, że skontrowany jeszcze bardziej cierpi a jego potencjał do snowballowania na lini został przesunięty o pare minut. Do tego jaxowi z racji itemizacji bardzo ciężko jest wrócić. 

Vayne Top na Solo Q jest użyteczna bo robi jesień z dupy większości mele championom. 

Yi oczywiście, że wymaga sporej wiedzy bo to postać oparta na aautoatackach i boostach do nich. Jego zdolność do 1v1 to czysta wiedza, czy ty czy przeciwnik zada wystarczający dmg szybciej. 

Rene nie jest w good tier bo nie wypada z byt dobrze w sytuacji napływu ap topów

btw. jak śmieszne jest to, że jedynym argumentem większości jest " to lista dla silverów, bronzów" ;d

Edit: Żeby rozwiać wątpliwości, lista była efektem dyskusji 3 top lanerów w kolejności D4, D1, Challenger Solo Q

edit2: lee sin nie jest tier 1 bo to postać zbyt mocno zależna od early snowballu, jego miejsce jest w jungli gdzie może wykorzystać swój potencjał. Lee sin top to marnowanie potencjału farmy z topa. 

Z tryndamerem sie zgodze co do god tieru, ostatnio bardzo czesto go widze na soloq, po prostu wygrywa gry splipushem, jaxa jest bardzo latwo zestompowac w early wystarczy pare gankow na topa jax bez farmy - usseles, co do renka, jest dalej bardzo ok, ale rzadko go teraz widze na soloq, taki vlad po (9) czy lulu robia z niego sieczke, yi wczoraj mialem na topie wygral linie 2-0 pozniej, gdy przegrywalismy gre nastąpił tf i zrobił pente xD, do fiory sie nie wypowiem, chociaz nie wydaje mi sie mocnym pickiem ;)

Opublikowano

fiora do wyjebania (exhaust i jest gównem)

Jax nadal god tier, może juz nie tak banowany ale nadal pick or ban

Nida w god tier? only splitpush/midgame w late nic nie robi, słabe team fighty

tryndamere nie nadaje sie do god tieru, imo tier 1

ryze jest pickowany na niektore picki, typu rene, ale moze zostac

TIER 1 wydaje sie byc ok

tier 2 victor bo arquel? on jest dobry tylko w rekach arquela, dziala na jaxa owszem, ale imo specyficzny pick

ja sie nie kieruje top tier listami, bo poppy jest tutaj t3, a ja poppy potrafie rozpierdolic jaxa na poziomie d4 ~~

pozdrawiam ;))) main toplane

Brak sygny :)

Opublikowano

Fiora God Tier?

Przecież jeśli Fiora nie złapie feeda w early to w late będzie usselles..

Jax jest lepszym pickiem od niej..

y6eft.gif

Opublikowano

fiora do wyjebania (exhaust i jest gównem)

Jax nadal god tier, może juz nie tak banowany ale nadal pick or ban

Nida w god tier? only splitpush/midgame w late nic nie robi, słabe team fighty

tryndamere nie nadaje sie do god tieru, imo tier 1

ryze jest pickowany na niektore picki, typu rene, ale moze zostac

TIER 1 wydaje sie byc ok

tier 2 victor bo arquel? on jest dobry tylko w rekach arquela, dziala na jaxa owszem, ale imo specyficzny pick

ja sie nie kieruje top tier listami, bo poppy jest tutaj t3, a ja poppy potrafie rozpierdolic jaxa na poziomie d4 ~~

pozdrawiam ;))) main toplane

Tak nida jest obecnie bardzo silna na topie ;) wystarczy trinity i reszta itemy pod def i robi duzy dmg w late a przy tym jest tankowata, wiec nie mów, że nie ;)

Opublikowano

imo slaba w late, tylko moja opinia, dlatego nie jest grana na turniejach itd na soloq jest jednym z lepszych pickow, szybki snowball escape itd ;p

Brak sygny :)

Opublikowano

imo slaba w late, tylko moja opinia, dlatego nie jest grana na turniejach itd na soloq jest jednym z lepszych pickow, szybki snowball escape itd ;p

ta, ale taki typowy soloq gracz nie radzi sobie na nidalke w soloq na topie, wiec można powiedzieć, że działa i to bardzo dobrze:) nie nadaje sie raczej na lcsy/teamowki bo nic w sumie do tf nie wnosi :)

Opublikowano

Nida zawsze była mocna na solo q, zawsze safe pick, dało się outplayować większość lini. Aktualnie dzięki pumie od 1 lvl jest jeszcze mocniejsza ( viva RF Legendary )

Fiorka jest od dawna i będzie god solo q, dlaczego już mówiłem.

Pamiętajcie, że jest to tier lista solo q. Ogromne znaczenie ma tutaj bezpieczeństwo picknięcia danego championa, jego zdolność do snowballu i pociągnięcia gry etc. Tryndamere przykładowo w team5v5 byłby tier 3-4 ale na solo q gdzie kooperacja graczy stoi na niezbyt wysokim poziomem jest bogiem. 

Btw. każdym championem z top tier ludzie wbijają challenger solo q grając only tą postacią. To też jest pewien wyznacznik. 

Poppy jak najbardziej doceniam jednak nie chciałem jej dawać zbyt wysoko, było by to mocno kontrowersyjne ( pozdrawiam poppy vs renekton jak wygrać linie spamując z q ;P ) 

Opublikowano

Napisałeś to dla beki czy co bo nie kumam?

Jeżeli taka jest nowa meta to ja odinstalowuje lola.

Diamenty i Platyny schodzą na psy yolo.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

c*****a tier lista.

god tier irelia, jax

t1 renekton, kayle,

t2 trundle, yorick, aatrox

t3 riven, mundo

t4 reszta juzles chempinow takich jak fiora darius itp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...