Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[SKILL] Gra przycina? Masz słabszy komputer? ZAJRZYJ!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Co to jest technologia SuperFetch?

Technologia ta ma za zadanie przyśpieszyć uruchamianie systemu i programów.

Wykorzystuje ona do tego zasoby systemowe.

W niektórych przypadkach (gdy np. posiadasz słabszy komputer) może się okazać, 

że domyślna konfiguracja nie przynosi najlepszych rezultatów.

Na szczęście istnieje możliwość zmiany domyślnych ustawień. 

Aby skonfigurować SuperFetch:

1. Kliknij Start, a następnie w pole Rozpocznij wyszukiwanie / wyszukaj programy i pliki, wpisz regedit i naciśnij ENTER

511701404662922518084.png

2. W edytorze rejestru przejdź do klucza

HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/SessionManager/MemoryManagement/PrefetechParameters

593531404662922518084.png

420421404662923518084.png

578761404662923518084.png

3. Po prawej stronie okna Edytor rejestru znajdź wartość  EnableSuperFetech, na którą dwukrotnie kliknij.

156061404662923518084.png

4. Wpisz w pole Dane wartości odpowiednią liczbę: 

---> 3 (Domyślne), by zoptymalizować uruchamianie aplikacji i systemu, jeśli posiadasz dużą ilość pamięci RAM

---> 2, by zoptymalizować tylko uruchamianie systemu i zwolnić nieco pamięci RAM

---> 1, żeby optymalizować tylko uruchamianie aplikacji i zwolnić nieco pamięci RAM

---> 0, aby całkowicie wyłączyć SuperFetech

453461404662924518084.png

5. Naciśnij Ok, i zamknij edytor.

Po zastosowaniu pierw tego, później następnego poradnika mojego autorstwa (przenieś mnie!), mam koło 120-130fpsów gdy nic sie nie dzieje

i nawet 80-100 gdy jest duże natęzenie akcji (dużo ludzi strzelających, lecące granaty itp)

Tutaj dowód :)

82048199692607239290.jpg

I wszystko jasne...

Opublikowano

No można liczyć na ciebie. Jak będę miał czas wspomogę ss-ami.

Liczę na więcej poradników.

Czas wziąć się do roboty

;)

Opublikowano

Jeśli masz słaby komputer to wybrałbym 1 lub 0 sam nie mam najlepszego komputera (E6600, 4gb ramu i geforce gt240 i przed zmianą w rejestrze miałem góra 25fpsów przy najniższych ustawieniach a teraz koło 30 nawet mam przez co gra troche płynniej działa), a  jeśli nie możesz zapisać to prawdopodobnie nie jesteś na koncie administratora. Podeślij ss błędu :)

I wszystko jasne...

Opublikowano

Gamebooster optymalizuje działanie komputera pod kątem gier, ale tylko wyłącza niepotrzebne procesy, zwalniając tym samym trochę ramu, i sprawia że moc procesora jest wykorzystywana przede wszystkim na potrzeby gry. Nigdy nie ufałem i nie bede ufać aplikacją tego typu, gdyż nigdy nie wiadomo co Ci wyłączy, a po użyciu jednego z gameboosterów regularnie zaczeły u mnie występować BSOD, gdyż aplikacja postanowiła sobie uzyskać dostęp do takiego obszaru pamięci do którego nie powinna mieć dostęp żadna aplikacja i komputer ''padał'' :)

A przeglądając różne statystyki, gamebooster w grach, przy przeciętnym sprzęcie poprawiał płynność gry o 1fps góra 2. Ja przy swoim sposobie odnotowałem wzrost fps nawet o 5-6, a nic skomplikowanego w tym nie jest i nie musisz za każdym razem tego robić czy o tym pamiętać w przeciwieństwie do gameboostera, który i tak prawie nic nie daje, bo tak jak pisałem on w dużej mierze polega na wyłączeniu ''zbędnych'' procesów oraz usług. 

I wszystko jasne...

Opublikowano

To jak Wam zacina na 4gb ramu, a ja na 2gb musze grać xD. Jak u mnie to zmienilem na 1 i nic to nie dalo ;/, ale mysle ze temu komputerowi i tak juz nic nie pomoze.

Opublikowano

Różnica nie jest widoczna gołym okiem, a pozatym mój procesor sam w sobie nie nadaje sie do grania, a ram to też nie wszystko :)

I wszystko jasne...

Opublikowano

To jak Wam zacina na 4gb ramu, a ja na 2gb musze grać xD. Jak u mnie to zmienilem na 1 i nic to nie dalo ;/, ale mysle ze temu komputerowi i tak juz nic nie pomoze.

Ja też mam 2GB RAM i nie na żekam. Jak masz klatkowanie pokręć myszką patrząc się w górę mi pomaga. Ustawiłem na 0 i chyba jest lepiej niż było wcześniej.

Czas wziąć się do roboty

;)

Opublikowano

Jak mam dobry komputer, to użycie jakiejs opcji przyspieszy mi pracę komputera , myślę  tak , bo nie mam ssd i się mapy w grach długo ładują

Intel core i5 3590

MSI Geforce gtx 770

8 gb ramu crucial

1385975953-U914647.png

Opublikowano

@2UP

Strzel sobie jedynaczkę lub zero. 

@UP 

Zostaw sobie 3, bo mapy się ładują jak się ładują bo gra nie jest dobrze zoptymalizowana, a sprzęt masz nie najgorszy. 

I wszystko jasne...

Opublikowano

e4500 podkrecony z 2,2 na 2,6
gt440
8gb ramu

jaka opcja? bo nie rozumiem czy im wieksza liczba tym lepiej czy im mniejsza tym ma byc lepiej :)

b421ea0bef5eb630m.png

Opublikowano

Im wyższy numer tym wiecej pamięci zajmuje. 

Jeśli całkowicie to wyłączysz, to komputer będzie ci sie dłużej włączał aplikacje mogą też sie troche dłużej uruchamiać. Ramu bedziesz wtedy miał wiecej na działanie aplikacji a nie na ich uruchamianie. 

---> 3 (Domyślne), by zoptymalizować uruchamianie aplikacji i systemu, jeśli posiadasz dużą ilość pamięci RAM

---> 2by zoptymalizować tylko uruchamianie systemu i zwolnić nieco pamięci RAM

---> 1, żeby optymalizować tylko uruchamianie aplikacji i zwolnić nieco pamięci RAM

---> 0aby całkowicie wyłączyć SuperFetech

I wszystko jasne...

Opublikowano

Edycja rejestru została wyłaczona przez administratora sieci ? o co chodzi wyskakuje mi ten bład jestem na koncie Administratora i wyskakuje mi ten błąd pomocy, komputer mam słaby :/ i nieraz jak gram to tak co 1 min mam zawieche tak na 10 sek i za 1min 2  znow przycina ;/ Mój komputer :

Intel® Pentium®D CPU 2.66GHz   2.67GHz  2 gb ramu 32-bitowy system Windows 7 

Proszę o odpowiedź w sprawie błedu :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

3. Ja nie mam takiego pliku...

754541405951289850633.jpg

tez mam cos takiego ! co ma zrobic !? help, mam po 50fps i mnie to denerwuje ....

też nie mam tego pliku, co mam zrobic ? 

też nie mam tego pliku, co mam zrobic ? 

Opublikowano

Jak tak patrze to polecam części ludzi tutaj kupić lepszą grafę, bo GTS/GTX/GT które ma x40/x30/x20/x10 nie są zbyt dobre do grania, mój starszy 8800GT daje rade z skillem w 120 fps pozdrawiam (koło 100 zł używany, bo to grafa prawie 10 letnia)

Główne hobby - Jazda Oplem Signum 3.2 v6 2003.
League of Legends - Plat (nickname KiesieK v3)
Minecraft - głównie serwery modowane, pod nickiem "KiesieK"
PC: CPU i5 6600k @ 4.5GHZ, MOBO Z170A Gaming Pro Carbon, CPU Cooler Cryorig H5 Ultimate, RAM Geil Dragon 2x8GB 3000MHZ, GPU Asus Strix GTX 1060 @~2137mhz boost, PSU SilentiumPC Vero M1 600W, Case SilentiumPC Aquarius X70W, HDD 2xBarracuda 500 i 320, BRAK SSD - planowany SM961.<p> 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

­Zmiana wartości na "1" zwolniła mi 300mb. pamięci ram, dzięki. ;) Laptop przy normalnej pracy używał 2,5gb. z 4, a teraz 2,2gb.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sorka za odkop. Ale czy ten poradnik działa?/ Jeżeli tak to jaką cyferke wpisać gdy bardziej gram w gry niż patrze internet?

AMD RADEON 6800 series

4 GB ramu

Intel® Corex4 i3 CPU  55 @ 3.20GHz

64bitowy system

windows 10 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...