Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jestem glodny! - Warwick

Piekarzewski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, postanowilem napisac pare slow o Warwicku, gdyz jest to jeden z moich glownych junglerow.

Nie bede sie bawil w opis skilli, historie etc. gdyz to moze sobie kazdy sprawdzic.

Plusy i minusy:

bezpieczna jungla, dzieki pasywce

aoe as boost

boost do ms z E

wizja na przeciwnikow ponizej 50% hp dzieki E

dobrze wycastowany ult wylacza przeciwnika z tf

Heal z Q, pasywki i ulta

mocne ganki po 6lvl

ult moze zostac przerwany

manozerne Q, jesli sie nie umie uzywac, to szybko wystuka sie z many

slabe ganki przed 6lvl

Skill order:

869721420435377232638.jpg

Start z W daje wam duzo lepsze mozliwosci niz start z Q, dodatkowo bierze duzo mniej many, co pozwala na dluga jungle. Dodatkowo, dzieki temu nie potrzebujecie praktycznie zadnych potionow, gdyz bijecie na tyle szybko, ze caly dmg leczy wasza pasywka.

Runki:

527581405006180232638.jpg

Mozna na quintach dac MS zamiast AD, jednak ja wole moje ustawienie. Dodatkowo, mozna zagrac 3x flat mr i 6x cdr, ale mnie nie stac i nie moge aktualnie przetestowac. Jesli ktos chce, moze zagrac rowniez na markach 9x ad i na quintach 3x as, to jego wola.

Summonery:

Flash i smite, mozna rowniez ghosta + smite, ale osobiscie wole flash.

Masterki:

751891405006180232638.jpg

Mozna zagrac 9/21, jesli ktos woli gre defensywna, jednak ww jest bestia po 6lvl, a te masterki pomoga mu szybciej wyczyscic jungle i dotrzec do tego lvl. Jesli ktos wie, ze w late bedzie ciezko, to w masterkach defensywnych zamiast regenki hp, moze dac zwiekszenie armora.

Co do itemkow, ja gram tak:

Start

Maczetka

2 potki

zolty trinket

Pierwszy powrot:

Zakupujemy fioletowe ulepszenie maczety, buty i potiony/wardy.

Nastepnie:

Fioletowy enchant, botrk/wits end, merce/tabi. Merce zakladamy w 90% przypadkow, tabi tylko wtedy, gdy maja 4-5ad w teamie.

Jeśli zakupiliśmy jako pierwszego wits enda, a nasz team nie potrzebuje tanka/jesteśmy mocno na +, to kupujemy szybko botrka. Jeśli jednak potrzebujemy hp/armora, to po prostu nie kupujemy go i tyle. Tak samo działa w drugą stronę.

Kolejne przedmioty sa zalezne od przeciwnego teamu. Budujemy w zaleznosci od tego co potrzebne: Randuin, Spirit Visage/Banshees.

Na 9 poziomie zmieniamy trinketa na czerwonego. Gdy w enemy teamie jest teemo, badz maja bardzo dobra kontrole nad wizja, ulepszamy go.

Przedmioty sytuacyjne:

239161420435377232638.jpg

Oto 3 przykladowe buildy

418841420435377232638.jpg

W podanych wyzej buildach 1 i 3, jesli przeciwnik nie ma hard poke/cc, to zamiast banshees, uzywamy spirit visage.

Co do buildu nr 3 - zamiast sunfire mozemy uzyc rownie dobrze frozen hearta badz thornmaila.

Jesli chodzi o jungle, wyglada to nastepujaco

Blue side:

Golemy (smite), red, blue (smite). Teraz mamy wybor. albo farmimy dalej, albo cofamy po buty i ulepszenie fioletowe. ja preferuje powrot, poniewaz przyspieszy to nasz clear.

Purple side:

Zaba (smite), blue, red (smite). Pozniej sytuacja analogiczna jak wyzej. Powrot albo farma.

Nastepnie farmimy wszystko po kolei az do 6lvl, gdyz dopiero wtedy pojawia sie nasze ulti.

Jesli chodzi o ganki, staramy sie wyjsc przeciwnikowi na plecy.

Odpalamy W, gdy podejdziemy Q i dopiero wtedy walimy ulta. Dlaczego tak? Poniewaz W daje as boosta dla naszego sojusznika, Q ma nizszy CD dzieki czemu mozemy szybciej znowu zaatakowac.

Staramy sie oddac killa naszemu sojusznikowi, stacki do fioletowego enchanta nabijaja sie tez przy asystach. Dobijamy wtedy, gdy przeciwnik potrzebuje killow jeszcze mniej niz my, albo on nie zdazy dobiec.

UWAGA! NIE WBIEGAMY POD TURRETA PRZECIWNIKA BY GO DOBIC, SZCZEGOLNIE GDY MAMY BUFFY! Dopiero jak mamy duzo hp i armora, by wytrzymac 3-4 ciosy turreta bez ryzyka i przeciwnik jest na strzal lub jedno Q, to mozemy podejsc, inaczej nie ma mowy.

WW na 6 poziomie z samym enchantem i buffem (red or blue) moze robic solo smoka wiec jesli tylko macie mozliwosc, to go zrobcie. Najlepiej jednak zgankowac bota/mida i po zabiciu przeciwnika pojsc razem.

Jesli chodzi o pozycjonowanie sie w TF, to staramy sie stac poza tf, gdy przeciwny AD/AP sie pojawi, a reszta jego teamu zacznie bic Twoj, ultujemy go. Pamietajcie by zawsze odpalic wasze E oraz W. Aktywne W daje wam asyste, co daje wam golda!

Tak wiec nasze combo wyglada nastepujaco:

W>Q>R>AA>Randuin>AA>Q>Botrk (jesli wymagany)

Kogo sie wystrzegac?

1. Rek'sai - early mocniejsze niz nasze, ubije nas.

2. Udyr - podbiegnie, podkradnie, zestunuje i ucieknie. nie walcz z nim do 6lvl, a jesli Ci kradnie jungle, wbiegnij do jego jungli.

3. Lee - silne early, zabije nas, wyczysci nasza jungle i pojdzie.

4. Vi - jak wyzej.

Nasz ww dziala swietnie z postaciami ktore maja duzy dmg na 1 przeciwnika, sam zadaje niemale obrazenia, a dodatkowo jest tankowaty, dzieki temu potrafi wycarrowac gre.

To chyba tyle, bede go uzupelniac i aktualizowac jesli bedzie to wymagane. Jesli macie jakies opinie, wstawiajcie je bez obawy, jednak zwykle hejtowanie bede raportowac.

Mozecie pisac, ze jako silver nie powinienem pisac poradnikow, ale swego czasu namietnie gralem ta postacia i poznalem ja dosc dobrze.

Opublikowano

Wits End to jeden z lepszych itemów na niego. Kiedy ww z feralem, z Q i R zadaje magic dmg jest to świetne. Dobrze boostuje ulta bo nakłada stacki i wtedy to ulti oprócz przygwożdżenia bije duże dmg. Jak Nervarien streamował to maxował R>W>Q>E, ale sam GBob maxował R>Q>E>W, ale większość gier grał na topie.

@Edit

My bad, kiedyś to zdejmowało resy z przeciwnika tera daje. I tak jeden z najlepszych itemów kiedy budujemy ferala.

Opublikowano

Ja osobiscie nie buduje go zbyt czesto, gdyz po wykupieniu Botrka musze isc troche w tankowatosc, by po zultowaniu apc/adc nie pasc w 3 sekundy, a wits end niestety duzo sustainu nie dodaje. Jednak rowniez uwazam, ze jest swietny.

Raz poszedlem w taki skill order W, Q, Q, W, E, R, klasyk, ale nie dalo to jakiegos super rezultatu, wole ten klasyczny rozklad

Opublikowano

Wszystko fajnie, tylko bez Smite to nie masz co iść do junglii...

Wystarczy że enemy jungler będzie miał wardy na Twoich buffach i oddasz mu je za darmo...

To samo z dragonem i baronem... Po prostu jungler bez smite nie jest junglerem...

­Keelah se'lai

Opublikowano

Zgadzam się z UP ,gdzie smite? Na  dragony ,barony  reszta ok ,build zawsze się sytuacyjnie buduję ( zawsze jest core np. latarka na ww,botrk ) 

I czy trinity działa dobrze? Nie gram WW ,więc nie w...iem

Opublikowano

Ganki przed 6 nie maja za bardzo sensu, jedyne co mozemy zrobic, to polaskotac z Q i dac buffa z W dla naszego ally... ma to sens, jak wychodzimy od tribusha na topie/bocie, gdy enemy jest pod naszym turretem.*

imo maxowanie W nie jest wymagane, latarenka daje nam odpowiedni clear, a lepsze Q moze nam nieraz uratowac pupe ;)

Dziekuje tez za pochwaly. :)

*Oczywiscie gdy nasz turret jest po drugiej stronie rzeki.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie maksowanie W najlepsze.

Przed 6 tez musisz gankowac, ale tyllo w sytuacji gdy enemy na ktorejs z lini pushuje.

Zarzucasz wtedy AA, W, Q i red buff robi swoje, gdyz twoj leaner moze bez problemu obijac.

Yes...

Opublikowano

Ja przed 6lvl staram sie nie wychodzic z jungli, chyba ze enemy pushuje pod turretem naszym i ma 20-30%hp = darmowy kill/asysta.

Jesli chodzi o maxowanie, to nasze Q dziala jak Q pantheona. czyli nawet jak uzyjemy przed flashem enemy, to te dmg zostanie wziete, co czesto pozwala kogos ubic + spalic mu flasha. Przy maxowaniu W musimy do przeciwnika podejsc, a nie mamy zadnego gap-closera(nie liczac ulta).

Ostatnio kilka gier testowalem z maxowaniem W i mi sie nie spodobalo, co nie oznacza, ze jest bezuzyteczne. Ktos moze wolec maxowanie W i nie zabraniam, droga wolna. ja tylko pokazalem wlasna wizje tego championa i tyle. :)

Opublikowano

Bardzo lubię grać Warwickiem. Sam wygrywałem nim przegrane gry. Poradnik nie jest na jakimś bardzo wysokim poziomie ale przydatny.

4043121350.png

Opublikowano

@Ɲestlee

nigdy nie twierdzilem, ze jestem n1 jesli chodzi o warwicka, wpisalem po prostu swoja wizje tej postaci. dzieki za opinie, a jesli masz jakies uwagi, smialo je wypisz - pomoze to ulepszyc poradnik, by byl jeszcze przydatniejszy :)

Niestety od miesiąca nie gram już w LoLa bo internet raz chodzi raz nie. Czasami mam pingi po 10 k i nawet gry nie idzie odpalić. Może kiedyś. Narazie w poradniku Ci nie pomogę ;)

4043121350.png

Opublikowano

jak dla mnie to banshee nie jest tak bardzo potrzebne zamiast tego lepiej kupić wit's enda ponadto jak mamy sunfire to zaczyna się robić ciekawie :).

Wpierw kupuję latarnie, buty merkurki, spirit visage, randuin, zamiast randuina możemy frozen hearta albo iceborna któy też nieźle się sprawdza

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

@slasher201

banshee jest potrzebny, gdy w enemy teamie jest duzo postaci z cc (np bot leona, jungle fiddle itd). :)

do tego, gdy jest 1-2 tanki w enemy to botrk daje niezlego kopa.

Iceborna nigdy na ww nie testowalem, moze sie ladnie laczyc z naszym E, ale nie sadze by byl wart zachodu. :p

Opublikowano

spirit jest fajny, daje wzmocnienie leczenia. buduje go czesto. jednak przy wyborze spirit albo banshee wole wziac banshee, bo pasywka potrafi uratowac tylek. gdy nie ma hard cc w enemy teamie, to olewam banshee. ;)

@1361622928-U485574.pngCzytamWypociny

ja preferuje maxowanie Q. jesli wolisz maxowanie W to maxuj, ja nie zabraniam. pokazalem swoja wizje tego championa i tyle. :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...