Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DDR4

tls01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Joł. Powoli zaczynam myśleć nad całkowitą modernizacją swojego PC. Mam tylko dylemat - czy kupować sprzęt (CPU, M/B, RAM) teraz, czy poczekać, aż pojawi się jakiś wybór w płytach głównych z obsługą pamięci DDR4? 

Jestem trochę do tyłu, jeśli chodzi o nowe technologie, prosiłbym was o podanie argumentów za i przeciw. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Plusy

• Wyższe taktowanie (najsłabsze modele mają 2000mhz)  taktowanie 2000 do 4266 mhz (2133 cenowy odpowiednik DDR3 1330mhz/1600, 2500 cenowy odpowiednik DDR3 1600/1866mhz), oczywiście później kiedy DDR4 będzie popularne tak jak DDR3
  • Mniejszy pobór energii (1.5v > 1.2v lub 1.05v)
  • Większa ilość pamięci
  • "Niby mają być mniejsze"
  • większa ilość kanałów 

rys3-nowe-kosci-w-grze.gif

W przyszłości umożliwi to stosowanie kontrolerów cztero- i więcej kanałowych bez potrzeby drastycznego zwiększania liczby slotów na płycie głównej. Zasadę działania połączeń typu punkt--punkt w DDR4 wyjasniamy na schemacie poniżej.

Minusy

• Większy Cas Latency (9-10 > 20-30) sytuacja podobna jak z DDR2, niby większe CL ale mhz sprawiają że są szybsze (Tani DDR4 Corsair: 16-16-16-39)

Niepotwierdzone źródła. 

Opublikowano

Ogółem DDR4 jest dopiero prezentowane na targach i wystawach. Dostępny w jakimkolwiek wyborze będzie (moje przypuszczenia) w 3 kwartale 2015. Do tego ceny samych pamięci i płyt głównych będą duże. Lepiej składać coś z DDR3.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...