Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wygrywać w soloQ

naxiiking

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik fajny ale moim zdaniem lepiej jest grać w duel! a jak nie macie kolegi to podczas gry gdy ktoś dobrze gra zaproście go na ts/skype i gitara! macie kolege do duelów!

10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 111, 123, 1337 postów! Już nie daleko ^^

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki sens ma pisanie takich poradników ? od samego czytania nikt się grać nie nauczy jedynym dobrym sposobem jest granie , granie i granie nikt nie każe ci od razu w diamencie :)

tak Btw. co z tego że taki brąz kupi wizje i ją postawi jak nawet na mapę nie będzie patrzył.

Opublikowano

"ktorej się trzeba nauczyc i przyzwyczaic, nie da się tego opanować w jeden dzien, nigdy sie nie poddawaj i cały czas prubój"  Ale przynajmniej graty za ogólne połączenie wszystkiego w jedno

Opublikowano

ciekawi mnie jak to jest z tymi kompozycjami teamow, jak to zrobic jesli pisze first pickowi zeby zbanowal tristane bo jest op, nie banuje jej tylko jakas katarine a pozniej przeciwny team pickuje ta tristane a ona lapie kille w mid game i gg wp. 

wiec jesli moj sojusznik nie chce dla mnie zbanowac jednej postaci, to ciekawe jak to bedzie przekonac 4 nieznajomych ludzi do utworzenia jakiejs kompozycji. zeby nie bylo, pisze milo, staram sie tlumaczyc plusy i minusy, jednak oni maja to w glebokim powazaniu - biora co chca. nie wyobrazam sobie np. lane swapu na soloq, to praktycznie niemozliwe, malo ktory gracz na topie zgodzilby sie na swapa. w kazdym meczu w lobby pytam sie gdy mam pierwszego/druiego picka czy ktos nie chce trade. nikt nie chce, jeden typ nawet sobie ze mnie zartowal - i jak tu wspolpracowac, jak nie chca? 

aha i takie male pytanie co do orb walkingu - to bardzo ciekawa technika, jednak ja mam z nia problemy. nie umiem za jej pomocą last hitowac, np. stoja dwa miniony, jeden z low hp i drugi z max, chce zeby atakowal tego z low hp, klikam blisko niego  a atakuje tego drugiego -.- wytlumaczy mi ktos jak to dziala albo pokaze jakis filmik (nie, nie nervariena). 

Opublikowano

Bez sensu poradnik. Nazwałeś go "Jak wygrywać w SoloQ". Solo Queue czyli w pojedynkę.

Jak wiadomo nikt w pojedynkę meczu nie wygra. Bardziej trafnym tytułem byłoby "Jak DOBRZE GRAĆ".

Opublikowano

@up 
ty jestes bez sensu, nazwałem go jak wygrywać w soloQ. Solo queue czyli kolejka solo, rankedy solo/duo 5v5>
nie nazwe cie baranem czy czymkolwiek bo miales prawo tego nie wiedziec. 

jebać psy

Opublikowano

dzięki przeczytałem twój poradnik i od razu skill skoczył teraz każda gierka win !

Opublikowano

Poradnik, jak wygrywać solo q napisany w takim stylu jest bez sensu. Można go przyrównać do poradnika jak żyć ?? Żeby żyć musisz oddychać, zbyt ogólnikowo. Pisemnie nie da się zbytnio przekazać w jaki sposób masz postępować by wygrywać. Liga jest grą, którą uczysz się praktycznie, a nie teoretycznie.

Opublikowano

Poradnik, jak wygrywać solo q napisany w takim stylu jest bez sensu. Można go przyrównać do poradnika jak żyć ?? Żeby żyć musisz oddychać, zbyt ogólnikowo. Pisemnie nie da się zbytnio przekazać w jaki sposób masz postępować by wygrywać. Liga jest grą, którą uczysz się praktycznie, a nie teoretycznie.

+1..

Poza tym nie robie pompek, nie biegam, nie mam dobrej diety (jem o bardzo zróżnicowanych porach) i zazwyczaj śpie ponad 10 h i przez ostatnie kilka dni skoczyłem o 4 dywizje... no ale większość innych porad może przydać sie zielonym.

Opublikowano

Jak wygrywać w Solo Queue 

1. Różne 
a) Dobry komputer | wysokie fps
B) Dobry internet | niski ping
2. Mechaniki, ogólny skill
- last hittowanie

- trafianie skillshotów, szczególnie tych kluczowych i CC

- jukowanie

- posiadanie wiedzy o wrogich cooldownach , np. Zed użył W, jest podatny na walkę, nie ma escape, podobnie z Q riven etc.

- kitowanie | orb walking, chodzenie pomiędzy autoatakami i używanie Attack Move Click, zamiast prawego przycisku myszy (na kanale Nervariena jest pokazane jak to zrobić) Orb walking jest częścią mechaniki, ktorej się trzeba nauczyc i przyzwyczaic, nie da się tego opanować w jeden dzien, nigdy sie nie poddawaj i cały czas próbuj :)

- swiadomość mapy, pozycja swoich wrogów, często spoglądanie na mape, ostrożność na 3-minutowe ganki, wiadomość od jakiego buffa zaczyna enemy jungler

- WIZJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- wymiany (uwaga na cooldowny wroga, np. kiedy riven ma Q na cooldownie bardzo prawdopodobne, że wygrasz trade, musisz wiedzieć, kiedy wbijać all-in, kiedy tylko harrasować (nękać, poke'ować) i wiedzieć kiedy masz się wycofać)

- peeling (na niższym elo znane jako DEFowanie), czyli używanie CC żeby twoje carry zostało odciągniete od przeciwników, Peelujesz tylko jeśli Twoje carry zadają wiecej obrażen niż wrogie carry.

- używanie aktywow, m.in zhonya itp

- pingowanie ( kiedy gankować, kiedy cofnąć, pingowanie na SS

- timery (odmierzacze czasu) na Smoka, Barona, Buffy, i czary przywoływacza wroga)

3. Współpraca, Synergia

- komunikacja (twoje cooldowny, grupowanie, objectivsy, splitpushowanie, mówienie teamowi czego potrzebujesz, żeby wygrać oraz jak wygrać. np: hej, schowajmy sie w tym krzaku, zabijmy osobę lub dwie i zróbmy barona albo zforsujmy walkę.

- morale ( mieć dobre nastawienie, nigdy sie nie poddawac (zawsze jest szansa!)

- CC po CC, np grasz lux i Morgana złapała kogoś w klatkę, więc od razu po tym jak klatka Morgany spadnie Ty dajesz swoją i macie 5sec snare na wrogu zamiast rzucenia klatki podczas gdy klatka morgany trwa, wtedy tracisz CC

- grupwanie sie na obiektywy (top schodzi po dragona etc)

- rotacje(schodzenie z linii na linie np wziales inhibitor i zamiast extendowac na midzie schodzisz na bota zeby wziac wieze/ inhibitor) | wiedzieć kiedy przykryć linie, a kiedy odpuścić)

- kompozycja drużyny (cait nidalee, oblężenie wieży w 5-ciu ludzi), trynda splitpushuje, reszta pushuje mida we czwórke i głebokie wardy)

-  shot calling | powoływanie (decyzje czy się wbijać, czy walczyć, czy robić dragona, kogo focusować)

- trzymanie twojego teamu z oczami szeroko otwartymi z pingami, lub słowami

3. Trzymanie kondycji
- Nastawienie | bycie pozytywnym dla siebie i sojusznikow, pisanie GJ, dobra robota itd

- fizyczna kondycja ( pompki, bieganie, odpowiednia dieta, i odpowiednio duża ilość snu)

- mentalna kondycja (nie flejmowanie, nie wkurzanie sie na trolli i innych ragerów)
4. Strategia
- warunki wygranej ( w jaki sposób powinniście wygrać 5 na 5?) (zdominowanie linii?) (championi na lategame?) (zgrupować sie i pokeowac?)

- inwazje na wrogą jungle, czyli jak przeciwnik startuje RED to ty idziesz na BLUE i na odwrót, lub późny invade na 1:53 na startowanego buffa,
lub z blitzem wyciągnięcie championa, który broni  buffa

- kompozycje drużyny  ( bohaterowie, którzy są w mecie, counterpicki)

- synergie championow ( malphite, vi, yasuo), amumu katarina, mf)

- kontrolowanie linii i minionow (wiedziec kiedy pushowac, kiedy zatrzymywać linie i jak to robić) 

- zamiana linii ( jesli przegrywasz, popros o zamianę drugiego lanera) lub jesli grasz jako np. Riven i przeciwnik buduje się CALKOWICIE w Armor poproś o zamianę itd)

- odpowiednie buildy, runki i masterki ( nie możesz masterek AP/AD/tank/jungle) riot dal Ci 20 stron na runki/masterki, więc korzystaj z tego!

przetłumaczone od Chaoxa, sorki za błędy ale ostatnimi czasy używałem tylko angielskiego, wiec polski taki dziwny sie wydaje) lista będzie zmieniana z dnia na dzien, trzy minuty temu mialem cos dodac, ale zapomnialem lol xD
moj nick w lolu: xTRK xTurbokot, diament 4. mainuje mid/support, mozecie mnie dodawac, pytajcie o cokolwiek :)

no ale dis jest gruby.. a scarra... cos tu jest nie tak.. czyli siedze w goldzie bo jestem szczuply..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...