Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hmm... "Komputer za 1000zł"

Rizek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Budżet jaki mam zamiar wydać na nowy komputer? - plus minus 1000zł  (Płyta główna, procesor i RAM)
2. Do czego ma być przeznaczony komputer - Gry
3. Monitor jaki obecnie posiadam(rozdzielczość)? - 1440x900
4. Mam w obecnym komputerze :

Zasilacz Modecom 600W

Karte NVIDIA  GeForce GT630

Randomową stacje dysków ( i tak nie używam)

Randomowa obudowa

Dysk SATA 500GB

i chciałbym to przełożyć do nowego kompa

Moja propozycja:

Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150

Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3

i 8GB ramu

Z góry dzięki :)

Opublikowano

Jaki masz teraz procesor i MOBO? Tutaj do zmiany zasilacz i karta graficzna, jeśli chcesz w coś pograć. Do byle piekarnika też nie radzę tego wkładać...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jaki masz teraz procesor i MOBO? Tutaj do zmiany zasilacz i karta graficzna, jeśli chcesz w coś pograć. Do byle piekarnika też nie radzę tego wkładać...

Asus P5B-Deluxe i Intel Core 2 Duo E6300 (1.86GHz). Rly, trzeba wymieniać zasilacz?

Opublikowano

Forumowe prosy znowu dają o sobie znać, kto ci dał niby ten dopisek zaufana osoba w dziale komputery? Przecierz ty pojęcia nie masz...

Niby co ci się nie podoba w modecom 600W? Zasilacz jest ok, jak mial go od nowosci i jakis przyjeb nie odlutował czegoś z płytki to jak najbardziej się nada, tym bardziej że intele biorą całe gówno prądu...

Jako płytę główną najlepszą opcją w stosunku cena/jakość jest ASrock p67 PRO3, za 200zl wychaczysz takie cus, a i do oc się nada.

Procek tez nie jest zly, ja bym wybral inny, ale jak chcesz ten twoja sprawa (do gier 3750 będzie lepszy), a skoro masz "randomową obudowę", to nie ma sęsu dopłacać za dopisek "k", bo po oc procki potrzebują dobrego chłodzenia.

Ramy bierz koniecznie CL9, myśle że 1333mhz taktowania wystarczy, do oc ramów nie trzeba praktycznie chłodzenia, więc możesz to olać. Nie warto inwestować w mniej niż 8gb obecnie.

@Rizek

Jak będzie chciał sobie wymienić kartę graficzną to sobie wymieni... Poza tym gt630 nie są takie złe...

Poza tym skoro nie umiesz nawet sobie kupić porządnego laptopa (sygnatura) to tym bardziej nie powinieneś doradzać innym... Bo kase w błoto to każdy potrafi wypierdolić.

Opublikowano

Forumowe prosy znowu dają o sobie znać, kto ci dał niby ten dopisek zaufana osoba w dziale komputery? Przecierz ty pojęcia nie masz...

Niby co ci się nie podoba w modecom 600W? Zasilacz jest ok, jak mial go od nowosci i jakis przyjeb nie odlutował czegoś z płytki to jak najbardziej się nada, tym bardziej że intele biorą całe gówno prądu...

Jako płytę główną najlepszą opcją w stosunku cena/jakość jest ASrock p67 PRO3, za 200zl wychaczysz takie cus, a i do oc się nada.

Procek tez nie jest zly, ja bym wybral inny, ale jak chcesz ten twoja sprawa (do gier 3750 będzie lepszy), a skoro masz "randomową obudowę", to nie ma sęsu dopłacać za dopisek "k", bo po oc procki potrzebują dobrego chłodzenia.

Ramy bierz koniecznie CL9, myśle że 1333mhz taktowania wystarczy, do oc ramów nie trzeba praktycznie chłodzenia, więc możesz to olać. Nie warto inwestować w mniej niż 8gb obecnie.

@Rizek

Jak będzie chciał sobie wymienić kartę graficzną to sobie wymieni... Poza tym gt630 nie są takie złe...

Poza tym skoro nie umiesz nawet sobie kupić porządnego laptopa (sygnatura) to tym bardziej nie powinieneś doradzać innym... Bo kase w błoto to każdy potrafi wypierdolić.

#1 Zasilacz mam nówke, jeszcze pół roku gwarancji, nie rozkręcałem itp.

#2 Dzięki za rade co do płyty głównej, nie znam się na tym, więc twoja rada mi pomoże

#3 A jeśli rozważam w najbliższej przyszłości wymiane obudowy, to jaki polecasz?

#4 Karte kupiłem niedawno, więc jak przyjdzie na nią czas, to wymienie

I dzięki wielkie za tyle porad :) Naprawde, pomagasz potrzebującemu :)

Opublikowano

Mhm, coś jeszcze? ;)

Niby co ci się nie podoba w modecom 600W?

Chryste, bo to Modecom? Nie znamy nawet modelu, ale to może być Feel I który siadał nie jeden raz przy Athlonach i budżetowych kartach. Nie widzę sensu trzymać go przy modernizacji.

Pod OC dochodzi jeszcze chłodzenie i lepsza buda, więc nie wiem na co mu 3570K. Najlepsza opcja to 4440/4570 + H81 + 4GB RAM i chociażby VS 450W.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Widzisz gdzieś dopisek k przy nazwie 3750? Polecam zainwestować w okulary.

Wiadomo że pod oc przyda się lepsza buda.

Oraz wiem, że feele siadały przy amd, ale mam lepsze pytanie, co nie siada przy amd? Te procki mają tak cholernie wielki pobór prądu, że się w pale nie mieści, tym bardziej po jakimkoleiwke oc.

Tym bardziej, że sam modecom (nie feel) ma wydajność na poziomie 90-95% (zależy od modelu) bo mierzyłem. Więc nie gadaj głupot.

A apropo najlepszego zestawu.

Najwydajniejszy zestaw i jednocześnie najtańszy to:

i5 4460 + MSI Z87 + 4GB jakigoś fajnego ram-u. Procek dostaniesz za 650, mobo za 200 + zostaje 150zl na jakis uzywany ram.

Opublikowano

Jeśli zasilacz siada tylko z powodu wysokiego poboru, a przy tym ciągnie za sobą połowę podzespołów, to nie najlepiej o nim świadczy. Dla świętego spokoju bym wymienił.

Btw...

a i do oc się nada.

Tym się zasugerowałem. Zwykłego 3570 nie widzę sensu brać.

Może by tak spytać autora, czy w ogóle w grę wchodzą używki?...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie znam zasilacza, który siadając ciągnie za sobą jakikolwiek podzespół. Jakbyś choć trochę się na tym znał, bebechy każdego psu mają następujące zabezpieczenia:

Zabezpieczenie OCP – Over Current Protection zabezpiecza przed zbyt wysokim prądem na linii. Zapobiega przeciążeniu stabilizatora, co mogłoby spowodować uszkodzenie zasilacza. Zabezpieczenie to wymagane jest przez normę ATX12V.

Zabezpieczenie OTP – Over Temperature Protection zabezpiecza przed przegrzaniem zasilacza, często związane jest z OLP. Zabezpieczenie to wymagane jest przez normę ATX12V.

Zabezpieczenie OVP – Over Voltage Protection jest to zabezpieczenie wymagane przez normę ATX12V. Zabezpiecza ono przed zbyt wysokim napięciem na linii wyjściowej i uszkodzeniem zasilanych podzespołów.

Bez tego żaden zasilacz nie jest dopuszczony do użytku, więc nie gadaj głupot, że pali podzespoły, co najwyżej pójdzie z niego dym, ale nic nie ma prawa ci spalić...

A jak w gre wchodzi uzywka to ja bym brał:

i5 2500k + jakiś tani cooler nieboxowy (np. fortis 1224 albo 1225)

8gb ram-u uzywanego

ASRock p67 PRO3

Gladius'a m23

I w oc się pobawisz, i komp będzie wydajniejszy.

Opublikowano

#1 Zasilacz mam nówke, jeszcze pół roku gwarancji, nie rozkręcałem itp.

#2 Dzięki za rade co do płyty głównej, nie znam się na tym, więc twoja rada mi pomoże

#3 A jeśli rozważam w najbliższej przyszłości wymiane obudowy, to jaki polecasz?

#4 Karte kupiłem niedawno, więc jak przyjdzie na nią czas, to wymienie

I dzięki wielkie za tyle porad :) Naprawde, pomagasz potrzebującemu :)

#1 Wymień na jakiegoś Corsair który ma 500 lub więcej wat (będziesz miał na przyszłość) albo jakiegoś SPC Deus

#2 Nie sugeruj się radami tego pana

#3 Zalman Z3 Plus / Zalman Z9 / CoolerMaster N (cała seria " n ")

#4 Jak wymienisz to wymień na R7 260X, GTX 750 Ti lub lepsze (ten GT co masz jest słaby do gier)

Jak masz DDR2 lub DDR3 1000 i mniej mhz to natychmiast wymień

Lista podzespołów "do odstrzału"

1. Płyta główna RAM i Procesor (Pentium lub i3 4150 + Jakaś płyta główna + Jakiś RAM CL9/10 1600mhz 4 lub 8 GB)
  2. Obudowa (Zalman Z3 Plus lub CoolerMaster n200 lub n400 lub n600)
  3. Karta graficzna (GTX 750 Ti, R7 260/X lub lepsze)

@Jamnik007

Po 1. Kicław ma racje (w tym temacie, ale ogólnie zawsze ma racje :D)

Po 2. Lepiej mieć jakiś inny zasilacz bo Modemcom to "Kinder Niespodzianka" czyli jeden dobry, drugi bomba.

A propo zabezpieczeń, jeżeli zasilacz jest zły to jest po prostu zły, może mieć nawet ZPW (Zabezpieczenie Przed Wszystkim) to i tak ci może kartę graficzną zepsuć, niezależnie ile zasilacz ma zabezpieczeń to i tak jest zły i ci może kompa spalić.

PS: Zasilacz powinien mieć co najmniej 4-5 Zabezpieczeń

Opublikowano

@Rizek

To tak:

1.Nie ma czegoś takiego jak "forumowe prosy",jeżeli ktoś coś dostaje,oznacza to że coś potrafi i sie tym interesuje jak widać ty jesteś beztalenciem.

2.Co nie podoba sie w modecom 600? Hmmmm... przyszłościowa rozbudowa,kolega myśli aaa na forum ten jamnik powiedział ze nie jest zły to wpakuje w niego karte gtx 780 i podkręcę procesor <metafora> , i skonczy sie to nie ciekawie.A co do modecom miałem 2 zasilacze i 2 leżą na wysypisku<przenosnia>... Poczytaj o takich zasilaczach

Ale to:" Poza tym skoro nie umiesz nawet sobie kupić porządnego laptopa (sygnatura) to tym bardziej nie powinieneś doradzać innym... Bo kase w błoto to każdy potrafi wypierdolić. "  to jest szczyt chamstwa, buractwa i brak wychowania, a skąd wiesz,że kupił mu go ktoś kto sie nie znał? Zapewne masz 12lat jedziesz na kompie za 500zł z tablicy i zazdrościsz każdemu sprzętu :) Liczę,że więcej nie pojawisz na tym forum i nie będziesz tworzył nie potrzebnego zamętu i nieodpowiednich rad. Pozdrawiam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...