Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Przyjmijmy, że mam serwer i opcje kupna VIP dajmy za 25 zł. I mam parę pytań i proszę nie hejtować, szukałem fora a opinie są bardzo różne. Przyjmijmy że wiek - pełnoletni. A o zarobkach nie mowię jakich wielkich, cena to tylko przykład :) Tak więc:

1. Czy trzeba zakładać działalność gospodarczą (firmę)? Podobno trzeba, jeśli prowadzi się dłużej niż 6 miesięcy i ze stałym źródłem dochodów. Ale tez nie zawsze kupi ktoś VIP-a, a i np. będąc w umowie z firmą np. Dotpay.pl, jestem jakby zatrudniony u nich, bo 50% zysków z SMS Premium potrącają. I na forum jest sprzeczność i nie wiem jakie wasze zdanie?

2. Słyszałem że Dotpay.pl odprowadza sam podatki, czyli SMS z VAT ~ 30,75zł ktoś wysyła, 50/50 ceny netto jest dzielone, wiec ja zarobiłbym ~ 12,5 zł. I ja nie muszę opłacać podatków, oprócz rozliczenia PIT-a? Bo wiem, ze trzeba z US rozliczyć się co do złotówki :P A po przekroczeniu chyba ~ 3100zł rocznie to potrącają podatek, bo jeśli nie przekroczy się to inaczej oddają.

3. Czy mając opcje przelewu to ile trafi mi na konto? Są jakieś podatki lub opłaty za przelew? I czy w takim wypadku trzeba założyć Działalność Gospodarczą?

4. Są usługi Premium SMS co oferują 40%, 50% nawet 53%. Jaki wy możecie polecać, który także sam podatek opłaci?

5. Czy opłaca się "zarabiać" przez PayPal?

6. A co jeśli np, VIP nazwać "darmowym kontem VIP", a płatności "dobrowolna darowizną"? Uniknie się Skarbówki, gdy się wgl tam nie zgłosi swoich zarobków i nie zapłaci podatku? :P

No chyba to tyle, nie jestem do końca pewny, wiec dlatego zakładam temat, a każdy poszukujący może znaleźć odpowiedzi w jednym temacie. Czekam na wasze odpowiedzi, proszę doradzać, + daje za pomoc. Porady mile widziane :)

PS. Serwer w Minecraft stożyłbym raczej dla pasji, ale wart też czasem coś na tej "pasji" coś dorobić :)

Opublikowano

To samo co @Up.

Co do tej działalności gospodarczej to nie jestem pewny, ale chyba

trzeba ją "zakładać". Niestety nie interesuję mnie to jakoś... ;)

Czekam, aż ktoś doświadczony z ciekawą odpowiedzą się pojawi.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Choć mówią mi: Synthious, weź ćpanie odstaw... - Ja tylko chcę pizdę mieć #AnnaGrodzka

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, wiesz co jest pięć?

Opublikowano

No dokladnie :) Coś tam dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele :p Nie chce mieć problemów z US, ani bez potrzeby zakladac firme i te koszta i ZUS.. Więc licze na opinie kogos doswiadczonego w tych sprawach :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Aż odkopie, bo sam potrzebuje odpowiedzi na te pytania..

Także podpinam się pod temat żeby nie zakładać identycznego.

Opublikowano
1. Czy trzeba zakładać działalność gospodarczą (firmę)? Podobno trzeba, jeśli prowadzi się dłużej niż 6 miesięcy i ze stałym źródłem dochodów. Ale tez nie zawsze kupi ktoś VIP-a, a i np. będąc w umowie z firmą np. Dotpay.pl, jestem jakby zatrudniony u nich, bo 50% zysków z SMS Premium potrącają. I na forum jest sprzeczność i nie wiem jakie wasze zdanie?

Nie teoretycznie trzeba ale w praktyce wygląda to trochę inaczej, w dobrych serwisach np HomePay rozliczają cie sami z podatku tzn płacą za Ciebie a na koniec roku dostajesz PIT oczywiście co miesiąc musisz im wysyłać podpisaną umowę o dzieło i tyle, masz ok 25 zł netto to dostajesz 12,50zł netto dla CB od tego później trzeba jeszcze 18% dochodowego zapłacić co robi tez za Ciebie właśnie firma lub sam musisz się rozliczyć to już masz wszytko w regulaminach :) 

2. Słyszałem że Dotpay.pl odprowadza sam podatki, czyli SMS z VAT ~ 30,75zł ktoś wysyła, 50/50 ceny netto jest dzielone, wiec ja zarobiłbym ~ 12,5 zł. I ja nie muszę opłacać podatków, oprócz rozliczenia PIT-a? Bo wiem, ze trzeba z US rozliczyć się co do złotówki :P A po przekroczeniu chyba ~ 3100zł rocznie to potrącają podatek, bo jeśli nie przekroczy się to inaczej oddają.

Co do dotpay to nie wiem (nie korzystałem) przeczytaj regulamin ^^, ale masz kwotę "Wolną od podatku" dokładnie 3091zł jeśli nie osiągniesz takiego zysku powinieneś dostać zwrot podatku listem :)

3. Czy mając opcje przelewu to ile trafi mi na konto? Są jakieś podatki lub opłaty za przelew? I czy w takim wypadku trzeba założyć Działalność Gospodarczą?

W zależności od firmy każda ma swój % z zysku i oczywiście ten podatek dochodowy 18% :P Działalność gospodarczą nie koniecznie, przy większych obrotach ma to sens na początku raczej nie ^^

4. Są usługi Premium SMS co oferują 40%, 50% nawet 53%. Jaki wy możecie polecać, który także sam podatek opłaci?

Ja polecam Homepay, fajny support opłacają podatki, umowy etc są generowane 7 dnia miesiąca i trzeba im to odesłać listem :) jak i oczywiście trzeba mieć 18 lat jak wszędzie, dodatkowo fajny support nawet idzie większy % ugadać :P

A czemu nie jeśli tylko będziesz miał chętnych :P

6. A co jeśli np, VIP nazwać "darmowym kontem VIP", a płatności "dobrowolna darowizną"? Uniknie się Skarbówki, gdy się wgl tam nie zgłosi swoich zarobków i nie zapłaci podatku? :P

Darowizny trzeba zgłaszać masz większą kwotę wolną o podatku etc ale wszystkie papierkowe roboty musisz wypełnić sam, ^^

Opublikowano

Że troszkę siedziałem nad uzyskaniem podobnych odpowiedzi to wyjaśnię raz a porządnie :D.

Nie trzeba zakładać działalności jeśli jesteś związany z firmą typu Dotpay, homepay etc. Pracujesz u nich na umowę-zlecenie.

Ogólnie nie wiem jak dotpay ale pewnie na tej samej zasadzie co wszystkie inne. Załóżmy masz 50% ceny VIP'a czyli tak jak dałeś swój przykłąd, zarobiłeś 12,5zł na VIPie.

Na swoim koncie w dotpay posiadasz załóżmy do wypłaty 500zł a więc z tych 500zł będzie jeszcze PRZY WYPŁACIE potrącona kwota podatku, który oni za Ciebie zapłacą a ty na koniec roku tylko PIT do urzędu zanosisz.

Jeśli robiłbyś to przez jakąś firmę typu w/w to nie musisz mieć działalności gospodarczej. W innym przypadku, jeśli pieniądze trafiałyby od razu na Twoje konto to ową działalność musisz posiadać. Ewentualnie robić to po cichu na czarno :]

Profitsms. Minusem tutaj jest tylko to, że sam musisz odwalić papierkową robotę. Ale dostajesz pełne pieniążki, które zarobisz z tych 53% i nie ma potrąconego tego podatku jeszcze z nich. Pamiętaj, że będziesz na koniec roku i tak musiał zapłacić ten podatek :3

A dlaczego niby nie? Pieniądz to pieniądz. Nawet jakbyś brał PSC to także się opłaca ;]

A co jeśli np, VIP nazwać "darmowym kontem VIP", a płatności "dobrowolna darowizną"? Uniknie się Skarbówki, gdy się wgl tam nie zgłosi swoich zarobków i nie zapłaci podatku? :P

O ile się nie mylę jeśli konto VIP działałoby na zasadzie wpłaty dowolnej darowizny i prefixem DAROWIZNA to musisz to Tylko zgłosić ale nie płacisz podatku. 

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...