Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System operacyjny

MrTercio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

W następnym tygodniu kupuję komputer gtx 770 + i5 4670 i mam pytanie

Otóż mam windowsa 7 64 bit i stąd moje pytanie ile tracę na wydajności nie posiadając windowsa 8 ? i czy w ogóle tracę na wydajności? ( Głównie mi chodzi o fps w bf4 cod ghost itp. )

Opublikowano

Tracisz nowszego DirectX'a.

Co z strata. Prawie żadna.

Jakiego? Jest nowszy od 11?(11 chodzi na win7 ) 

Nowszy DirectX.

a jeśli jest to co tracę?

Prawie nic. Na pewno nie więcej niż ponad 300zł na Windows 8.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jest 11.1 na Win8 i 11.2 na Win 8.1. Różnicy dla zwykłego użytkownika dużej nie ma. Co do wydajności, to czasem (sporadycznie) potrafi być kilka-kilkanaście klatek na korzyść ósemki (zależy od gry), ale w przypadku gdy już masz Win7, nie opłaca się płacić tyle za ósemkę.

Przy Win7 powinieneś mieć za to mniej problemów z kompatybilnością starych gier ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Patrząc względem gier są to systemy bazujące tylko o nowsze jądro, co tracisz?

Niewiele!

W przypadku Windows 8 nie tracisz nic biorąc 7, wręcz przeciwnie zyskujesz pełną stabilność.

Jednak w przypadku Windows 8.1 64bit w stosunku do Okienka 7 tracisz w kilka przywilejów i usprawnień:

• Szybsze uruchamianie systemu (u mnie z 73 s do 48 s - Westen Digital 500 GB, WD EARZ500 coś tam. Oczywiście świeża instalacja)
  • Lepszy komfort pracy, szybsze wyszukiwanie, ładny design.
  • Wsparcie w UEFI dla Windows 8
  • Zapis Ustawień i Dokumentów (Tło Desktop'u, preferencje itp. Wiem bo przenosiłem się z Win 8 na 8.1)
  • Brak powiadomień iż trzeba zainstalować Antywirusa (Windows posiada bardzo dobrego Antywirusa - Windows Defender)

Chyba więcej plusów nie ma, kwestia przejścia może wydawać się trudna. Mi nie było łatwo, zwlekałem prawie dwa lata, a teraz bym nie wrócił na poczciwą 7. Jak już to przeszedł bym na Ubuntu/Fedora/Debian albo zrobił sobie Hack'n Mac :D

A co do gier to problem z Magicka miałem na Windows 7 HP jak i wyniesionym Enterprise tak i na Windows 8.1, na 8 nie sprawdzalem :D

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Jest 11.1 na Win8 i 11.2 na Win 8.1. Różnicy dla zwykłego użytkownika dużej nie ma. Co do wydajności, to czasem (sporadycznie) potrafi być kilka-kilkanaście klatek na korzyść ósemki (zależy od gry), ale w przypadku gdy już masz Win7, nie opłaca się płacić tyle za ósemkę.

Przy Win7 powinieneś mieć za to mniej problemów z kompatybilnością starych gier ;)

a Teselacja?

Opublikowano

Że niby nie ma jej na DX11.1? Wydaje mi się że już była z DX11. Poza tym nie wszystkie jednostki to obsługują, 770 chyba tak. Ale po co? Do szczęścia Triangulacja czy jakoś tak nikomu nie potrzebna nie na Procesorze od nVidia. Doskonale wiemy że to większe znaczenia miało by przy układzie od ATI (AMD), bo ów układy ładnie to obsługują. Poza tym jak sądzę i widzę jak pracuje Windows 8 i 8.1 to stwierdzam że to też by nie było możliwe. Ósma wersja okienek od powłoki już zaczyna przypominać Unix'a, a działaniu micro-jądra to już niewiele mu brakuje do Unix'ów i Mac'a. System zaczyna bazować o Repozytoria i powoli wyklucza Biblioteki. Ale to nie na ten temat. :)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...