Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w złożeniu komputera

DaN1o2pL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , mam zamiar złożyć sobie komputer od 0 , mój budżet to mniej więcej 2000zł, komputer do gier od razu z jakąś myszką i klawiaturą (dla gracza).

Jestem trochę w tym zielony, więc jeśli można tłumaczyć jak dla amatora .. <3

PS: Aktualnie mam 9 letni komputer, może się coś z niego przydać ? 

Daję limity like za pomoc  :)

Opublikowano

Z tak starego raczej nic, no może napęd optyczny, jeśli na złączu SATA. Dysk masz pewnie mały.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=87097&s=74018&s=78769&s=78629&s=60889&s=85773&s=72453&s=78672

I reszta na akcesoria, ale to już według uznania. Niestety zasilacz póki co niedostępny, możesz sobie przerzucić podzespoły na morele.net, chyba że nie śpieszy ci się z kupnem.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Z tak starego raczej nic, no może napęd optyczny, jeśli na złączu SATA. Dysk masz pewnie mały.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=87097&s=74018&s=78769&s=78629&s=60889&s=85773&s=72453&s=78672

I reszta na akcesoria, ale to już według uznania. Niestety zasilacz póki co niedostępny, możesz sobie przerzucić podzespoły na morele.net, chyba że nie śpieszy ci się z kupnem.

Ale zintegrowana karta graf to lipa  <_<  A co do ramu to ile max bd mógł włożyć ?

Opublikowano

Jaka zintegrowana? Masz osobnego Radeona przecież.

Masz 2 sloty na RAM, dokupisz drugą taką kość jak będzie potrzebna.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jaka zintegrowana? Masz osobnego Radeona przecież.

Masz 2 sloty na RAM, dokupisz drugą taką kość jak będzie potrzebna.

Czyli maxymalnie 8 G ram tak ? 

Budżet mogę zwiększysć do 2200 - 2300 jeśli będzie potrzeba, a co do karty graf. to co sądzicie o tej ;

GE FORCE GTX 660 2GB

Przypomnę , że potrzebuję komputer do gier , chcę móc go rozwinąć za jakiś czas tak abym mógł cały czas grać w jak najnowsze gry na wysokich ustawieniach ...

A co z myszką i klawiaturą ? Pod gry oczywiście 

Opublikowano

Czyli maxymalnie 8 G ram tak ? 

Budżet mogę zwiększysć do 2200 - 2300 jeśli będzie potrzeba, a co do karty graf. to co sądzicie o tej ;

GE FORCE GTX 660 2GB

Przypomnę , że potrzebuję komputer do gier , chcę móc go rozwinąć za jakiś czas tak abym mógł cały czas grać w jak najnowsze gry na wysokich ustawieniach ...

A co z myszką i klawiaturą ? Pod gry oczywiście 

Ta płyta obsługuje do 16GB RAM

W cenie GTX 660 masz też R7 265 i R9 270 (jeżeli lubisz AMD, ja wolę nVidię)

PS: GeForce pisze się razem

Opublikowano

Taki budżet już trochę zmienia (na lepsze ofc) ;)

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77988&s=78708&s=85773&s=72517&s=75830&s=78629&s=72453&s=78672

Już teraz pograsz w nowości na wysokich. Masz od razu 8GB RAM, całkowicie wystarczy.

Co do klawiatury i myszki ci nie doradzę, ale masz na nie osobny budżet, czy w tym 2300? Bo najwyżej się wywali jedną kość RAM-u.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Ta płyta obsługuje do 16GB RAM

W cenie GTX 660 masz też R7 265 i R9 270 (jeżeli lubisz AMD, ja wolę nVidię)

PS: GeForce pisze się razem

Skoro ta płyta obsługuj do 16 G ram to jak mam tam tyle włożyć jak tylko 2 sloty ?

@Kicław

Najważniejsza jest jednostka mysz i  klawiatura to rzecz drugo rzędna   :D

A czym różni się AMD od NVIDIA ?

Odpalę na takim sprzęcie GTA 5 ?

Opublikowano

Skoro ta płyta obsługuj do 16 G ram to jak mam tam tyle włożyć jak tylko 2 sloty ?

@Kicław

Najważniejsza jest jednostka mysz i  klawiatura to rzecz drugo rzędna   :D

A czym różni się AMD od NVIDIA ?

Odpalę na takim sprzęcie GTA 5 ?

Po prostu wkładasz dwie kostki RAM po 8 GB (2 x 8 GB)

Czym się różni AMD od nVidia?

7wrz9tW.gif

Są to dwie różne firmy produkujące karty graficzne:

nVidia: GTX, GTS, GT 

AMD: Radeon (w tym: seria " R " i seria " HD ")

Opublikowano

Po prostu wkładasz dwie kostki RAM po 8 GB (2 x 8 GB)

Czym się różni AMD od nVidia?

7wrz9tW.gif

Są to dwie różne firmy produkujące karty graficzne:

nVidia: GTX, GTS, GT 

AMD: Radeon (w tym: seria " R " i seria " HD ")

Wiem, że są to 2 różne firmy ułomny nie jestem, ale która jest lepsza pod gry ?

I pójdzie mi na takim sprzęcie GTA 5 ?

Opublikowano

Nie ma "lepszej". Każdy model Nvidii ma konkurenta u AMD i odwrotnie. Do tego dochodzą różne sterowniki, technologie etc.

Na tym za 2300 pograsz na pewno, ale ciężko powiedzieć jak. Obstawiam średnie, może wysokie...

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie ma "lepszej". Każdy model Nvidii ma konkurenta u AMD i odwrotnie. Do tego dochodzą różne sterowniki, technologie etc.

Na tym za 2300 pograsz na pewno, ale ciężko powiedzieć jak. Obstawiam średnie, może wysokie...

A co do karty graf. to jeżeli wymienię na jakąś 1 gigową to bd miało znaczenie w grach ? Bo chyba nie ma aktualnie gry, która wymaga 2 Giga grafiki ...

A co do napędu to z aktualnego (Tego 9 letniego) komputera mam taki napęd :

LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B 

Nada się czy możemy wyrzucić z koszyka ? :)

Opublikowano

Jest na ATA, zostaw ten z koszyka.

Ilość pamięci w karcie graficznej nie ma wpływu na wydajność (w uproszczeniu), interesują nas zegary, shadery etc. Ta jest odpowiednia, ewentualnie zmiana na R7 270, jeśli chcesz.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jest na ATA, zostaw ten z koszyka.

Ilość pamięci w karcie graficznej nie ma wpływu na wydajność (w uproszczeniu), interesują nas zegary, shadery etc. Ta jest odpowiednia, ewentualnie zmiana na R7 270, jeśli chcesz.

@Kicław słyszałem teorię że tym większą mamy rozdzielczość tym więcej trzeba GDDR.

Tak w ogóle to co karta graficzna przechowuje w Pamięci? Modele? Tekstury?

@DaN1o2pL Może wielkość nie ma większego wpływu, ale 2 GB GDDR to jakieś 20-30 zł więcej, i moim zdaniem lepiej wziąć te 2 GB

C.D. AMD i nVidia:

AMD raczej nie inwestuje w technologie tylko próbuje stworzyć tanie i wydajne karty (np. R9 280 który prawie dorównuje GTX 770)

nVidia stawia bardziej na technologie (Optimus, PhysX, CUDA) ale karty są moim zdaniem dużo droższe od modeli AMD z podobną wydajnością.

PS: Ostatnio AMD stawia na Mantle i TrueAudio :D

Opublikowano

Dlatego napisałem "w uproszczeniu", w UltraHD raczej nie będzie grał ;)

Pamięć przechowuje głównie dane nt. tekstur i shaderów, a wpływa oczywiście na wydajność przy grze w dużej rozdzielczości (czy też na kilku monitorach, na jedno wychodzi) lub na teksturach wysokiej rozdzielczości. O ile w drogich GPU >2GB się przydaje, o tyle w tanich jest to najzwyklejszy chwyt marketingowy (a potem słyszymy reklamy typu "Procesor i5! Karta DWA GIGA!"...).

AMD raczej nie inwestuje w technologie tylko próbuje stworzyć tanie i wydajne karty (np. R9 280 który prawie dorównuje GTX 770)

nVidia stawia bardziej na technologie (Optimus, PhysX, CUDA) ale karty są moim zdaniem dużo droższe od modeli AMD z podobną wydajnością.

Norma, możesz wziąć pokiereszowanego Mustanga z potężnym silnikiem, a możesz luksusowe Lambo w wyższej cenie ;) Tak to widzę, chociaż tych nowszych kart już nie ma co rozpatrywać pod tym względem. Są porównywalne.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Kurde ten set up co podałeś jest zajebisty ale nwm czy dam te 300 zł ponad budżet "wyciągnąć " Dał byś troszkę tańszą wersję ? ;) Tak do 2200 , oczywiście pamiętaj o moich wymaganiach od sprzętu :) Coś znajdziesz ?  :rolleyes:

Opublikowano

Da radę taniej, tylko cholera zasilacz niedostępny.

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=80009&s=74018&s=78769&s=85773&s=78672&s=78629&s=72517&s=72453

Albo zostawiamy tego modularnego Thermaltake'a i rezygnujemy z jednej kości RAM. Trzeba by dokupić za jakiś czas.

A maxymalnie 16 G ram mogę włożyć tak ? Ile jest slotów na ram ? A co do obudowy jest jakaś fajniejsza ? :D

Opublikowano

W tej masz 2 sloty, a w koszyku dałem 2x4GB RAM. Musiałbyś wymieniać na 2x8, a nie widzę sensu. Coś się tak na ten RAM uparł? W grach 8 starczy spokojnie.

Dałem najtańszą z dobrych bud, jak chcesz lepszą trzeba dopłacić.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

W tej masz 2 sloty, a w koszyku dałem 2x4GB RAM. Musiałbyś wymieniać na 2x8, a nie widzę sensu. Coś się tak na ten RAM uparł? W grach 8 starczy spokojnie.

Dałem najtańszą z dobrych bud, jak chcesz lepszą trzeba dopłacić.

Dziękuję za pomoc, mam jeszcze kilka pytań, ale myślę że są mało ważne i spytam się o nie na priv ;)

Proszę o cls, lajki rozdane :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...