Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o kostki RAM.

KaRRamb4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Quadruple" - to proszę wyjaśnij mi jak działa ?

ps. quad-channel jest wymyślony przez użytkowników i psełdo sprzedawcy  komputerów.

btw

jak masz zamontowane 4 kości, to 2 działają jak jedna, czyli 4 jako dual..

Tak ale sprzedawcy nazywają to Quad Chanel. Tak się przyjeło, nie ma co walczyć o to, bo szkoda. Sam tego używam, i to jest skrót myślowy, mówiąc "Proszę pamięci Quad Chanel 4GB DDR3 CL9 1600MHz" mam na myśli 4 kości o których wiem że jedna para pracuje w Dual Chanel, jak jedna. Nie walcz z tym bo to jest logiczne dla ponad 70% Komputerowców. Komputerowców, którzy umieją złożyć PC i wiedzą co z czym i co jest jak, oraz jak się nazywa.

Reszta niech sobie mówi co chce, ale mimo wszystko jest jakaś płyta która łączy 3 pamięci jakimś sposobem... Więc...

Ale nie wnikam. To jest jak walka z Wiatrakami. Ta Plaga rozprzestrzeniła się jak szarańcza i nie zwalczysz tego bo jest wygodniej.

A i tak BTW. DDR3 nie wepniesz z DDR2 - inne gniazdo... Nie wiem co miałeś na myśli @Kirito.

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

@ara9al
"...mam na myśli 4 kości o których wiem że jedna para pracuje w Dual Chanel, jak jedna." - co?
"jest jakaś płyta która łączy 3 pamięci jakimś sposobem" - to się nazywa triple channel.
Krito napisał, że nie można mieszać pamięci innego typu. Chociaż są płyty obsługujące DDR2 i DDR3, ale tam też chyba nie można mieszać dwóch typów pamięci.

Co do tego quad channel - za jakiś czas pojawią się pamięci, które rzeczywiście będą pracować w takim trybie i zgaduję, że nazwą to Quad Channel. Co wtedy zrobi sprzedawca? Da mi quad channel 1, czy quad channel 2? Gdybym był sprzedawcą i ktoś powiedziałby mi "proszę pamięci Quad Chanel 4GB DDR3 CL9 1600MHz", to poinformowałbym go o tym, że coś takiego jeszcze nie istnieje. 

Nie jest to żadna walka z wiatrakami, pierwszy raz słyszę o tym, że istnieje coś takiego, jak pamięci pracujące w trybie quad channel. Nigdy nie spotkałem się z tym na żadnym forum, ani w opisie przedmiotów w sklepie. To jest walka z tobą, ara9al.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01 jedna z dwóch... lepiej? mój błąd. Sorry. Miałem na myśli że obie pary w Dual'u są.

Wiem jak to się nazywa...

A to jest swoją drogą paradoks, będzie tak jak z nazwą Netbook, uporali się z nią zmieniając na Ultrabook dla super cienkich komp. przenośnych, i Netbook, został jako urządzenie "wiekszych" gabarytów bez czytnika optycznego.

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...