Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Domowa klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, po odkryciu magicznej rzeczy jaką jest "Moduł Peltiera" pomyślałem aby zrobić sobie klimatyzację/

One problem: Z tego co wyczytałem to "Moduł Peltiera" potrzebuje 5-40 A (Amperów) a 400 mA (mili-Amperów) potrafi zabić...

Jak ktoś się na tym zna to niech mi powie czy taka zabawa jest bezpieczna i czy to w ogóle ma sens bo się nie znam :D

Opublikowano

Jak się nie znasz to się nie bierz za to.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Heh :D 420A ma przeciętny akumulator samochodowy ALE prądu stałego! Można go dotykać i nic sie nie stanie.

Prąd zmienny 400mA jest już niebezpieczny i nie radzę.

zobacz to sobie lepiej

http://youtu.be/rA4z1MNhnUA?t=23s

Gdzieś daleko w internecie przeczytałem że Stały może spowodować "Elektrolizę krwi".

Prawda? :D

PS: Teraz mnie zabijecie za moją niewiedzę, ale prąd wychodzący od zasilacza powiedzmy takiego komputerowego (taki jaki jest w PC'tach) to stały czy zmienny?

Opublikowano

Gdzieś daleko w internecie przeczytałem że Stały może spowodować "Elektrolizę krwi".

Ciekawe jakie napięcie i natężenie by musiało być :D 

Jak chcesz to możesz wziąć baterię 9V i językiem dotknij, nic sie nie stanie, a tam masz na 100% naczynia ukrwione.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

PS: Teraz mnie zabijecie za moją niewiedzę, ale prąd wychodzący od zasilacza powiedzmy takiego komputerowego (taki jaki jest w PC'tach) to stały czy zmienny?

A w gniazdku jaki masz? Stały czy zmienny?...

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

A w gniazdku jaki masz? Stały czy zmienny?...

Z gniazdka do komputera idzie zmienny, ale zasilacz do komputera oddaje już stały 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Jest jakiś inny sposób na zrobienie "klimatyzatora" bez lodu?

Weź sobie k***a wiatrak postaw na biurku i nie wymyślaj.

Km5iG.png

Opublikowano

Wiatrak dla mnie pogorsza sytuację. No nie stety ale muszę coś (jakbyś to powiedział: ku**a) wymyśleć bo mam 32 Stopnie w pokoju (Z żaluzjami odbijającymi światło)

Opublikowano

Wiatrak dla mnie pogorsza sytuację. No nie stety ale muszę coś (jakbyś to powiedział: ku**a) wymyśleć bo mam 32 Stopnie w pokoju (Z żaluzjami odbijającymi światło)

Zrób to z tego filmu co dałem. Postaw w kilku miejscach takie i już.

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Obejrzyj 5 sposobow na, bo kiedyś był sposób na klimatyzator z lodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...