Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o kostki RAM.

KaRRamb4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam teraz 2,00GB 2-Kanałowy DDR2 @ 311MHz pamięć RAM. (są to 2 kostki po 1gb) czy jeśli dokupię jeszcze 2 kostki po 1GB 667Mhz to będzie wszystko działać? 

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Podaj model płyty głównej.

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

I tak będę chyba instalował Windows 7 64 bit bo mam zamiar pograć w fife 15 :>

Pamiętaj, że FIFA 15 ma być na nowym silniku i w tym roku wymagania poszły ostro w górę:

Core i5 3.4 GHz, 8 GB RAM, karta grafiki 1 GB (GeForce GTX 460 lub lepsza), 15 GB HDD, Windows Vista(SP1)/7(SP1)/8 64-bit
:)

ㅈㅈ.

Opublikowano

To wciąż silnik z konsol, jedyna różnica to prawdopodobnie trochę lepsze tekstury. A że konsole mocą obliczeniową nie imponują, to wymagania aż tak bardzo nie powinny się zmienić.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Słuchajcie, co do tego RAM jeszcze jedno pytanie. Mam tak: 2x1GB, czy mogę kupić jedną kostkę 2GB czy musze 2 kostki po 1GB żeby działało?

Co do tej fify, pójdzie na 4GB RAM, Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40ghz (podkręcony do 2.8Ghz) i na Asus GeForce GTX750? Nie musi na najwyższych, średnie starczą :P

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Słuchajcie, co do tego RAM jeszcze jedno pytanie. Mam tak: 2x1GB, czy mogę kupić jedną kostkę 2GB czy musze 2 kostki po 1GB żeby działało?

Co do tej fify, pójdzie na 4GB RAM, Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40ghz (podkręcony do 2.8Ghz) i na Asus GeForce GTX750? Nie musi na najwyższych, średnie starczą :P

Tak, Powinno działać w teorii to nie ma większego znaczenia ile pamięci weźmiesz i wepniesz. jeżeli masz Dwie kości to domyślnie pracują one w Dual'u DDR2 również wspiera Triple Chanel oraz Quad Chanel. Nie ma to większego znaczenia, a system polecam raczej już kupić Windows 8 albo 8.1 ;) Będzie to lepsza inwestycja. Dlaczego? Jest odrobine wydajniejszy (8.1) od 7 ale nie znacznie i ceną się różni ;) Kwestia przyzwyczajenia się do interfejsu.

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Może być 1x 2GB, powinna pójść, fifa to nie jakiś potwór wymagający High-endu.

@ara9al

Ja bym jednak jeśli już miał kupować, to po prostu tańszy, bo w przyszłym roku będzie darmowa aktualizacja do Win9 z Win8.x i Win7, so...

436951440626370320491.png

Opublikowano

Mam na płytce windows 7 64 bity więc raczej kupować nowego systemu nie zamierzam :) W sumie sam nie wiem, dlaczego mam 32 bity, kiedy obok na płytce mam 64 bity, ale to dawno instalowałem i za bardzo jeszcze tego nie ogarniałem. Dzięki wam wielkie za pomoc z tym RAM'em :) Mozna zamknac, lajki zaraz rozdam.

1369767914-U115053.png

Pomogłem? Daj LIKE ;)

Opublikowano

Tak, Powinno działać w teorii to nie ma większego znaczenia ile pamięci weźmiesz i wepniesz. jeżeli masz Dwie kości to domyślnie pracują one w Dual'u DDR2 również wspiera Triple Chanel oraz Quad Chanel. Nie ma to większego znaczenia, a system polecam raczej już kupić Windows 8 albo 8.1 ;) Będzie to lepsza inwestycja. Dlaczego? Jest odrobine wydajniejszy (8.1) od 7 ale nie znacznie i ceną się różni ;) Kwestia przyzwyczajenia się do interfejsu.

Nie ma czegoś takiego w pamięci jak Quad Chanel, jak nawet masz x4 to i tak masz dual, nie wspominając o jakimś Tripie -.-

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego w pamięci jak Quad Chanel, jak nawet masz x4 to i tak masz dual, nie wspominając o jakimś Tripie -.-

http://www.corsair.com/en-us/memory/popular-memory/triple-channel-memory

Tyle w tej sprawie. Poza tym to jest skrót myślowy... Chyba oczywiste jest że jak masz 3 pamięci, to każda z pamięci pracuje osobno lub jak to możliwe to w Duo-Dual Chanel - Nazywają to Triple Chanel. A gdy pracujesz posiadając fizycznie cztery to wtedy masz Duo-Dual Chanel...

Po Polsku:

Oczywistym jest iż posiadając dwie kości pamięci RAM pracują one w architekturze dwukanałowej. Posiadając trzy kości Pamięci RAM pracują one w jednokanałowej architekturze [ 1+1+1 = Triple Chanel]lub jak to możliwe w podwójnej architekturze dwukanałowej, a w przypadku czterech są to dwie architektury dwukanałowe.

Dla zielonych:

Zakładamy że pamięć ram pracuje na szynie 64bit.

Jedna pamięć ma przepustowość 64bit, magistrala pamięci ma równą szerokość - 64bit.

Dwie pamięci nie pracujące w architekturze dwukanałowej mają przepustowość 64 bit, Magistrala ma również szerokość w tym wypadku 64bit.

Dwie pamięci pracujące w architekturze dwukanałowej mają przepustowość 64bit, ale magistrala sumuje to i wtedy magistrala posiada szerokość 128bit

ZASADA działania Potrójnego kanału:

Posiadając już dwie pamięci RAM chcąc by nadal pamięć była równie wydajna i dokupując kolejną potrzeba zastosować wzór:

(m 1 +m2)+ M1=Triple Chanel

gdzie:

m1 - Pamięć 1 pracująca w dwukanałowej architekturze.

m2 - Pamięc 2 pracująca w dwukanałowej architekturze.

M1 - Pojedyńcza pamięć.

W innym wypadku nie zostanie osiągnięty wydajny Dual Chanel na trzech pamięciach.

Dodatkowo tyczy się to głównie nForce2 i jego następców.

ZASADA działania poczwórnego kanału:

W tym przypadku są to Cztery kości pracujące w podwójnym kanale.

(m 1 +m 2 )+ (m3+m 4) =Quad Chanel

Oczywiście są to Dwa kanały dwukanałowe.

Dziś również przy takim układzie nie ma różnicy pojemność obu kanałów, Można zastosować Takie konfiguracje jak:

• 2x2GB + 2x4GB

• 2x1GB + 2x2GB

• 2x4GB + 2x8GB

• 2x8GB + 2x16GB [To tylko gdy płyta główna obsługuje]

W przypadku pamięci "Triple Chanel" można to również zastosować, ale nie obiecuję wydajności.

Przykłady:

• 2x4GB + 4GB

• 2x2GB + 8GB

Oczywiście nie można zapomnieć o CL - Cyklu opóźnia, by był równy. Jeżeli będzie większy to Magistrala dostosuje wszystkie pamięci do najwolniejszej pamięci.

Temat chyba wyczerpałem.

Jeżeli nadal sądzisz że czegoś takiego nie ma to poszukaj sobie informacji na temat Dual Chanel.

==================

Proszę poczytaj sobie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

możesz ale dowiesz się czy działają razem jak podłączysz i sprawdzisz sobie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nic nie ryzykujesz oczywistym jest to iż będą działać ;)

W sumie to częstotliwość pracy nie ma dużego znaczenia w tym wypadku te z większą będą ograniczone go częstotliwości najwolniejszej kości...

Ważne by nie była mniejsza częstotliwość pracy!

76561198125051086.png

Opublikowano

jest Quadruple i Triple-channel , głownie działający z pamięciami ddr3 , ale to dla procesorów wyższej klasy a nie dla zabawek do gier ( i7 czy core2 duo quadro )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

jest Quadruple i Triple-channel , głownie działający z pamięciami ddr3 , ale to dla procesorów wyższej klasy a nie dla zabawek do gier ( i7 czy core2 duo quadro )

"Quadruple" - to proszę wyjaśnij mi jak działa ?

ps. quad-channel jest wymyślony przez użytkowników i psełdo sprzedawcy  komputerów.

btw

jak masz zamontowane 4 kości, to 2 działają jak jedna, czyli 4 jako dual..

Opublikowano

quad-channel ( Quadruple ) nie jest wymysłem i dokładnie jak napisałem tylko w konkretnych zestawach płyta główna z konkretnym procesorem można używać takiego trybu pamięci, wzrost ok 30-40 % wydajności , używany w stacjach roboczych, serwerach

przy zestawach dla dzieci ( czytaj graczy ) tu na forum raczej ten tryb nawet nie trzeba brać pod uwagę tak samo jak i triple ( zdarza się że płyta obsłuży ten tryb )  bo w żaden sposób nie wpływa na wydajność

zresztą bezsensem jest rozmowa na temat mocowania pamięci i jej trybów  zwłaszcza w tym temacie gdzie komputer @   to już praktycznie zabytek   bo przy odpowiednim zestawieniu płyta główna, procesor i pamięć może być szybszy sprzęt w trybie single channel niż w duo channel

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

LGA 1366/2011 - obsługują triple channel i da się do nich włożyć zabawkę z podpisem i7. ;)

ed/

O quadruple:

http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-channel_memory_architecture#Quadruple-channel_architecture

Sam nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Dzięki. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Temat chyba do zamknięcia co? Śmietnik tu się robi, proszę autora o wyznaczenie najlepszej odpowiedzi i moda o zamknięcie lub moda o zamkniecie jak nie będzie najlepszej odpowiedzi ;) Od takiej wymiany jaką zrobiliśmy są pogaduszki, przepraszam autora że z lekka go tu zamieszałem... I wszystkich że rozpocząłem bezsensowny pod temat...

Tyle. Dziękuje za uwagę.

76561198125051086.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...