Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego z reguły większość nie pisze polskich znaków diakrytycznych w Minecraft/w pluginach/w skryptach (...), mimo iż jest taka możliwość?

Mateix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ludzie, to naprawdę jest denerwujące jeśli spolszczenia pluginów jakie z reguły piszecie dla swoich serwerów, zawierają błędy typu "wylonczone" / lub wydają się być w ogóle nie po polsku. Nie lepiej napisać "wyłączone" - przecież się da, a takie serwery od razu wyglądają profesjonalniej i przyjemniej się na nich gra. To samo dotyczy skryptów.

Od dawien dawna w Minecraft można używać polskich znaków diakrytycznych (od ostatnich kilku aktualizacji nawet na tabliczkach i (już bez żadnych aktualizacji bibliotek LWJGL) na czacie), więc w czym jest problem? Czy użycie dwóch klawiszy, przykładowo do napisania "ó" zamiast jednego do "o", raz na jakiś czas jest, aż tak ciężkie? Moim zdaniem lenistwo u większości w tej sprawie sięgnęło już zenitu. Do tych, którzy popierają akcje typu "anty-ortografia" w ogóle już sił nie mam. Nie biorę pod uwagę dyslektyków (wiadomo, że to od nich nie jest zależne).

Z resztą problem ten nie dotyczy tylko naszej gry - Minecraft, a całego Internetu, w tym MPCforum również. Jednak przykładowo ja, toleruję to, jeśli ktoś nie używa polskich znaków w postach na forum czy na czacie w Minecraft (jeśli takowa osoba nie robi specjalnie błędów, tylko pisze tak, ponieważ bardzo zależy jej na czasie (czyt. spieszy się)), jednak na serwerach (patrząc na poziom spolszczeń) to naprawdę wygląda nieprofesjonalnie, ogłupia i obniża poziom rozgrywki. Powinniśmy szanować nasz ojczysty język.

//PS. Wiem, że mogłem dać ten temat w "Zarządzanie serwerem", lecz z powodu, że nie dotyczy on tylko serwerów a ogólnie graczy Minecraft, dałem go tutaj

3657428369.png
Opublikowano

Co prawda to prawda. Potem tacy właściciele serwerów dziwią się iż nikt nie gra. No ale cóż można zrobić ?

Co do tematu, naprawdę super, może wreszcie coś ruszy w tej sprawie :).

gra.png

Opublikowano

@UP: WTF? Śmiesz twierdzić że, jeśli na serwerze nie będą używane polskie znaki to znaczy że, tam nikt nie będzie grał? Ktoś tu posty nabija albo jest bezmyślny (bez urazy ;)).

Taa... Tylko bież pod uwagę fakt że, w język java nie przyjmuje polskich znaków dlatego wyraz "wyłączone" w javie brzmi "wy\u0142\u0105czone" (tak jest nie tylko w javie, niby dlaczego smsy z polskimi znakami kosztują drożej  od tych bez :D ?) dlatego trzeba mieć na prawdę  dużo chęci  i czasu aby bawić się w coś takiego...

@S0L1D3R W Minecrafcie owszem, polskie znaki funkcjonują ale mi chodzi o pluginy... Ty mi nie mów że, nigdy nie grałem w minecrafta! Grałem już od wersji alfa ;)

Opublikowano

Cześć!

@crafterhost

Wątpie, żeby przez ortografię, interpunkcje i inne sprawy chatowe gracze uciekali - świetne powody mają dzięki serwerowi nie dzięki kulturze innych i ich zwyczajom.

Nie, nie ruszy nic. Ten temat zniknie za dwa lub cztery dni i nikt nie będzie pamiętać ani o jego autorze ani o samym temacie.

@domin07

Widać nie grałeś nigdy w Minecrafta.

Od bodajże wersji 1.8 (Ten wcześniejszej) można używać naszych specjalnych znaków - znaków diaktrycznych.

@Autor

Skoro tolerujesz "wybryki" innych osób to po co napisałeś ten temat?

Sam nie używam polskich znaków, a dlaczego?

Nie lubię ich wyglądu na chacie, a poza tym nie chce psuć Minecraftowej atmosfery - Rozchodzi mi się o to, że w MC na samym początku nie miało znaczenia, co można napisać, a co nie..

Co do sprawy dyslektyków i Minecrafta rozumiem, aczkolwiek tak jak ty nie potrafię dopuśić do głowy chociażby myśli o zrozumieniu osób nie piszących naszych polskich, kochanych znaków diaktrycznych.. Większość wypowiedzi na forum jest rozbudowana - przynajmniej trochę - co mówi o tym, że użytkownicy zazwyczaj myślą nad tym co piszą, ale nie nad tym JAK piszą.

Ubolewam nad tym ponieważ polskość tak jakby zapada, a teraz jest potrzeba pokazania jej na świecie - pokażmy wszystkim, że polacy istnieją!

W każdym razie problem polskości w polskich tekstach szybko nie zniknie.

Pozdrawiam

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@domin07

Proponuję zapoznać się przykładowo z tym linkiem:

http://www.snible.org/java2/uni2java.html

Dodatkowo z tego co zauważyłem, w większości pluginów, które oferują możliwość tłumaczeń domyślnych stringów, jeśli będziesz pisał z polskimi znakami diakrytycznymi to przy uruchomieniu serwera twój tekst zostanie automatycznie prze-konwertowany na taki "zrozumiały przez Java". Pewnie to, że w nielicznych pluginach nie ma takiej opcji dotyczy tylko kodowania pliku, ale pewny nie jestem....

@S0L1D3R

Przeczytaj jeszcze raz, ale ze zrozumieniem. Toleruję "jeśli takowa osoba nie robi specjalnie błędów, tylko pisze tak, ponieważ bardzo zależy jej na czasie (czyt. spieszy się)". Miałem tu na myśli sytuację gdy ktoś napisze na czacie przykładowo "wylacz" zamiast "wyłącz", ale absolutnie nie "wyloncz" jak to pisze część osób (może źle się zrozumieliśmy). Poza tym na czacie nie ma to aż tak dużego znaczenia (choć od razu jest czytelniej) jak w pluginach.

Napisałeś, że nie lubisz wyglądu polskich znaków na czacie..., a opcję "Wymuś czcionkę Unicode" włączyłeś? Od razu wyglądają lepiej, a jeśli także nie będą Ci się podobać to doinstaluj sobie inną czcionkę w Minecraft (jest ich sporo, wystarczy poszukać w Google).

i nikt nie będzie pamiętać ani o jego autorze ani o samym temacie.

Nie zależy mi na tym, aby ktoś o mnie pamiętał na forum, lecz aby nasza "polskość" znów powróciła. Właśnie,  "pokażmy wszystkim, że polacy istnieją"!

3657428369.png
Opublikowano

@Mateix

Napisałem też:

nie chce psuć Minecraftowej atmosfery - Rozchodzi mi się o to, że w MC na samym początku nie miało znaczenia, co można napisać, a co nie..

Tolerujesz wszystkich (Z tego co napisałeś) ponieważ większośc osób pisze tak nie świadomie, nie wie, że popełnia błąd - wpadłeś, aczkolwiek rozumiem o co Ci mniej więcej chodziło.

Pozdrawiam

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@S0L1D3R

Tolerujesz wszystkich (Z tego co napisałeś) ponieważ większośc osób pisze tak nie świadomie, nie wie, że popełnia błąd - wpadłeś, aczkolwiek rozumiem o co Ci mniej więcej chodziło.

Faktycznie, wpadłem (bo jak to, można nie tolerować nieświadomego pisania przez graczy, jeśli już kilkanaście razy byłem administratorem/moderatorem, na różnych serwerach, a to się widzi na co dzień - przecież każdego jak leci nie będę poprawiał, nie mam na to czasu, więc wolę nie zwracać uwagi na to jak gracze piszą na czacie) i nie tak chciałem to napisać. Jeśli rozumiesz o co mniej więcej mi chodziło, to można prosić o poprawienie tego kawałku tekstu, żeby wszyscy zrozumieli mnie poprawnie? Nie zmienia, to także faktu, że możemy starać się w tych przypadkach poprawiać innych (wiem, że nikt tego nie lubi) ale choć w tych "najgorszych" błędach (jak ortografia). Jeśli inni zobaczą, że "anty-ortografia" nie jest "już taka cool", to może zaczną co najmniej starać się pisać poprawnie. W przypadku pluginów/skryptów/różnych projektów język polski powinien zawsze być poprawny, tu nie ma żadnego "ale", ponieważ tekst pisze się tylko raz.

@Swiezu

Fakt, ale nie przeszkadza to w pisaniu polskich znaków w grze / w pluginach / w skryptach itp. 

Jedynie przeszkodzi to w używaniu komend w konsoli zawierających polskie znaki, bo na wykonywanie poprzez plugin komendy z "uprawnieniami konsoli" na pewno jest jakieś obejście, jeśli w ogóle to też sprawia problemy (sorry nie znam się zbytnio na javie, zobacz pole hobby). Na serwerze, który tworzę zarówno komendy jak i teksty są po polsku (oczywiście polskie znaki diakrytyczne też są, ale komenda zadziała zarówno jeśli gracz ją wpisze po angielsku, jak i po polsku bez znaków diakrytycznych) i jak na razie wszystko jest ok, więc konsola w tym nie przeszkadza.

3657428369.png
Opublikowano

Konsola nie obsługuje często polskich znaków ;) (aby chyba nawet zawsze?)

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Moim zdaniem jest to przyzwyczajenie.

Kiedyś przecież polskich znaków nie było, nie wyświetlały się.

I teraz co poniektórzy mają ustawioną taką czcionkę, że widać to tak:  PIĄTEK

Dlatego ze względów stylistycznych/przyzwyczajenia ludzie teraz co raz mniej stosują polskie znaki.

Opublikowano

Rozumiem, że konsola oraz java nie obsługują polskich znaków ale zamiast wlonczylem można wlaczylem i będzie lepiej ...

btw.

Do

tych, którzy popierają akcje typu

"anty-ortografia" w ogóle już sił nie

mam.

Nie gadaj, że coś takiego w ogóle istnieje ;_;

Opublikowano

@KashtanPL

Masz rację, pewnie jest to przyzwyczajenie, ale przyzwyczajenia można łatwo zmieniać, w końcu chodzi tu o naszą polskość i jakość serwerów, które tworzymy.Według was jest sens napisania poradnika "Jak zmienić czcionkę, aby polskie znaki dobrze wyglądały w Minecraft? (1 przycisk w ustawieniach)"

@Kacki

Naprawdę, coś takiego istnieje, tylko pod różnymi nazwami - niektórzy piszą przykładowo "Cżo Zię ztaoŁ?". Można to zaobserwować m.in. na forach, w komentarzach lub na czacie różnych serwerów, przykładowo Minecraft. To prawda, że konsola nie obsługuje polskich znaków (pewnie aby dodać obsługę trzeba by było edytować silnik), ale w samej Javie jest sposób na uzyskanie polskich znaków, dlatego też można ich używać w pluginach. Nie piszę już o skryptach, bo je też obsługuje plugin.

3657428369.png
Opublikowano

Rozumiem, że konsola oraz java nie obsługują polskich znaków ale zamiast wlonczylem można wlaczylem i będzie lepiej ...

Java obsługuje. Bez problemu w np. sender.sendMessage("ł") wyświetli się, jeśli senderem jest gracz (Chyba że inna czcionka niż polska "wymuszona cośtam", wtedy brzydko to wygląda, ale dalej się wyświetli). Jeśli konsola - mogą być problemy.

Ale jak ktoś pisze wlonczylem, to już jest po prostu głupota ;) I na to nie ma wytłumaczenia, tylko potrzebny jest słownik.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Jeżeli piszemy na tabliczkach przykładowo ą ę ó to wtedy są one zmniejszone od reszty liter co akurat według mnie nie wygląda fajnie.

Opublikowano

@Socofled

Jak widać jest sens napisania poradnika "Jak zmienić czcionkę, aby polskie znaki dobrze wyglądały w Minecraft? (1 przycisk w ustawieniach)".

Zobacz zdjęcie w spoilerze:

2895914050806571000624.png

Wejdź w menu wyboru języka i ustaw "Wymuś czcionkę Unicode" na "Wł." (włączone).

Tylko używając angielskiej czcionki (wył.) wygląda to źle (oni nie mają potrzeby używania naszych polskich znaków diakrytycznych = nie poprawią tego), lecz my jesteśmy z Polski, więc powinniśmy szanować nasz ojczysty język - między innymi dla nas zastała stworzona taka opcja.

3657428369.png
Opublikowano

Tak sie czepiacie to czemu od bety w essentials gdy chce sie za szybko wziąć kita mamy na czacie: