Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ekonomia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, sprawa wygląda tak. Aktualnie skończyłem gimnazjum i ide do technikum. Nie miałem pomysłu na żaden kierunek, rodzice doradzili mi, żebym zamiast do LO gdzie się gówno naucze poszedł do technikum ekonomicznego, zgodziłem się. Pytanie mam takie do was, czy po tym kierunku można pracować gdzie indziej niż w banku/być księgowym? Dużo może zarabiać taki ekonomista gdy do tego zrobie jeszcze studia? 

Dobry/zły kierunek? 

Opublikowano

Jeśli nie masz znajomości w banku itd to się tam nawet nie wybieraj. Celuj w inżynierie, kierunki techniczne zawsze robota jest.

Deus vult

Opublikowano

Idź lepiej do technikum budowlanego i potem na politechnikę.Na ludzi z dobrym, technicznym wykształceniem zawsze jest popyt.Jako inżynier czy ktoś taki MOŻE uda ci się zdobyć jakąś konkretną robotę.Dzisiaj brakuje ludzi do fizycznej roboty, pełno jest takich mózgowców właśnie po ekonomii, europeistyce i innych takich kierunkach z dupy, którzy potem lądują w Mcdonaldzie,Jeżeli już do LO to tylko na mat - fiz i do tego jakieś lekcje rysynku technicznego, potem ta sama szkoła co po technikum budowlanym.

Opublikowano

Jeśli nie masz znajomości w banku itd to się tam nawet nie wybieraj. Celuj w inżynierie, kierunki techniczne zawsze robota jest.

A co ma bank do technikum ekonomicznego? Ekonomia nie kręci się tylko wokół banków...

@topic Ekonomia to stosunkowo łatwa dziedzina (coś obliczyć,znać pojęcia itp.) Jednak jeśli cię to w ogóle nie kręci, to idź gdzieś indziej. 

Tak, po ukończeniu tej szkoły masz dużo możliwości, co do wyboru miejsca pracy. Możesz np: pracować w różnych firmach, gdzie możesz być cenną osobą w zespole i głównym mózgiem od finansów i planowania.

Ekonomista to dość popularny kierunek i najbardziej opłacalny (przynajmniej u mnie w mieście) jednak wymaga dość sporo nauki i (UWAGA) znajomości matematyki i jezyka/ów obcych na co najmniej dobrym poziomie.

Wiem co piszę, bo sam wybrałem ten kierunek :D (we wrześniu już druga klasa)

Wybór pozostawiam tobie.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Wybrać już wybrałem, cofnąć tego nie moge. Zastanawiam sie tylko czy poprostu wybrać potem studia o całkiem innym kierunku, czy może ekonomia nie jest głupia i dalej to studiować potem

Opublikowano

Może na początku roku uda ci się przejść do tech. budowalnego.A jak nie, to po tym tech. ekonomicznym idź na jakąś politechnikę związaną z budownictwem.

Opublikowano

Szkołe zawsze możesz próbować zmienić po roku. Ogólnie to potrzebujesz matury - studia możesz nawet na innym kierunku robić wg. swojego upodobania. ;)

Życze powodzenia! ;)

Opublikowano

Skończyłem rok ekonomii i jakoś narzekać nie mam co.. Ale żeby to jakieś ciekawe było to też nie powiem, matmę mam na słabym poziomie ale w pierwszej klasie z zawodowych miałem same 4 więc jakoś tam sobie radziłem, jestem raczej leniwy co do nauki.. Później o pracę pewnie będzie ciężko bo to technikum, no ale to już inna sprawa.

sygnatura to nie miejsce na takie oferty, skorzystaj z działu giełda.

Opublikowano

Po co budownictwo jak jest 100 innych bardziej ambitnych inżynierskich kierunków w technikum?

RAsfepN.png
Opublikowano

Po co budownictwo jak jest 100 innych bardziej ambitnych inżynierskich kierunków w technikum?

Ale teraz na rynku pracy największe zapotrzebowanie jest właśnie na te mniej "ambitne" kierunki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...