Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Paszport stracił ważność

boooooo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Okazało się, że już po rezerwacji wakacji w biurze podróży paszport stracił ważność 3 dni temu (-.-), tymczasowy dowód osobisty 3 miesiące temu. 

Lecimy do Hiszpani samolotem więc tam dowód osobisty albo paszport są potrzebne. 

I tutaj pytanie do was.

Jest może jakaś możliwość, jakakolwiek żeby udało się wylecieć samolotem ?

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Nie bardzo może na jakiś inny dowód tożsamości niewiem legitymacja szkolna ale nie sadze. Albo kup gdzieś na czarnym rynku jakiś.

#EDIT

Polsce podstawowymi dokumentami tożsamości są paszport i dowód osobisty dla obywateli polskich oraz karta pobytu i dokument pobytu dla cudzoziemców posiadających zezwolenie na dłuższy od turystycznego pobyt na terytorium RP. W Polsce prawo jazdy nie jest dokumentem tożsamości

Ciekawostka

Dokumenty tożsamości wydawane mogą być także zwierzętom gospodarskim albo hodowlanym

"Jeżeli coś chcesz, to powiedz, i tak tego nie dostaniesz"

Opublikowano

Nie bardzo może na jakiś inny dowód tożsamości niewiem legitymacja szkolna ale nie sadze. Albo kup gdzieś na czarnym rynku jakiś.

Heh, dzięki, ale czekam na dalsze wypowiedzi.

Opublikowano

Przecież paszport jest do 13 roku życia, po 13 roku życia tylko tymczasowy dowód osobisty/dowód osobisty

Coś Ci się chyba pomyliło, od 13 roku życia można mieć tymczasowy dowód osobisty.

Opublikowano

Dokumentem uprawniającym do przekraczania granicy jest paszport ewentualnie dowód osobisty (w krajach Unii Europejskiej). W przypadku Hiszpanii dowód osobisty wystarczy.

Jeśli nie masz obu tych dokumentów to nie przekroczysz legalnie granicy. 

Wyrobienie paszportu w urzędzie miasta to około 2-4 tygodnie, z dowodem nie wiem, pewnie podobnie.

Przecież paszport jest do 13 roku życia, po 13 roku życia tylko tymczasowy dowód osobisty/dowód osobisty

Bzdury.

Opublikowano

Dokumentem uprawniającym do przekraczania granicy jest paszport ewentualnie dowód osobisty (w krajach Unii Europejskiej). W przypadku Hiszpanii dowód osobisty wystarczy.

Jeśli nie masz obu tych dokumentów to nie przekroczysz legalnie granicy. 

Wyrobienie paszportu w urzędzie miasta to około 2-4 tygodnie, z dowodem nie wiem, pewnie podobnie.

Bzdury.

Człowieku, ostatnio byłem w urzędzie miasta (leciałem do Girona-Barcelony) i powiedzieli mi dokładnie to samo co napisałem. Tak samo mówią na lotnisku. 

Opublikowano

Człowieku, ostatnio byłem w urzędzie miasta (leciałem do Girona-Barcelony) i powiedzieli mi dokładnie to samo co napisałem. Tak samo mówią na lotnisku. 

Ciekawe, to dlaczego moi rodzice mają też paszporty ? 

@2up

No własnie w tym problem, od 2 tygodni do miesiąca. Ja mam jedynie równo 10 dni ;(

Opublikowano

Ciekawe, to dlaczego moi rodzice mają też paszporty ? 

@2up

No własnie w tym problem, od 2 tygodni do miesiąca. Ja mam jedynie równo 10 dni ;(

Widocznie gówno kogokolwiek obchodzi jakie jest prawo

Opublikowano

Powiedzieć mogli, to, jak ty to zrozumiałeś to całkiem inna kwestia. Chcesz mi powiedzieć, że paszport jest ważny tylko do 13 roku życia, a potem posługujemy się tylko dowodem osobistym?  xD

To powiedz mi jak wyjedziesz np. do USA bez paszportu (pomijam wize). Dowód osobisty upoważnia do przekraczania granic tylko w NIEKTÓRYCH krajach.

@ do autora

jechać możesz bez, ale wątpie, że cię przepuszczą skoro lecisz samolotem + na pewno w hotelu też jakiś dowód tożsamości będzie potrzebny. Nawet jakby Ci się udało już dostać do Hiszpanii, to wystarczy 1 kontrola, np. policji i jesteś deportowany do Polski, późniejszych problemów z tym związanych chyba nie muszę opisywać..

Opublikowano

Idź do urzędu i złóż prośbę o wyrobienie dowodu w trybie pilnym. Pani powinna dać Ci taką jakby ankiete, wypełniasz, oddajesz i tyle :) Ja dostałem dowód po 3 dniach, bo wyjeżdżałem akurat na Słowację i potrzebowałem pilnie :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A tak mi się przypomniało, odkopuję, mogę dostać te 5%, ale komuś może się przydać. 

Poszedłem i poprosiłem o pilne wyrobienie paszportu (w miejscu gdzie sklada się te papiery), ta pani powiedziała żeby iść do kierowniczki, więc złożyłem papiery na paszport (bez tego nie ma o czym rozmawiać, bo nie ma sprawy). Poszedłem do Pani kierownik i powiedziałem jak wygląda sytuacja i poprosiłem czy jest jakakolwiek możliwość, aby paszport był wyrobiony w tydzień. Powiedziała, że skoro taka jest sytuacja to spróbuje załatwić to wcześniej (jednak nie powiedziała, że się nie da). I akurat tak było, jak w piątek złożyłem papiery na dowód tak równo tydzień w piatek dostałem paszport 2 dni przed wylotem (jak wiadomo w soboty i niedziele nie pracują) :)

Opublikowano

Coś Ci się chyba pomyliło, od 13 roku życia można mieć tymczasowy dowód osobisty.

dowód można wyrobić nawet niemowlęciu 

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

dowód można wyrobić nawet niemowlęciu 

Tak to prawda ale poprzednikowi chodziło chyba o moc prawną dokumentu. Taki 13 latek z dowodem to jak niemowlę, dowód służy mu tylko za legitymacje.

Opublikowano

Jak ja mam 18 lat posiadam paszport, oraz dowód.

Do wyjazdu za granicę(Strefa Schengen) nic nie potrzebujemy. Lecz gdy jedziemy do kraju gdzie nie ma Schengen musimy posiadać dokument tj. dowód osobisty lub paszport.

Aczkolwiek może Cię przepuszczą, jak ja jechałem to rzucali okiem tylko na zdjęcie w paszporcie i tyle :P

1356721310-U739101.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...