Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Vertical Stabilizer vs EGLD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dziś zajmę się pewnym odwiecznym sporem, konfliktem i problemem. Co jest lepsze? Stabilizacja Pionowa, czy Ulepszony System Naprowadzania?

EnhancedAimDrives.png czy AimingStabilizer.png
???

Otóż już spieszę z wyjaśnieniem i pomocą!

Jest to tak:
Jeżeli masz Stabilizator, to niby w jeździe i przy obrocie wieżą jesteś o 20% celnieszy. Równa się to z tym, że masz o 20% mniejszy celownik. W grze jest pominięta też jedna sprawa - Stabilizator zmniejsza też rozrzut celownika po wystrzale również o 20%! Z czym to idzie?

Idzie to z tym, że jeżeli się zatrzymasz, przestaniesz obracać wieżą, wystrzelisz, to masz o 20% mniej celownika do skupiania, ponieważ już jest skupiony. Szaleństwo, nie? Do tego kumuluje się ten bonus z perkami takimi jak: Gładka Jazda Driver_smoothDriving.png, która zmniejsza rozrzut celownika w jeździe o 4% przy 100% perki oraz z perkiem Strzał z Biodra Gunner_smoothTurret.png, który zmniejsza rozrzut celownika przy obrocie działem lub wieżą (działa w TD i Artach - kolejna ciekawostka) o  7.5%.
Kolejna sprawa: powiedzmy, że masz szybkość skupiania 2.0. Przyjmnijmy, że dokładnie tyle skupiasz po wystrzale bez stabilizatora. To co? Jeżeli masz Stabilizator, to cały czas celujesz dokładnie te 2sec? Otóż nie. Celujesz o 20% szybciej. Czemu?

Za sprawą mechaniki gry - dalej masz taką samą szybkość skupiania, po prostu zaczynasz od bardziej skupionego celownika. Fajne nie?

Teraz EGLD (Ulepszony System Naprowadzania)
Jak on działa? Otóż za każdym razem, kiedy twój celownik już się nie zwiększa (czyli za każdym razem kiedy działo stoi nieruchomo) skupiasz szybciej o dokładnie 10%.
Dajmy przykład ze Stabilizatora. Po wystrzale do poziomu maksymalnego skupienia potrzebujesz 2sec jeżeli nie masz EGLD. Jeżeli masz EGLD potrzebujesz tylko 1.8sec. Szybciej skupiasz.

Teraz odpowiedź na główne pytanie: Co jest lepsze?

Z tych prostych kalkulacji wynika, że Stabilizator Pionowy jest po prostu lepszy od EGLD w wielu aspektach. Nie dość, że szybciej masz skupiony celownik, to łatwiej ci strzelać z jazdy, przy obrocie wieżą i przy stosowaniu taktyki Peek-a-boom.

Teraz obliczenia dla matematyków:

Co jest jak ma się Stabilizator i EGLD?

Teraz masz czas celowania 1.8sec oraz celownik mniejszy o 20%
1.8sec * 0.8 = 1.44sec
Po wystrzale w tym wypadku maksymalnie zgrany celownik masz po 1.44sec! Daje to o 28% szybsze skupienie celownika niż bez Stabilizatora i Ulepszonego Systemu Naprowadzania!

Ale jak to jest ze Stabilizatorem, że na niektóre czołgi mogę go założyć, a na niektóre nie?
Ulepszony System Naprowadzania pasuje do każdego pojazdu w grze.
Stablizator Pionowy można zamontować do:
-Czołgów lekkich USA T5 i wyższe
-Czołgów lekkich USA T6 i wyższe
-Czołgów ciężkich USA T7 i wyższe
Czołgów lekkich, średnich i ciężkich T8 i wyższe wszystkich innych nacji (wyjątek stanowi tutaj AMX 13 90, który pomimo iż jest LT T8, to nie można do niego zamontować Stabilizatora)

Tutaj daję link do wątku na oficjalnym forum WoTa

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/94934-vertical-stabilizer-vs-egld/#topmost

Oraz link do filmiku, który zachęcił mnie do napisania tego poradnika:

Dziękuję za przeczytanie mojego poradnika, mam nadzieję, że wam pomógł w wyborze.

Opublikowano

A to nie jest tak że:

• EGLD zaczyna od 100% i celuje 1,8 sekundy
  • Staba zaczyna od 80% i celuje 2 sekundy

?

Tzn.

2r2yceb.jpg

Te procenty to ile pozostało do zgrania celownika, te liczby to czas. 1 - zatrzymujemy się i gra zaczyna celować. Zakładając podstawowy czas celowania 20 sekund(łatwiej mi było wykres zrobić):

Początkowo przeważa staba, w 14 sekundzie dochodzimy do punktu granicznego gdzie obie są tak samo opłacalne, potem przoduje EGLD skupiając do końca w 18 sekundzie a Staba kończy skupiać w 20 sekundzie.

Przekładając to na czas celowania 2 sekundy:

Początkowo przeważa staba, w 1,4 sekundy dochodzimy do punktu granicznego gdzie obie są tak samo opłacalne, potem przoduje EGLD skupiając do końca w 1,8 sekundy a Staba kończy skupiać w 2 sekundzie.

Moją hipotezę może potwierdzać to, że gdyby twoja była prawdziwa to istnienie EGLD nie miałoby najmniejszego sensu. Tak więc:

• Jeśli strzelasz bez przycelowania staba
  • Jeśli strzelasz celując do końca EGLD

Bum, poradnik obalony

Opublikowano

Twoja teoria również. Wiesz czemu? Bo zakłada sytuacje, gdzie max skupienie to strzał w punkt i że przyjmujesz, że celowanie ze stabą jest wolniejsze niż bez niej. Czemu tak zakłada? Sam obrazek tak wskazuje, że w ciągu 21 sec skupia się tyle samo od 80% co od 100%...

Jak chcesz coś obalać, to miej twarde dowody :) Tabela jest niedokładna, a filmik który ci przedstawiłem jako motywację do TuTa potwierdza mój poradnik.

Edit - przecież ci napisałem wyraźnie - zakładając stabilizator czas celowania nie może zostać taki sam, bo byś celował wolniej. Celujesz z tą samą prędkością, ale masz mniej do celowania. Za dużo informacji, czy kolejny osobnik upierający się, że EGLD jest lepszy bo tak?

Opublikowano

Twoja teoria również. Wiesz czemu? Bo zakłada sytuacje, gdzie max skupienie to strzał w punkt i że przyjmujesz, że celowanie ze stabą jest wolniejsze niż bez niej. Czemu tak zakłada? Sam obrazek tak wskazuje, że w ciągu 21 sec skupia się tyle samo od 80% co od 100%...

Jak chcesz coś obalać, to miej twarde dowody :) Tabela jest niedokładna, a filmik który ci przedstawiłem jako motywację do TuTa potwierdza mój poradnik.

Edit - przecież ci napisałem wyraźnie - zakładając stabilizator czas celowania nie może zostać taki sam, bo byś celował wolniej. Celujesz z tą samą prędkością, ale masz mniej do celowania. Za dużo informacji, czy kolejny osobnik upierający się, że EGLD jest lepszy bo tak?

@marvelus113 Poprawka: po prostu nie zrozumiałeś mojego posta. Max skupienie to nie jest strzał w punkt, po prostu napisałem ile procent aktualnego rozrzutu pozostało do maksymalnego skupienia.

Nieprawda. Obrazek pokazuje to że ze Stabą skupia w ciągu 20 sec, ale EGLD kończy skupiać 2 sekundy wcześniej.

Trzeba by wysłać ticket do supportu. Tabela jest dokładnym odwzorowaniem mojej teorii. Na filmiku gość porównuje brak, tylko jedno oraz oba(a pod koniec brak i jedno). Powinien porównać stabę oraz EGLD.

Znowu nie zrozumiałeś o co mi wogóle chodziło. Chodziło mi o to że ze stabą co prawda ma się tylko 80% normalnego rozrzutu, ale skupienie tego zajmuje 2 sekundy, a z EGLD masz co prawda całość rozrzutu, ale skupiasz go 1.8 sekundy. Moja teoria opiera się na tym że twoje stwierdzenie:

Celujesz z tą samą prędkością

jest nieprawdziwe. Potwierdza to fakt, że gdyby było tak jak mówisz to EGLD byłby gorszy pod każdym względem i nie miałoby sensu wrzucanie go do gry.

Opublikowano

@marvelus113 Poprawka: po prostu nie zrozumiałeś mojego posta. Max skupienie to nie jest strzał w punkt, po prostu napisałem ile procent aktualnego rozrzutu pozostało do maksymalnego skupienia.

Nieprawda. Obrazek pokazuje to że ze Stabą skupia w ciągu 20 sec, ale EGLD kończy skupiać 2 sekundy wcześniej.

Trzeba by wysłać ticket do supportu. Tabela jest dokładnym odwzorowaniem mojej teorii. Na filmiku gość porównuje brak, tylko jedno oraz oba(a pod koniec brak i jedno). Powinien porównać stabę oraz EGLD.

Znowu nie zrozumiałeś o co mi wogóle chodziło. Chodziło mi o to że ze stabą co prawda ma się tylko 80% normalnego rozrzutu, ale skupienie tego zajmuje 2 sekundy, a z EGLD masz co prawda całość rozrzutu, ale skupiasz go 1.8 sekundy. Moja teoria opiera się na tym że twoje stwierdzenie:

jest nieprawdziwe. Potwierdza to fakt, że gdyby było tak jak mówisz to EGLD byłby gorszy pod każdym względem i nie miałoby sensu wrzucanie go do gry.

Wyjedź na treningówkę 2 takimi samymi, długo skupiającymi czołgami.  Na 1 załóż stabe, na 2 agld. Sprawdź co szybciej skupi, a potem przyznaj Marvelusowi rację.

Opublikowano

Potwierdza to fakt, że gdyby było tak jak mówisz to EGLD byłby gorszy pod każdym względem i nie miałoby sensu wrzucanie go do gry.

Bo tak jest lol. A jest sens, bo EGLD pasuje do każdego tieru, na arty i na TD, a staba tam nie wchodzi.

Opublikowano

Dobra. To jest konwersacja z supportem, i ostatecznie okazało się że to ja miałem rację. @marvelus113 popraw poradnik aby nie wprowadzał w błąd.

PS: @Juri. inglisz problem? hyhyhy

Opublikowano

Dobra. To jest konwersacja z supportem, i ostatecznie okazało się że to ja miałem rację. @marvelus113 popraw poradnik aby nie wprowadzał w błąd.

PS: @Juri. inglisz problem? hyhyhy

Ej

Bo WG się zna na swojej grze.

Oni dają STB-1 naprawę na 3 perk i brak camo.

Obejrzyj filmik, support gówno wie na temat gry.

A - i źle napisałeś pytanie. Powinno być: If i had Stabilizer and 2sec aiming speed would I have most aimed [...] (celownik, ale nie wiem jak jest, a nie chce mi się szukać) faster than without it?

Opublikowano

Ej

Bo WG się zna na swojej grze.

Oni dają STB-1 naprawę na 3 perk i brak camo.

Obejrzyj filmik, support gówno wie na temat gry.

A - i źle napisałeś pytanie. Powinno być: If i had Stabilizer and 2sec aiming speed would I have most aimed [...] (celownik, ale nie wiem jak jest, a nie chce mi się szukać) faster than without it?

@marvelus113 Może i na grze w praktyce się nie znają, ale na temat mechaniki gry(teoria) się znają(w kwestii działania). Moje pytanie(ostatnie) brzmiało:

Mamy czołg który ma normalnie czas celowania 2 sekundy. Zakładamy tylko Stabilizator. Kiedy się ruszamy, mamy zmniejszone kółko celownicze o 20%. Czy skupienie pozostałej części zajmie 2 czy 1,6 sekundy?

Pytanie jest proste i konkretne. Twoje pytanie pozostawia wiele do własnej interpretacji(tzn. normalnie nie, ale widziałeś ile razy support nie rozumiał o co mi chodziło).

Powiedz jeszcze że support robi filmiki.

A przede wszystkim przestań się wykłócać, bezpodstawnie podważając wiedzę supportu o mechanice gry, zarzucając mi złe sformułowanie pytania, bo po co? Po prostu zrozum że miałeś złe informacje i popraw poradnik aby nie wprowadzać graczy w błąd.

Opublikowano

Fireho - sorry, że to powiem...
Ale nie masz racji. Support sobie może wiedzieć co chce, ale to już było sprawdzane. Twoja tabela jest niedokładna. Znajdowałem dużo opinii na ten temat. Znam Unicumów którzy to sprawdzali i porównywali. Ja sprawdzałem i porównywałem. To, co opisałem w poradniku, jest wynikiem moich i innych ludzi testów.

Opublikowano

Fireho - sorry, że to powiem...

Ale nie masz racji. Support sobie może wiedzieć co chce, ale to już było sprawdzane. Twoja tabela jest niedokładna. Znajdowałem dużo opinii na ten temat. Znam Unicumów którzy to sprawdzali i porównywali. Ja sprawdzałem i porównywałem. To, co opisałem w poradniku, jest wynikiem moich i innych ludzi testów.

Sprawdzone czyt. wyjeżdżasz sobie na treningówkę z kolegą, jeden z EGLD a drugi ze stabą, na sygnał klikacie strzał i wyciągacie wnioski mimo pingu, niedokładności kliknięcia oraz niedokładnego pomiaru(no bo niby jak?) i innych? Wszystko to pozostawia mnóstwo miejsca na porządne przeciągnięcie w wyniku(milisekundy? przecież samo celowanie zajmuje zaledwie ok. 2 sekundy, a okres w którym EGLD przeważa trwa... 1/3 tego czasu).

Moja tabela jest dokładnym przedstawieniem mojej teorii... jak uważasz że jest niedokładna to powiedz co jest w niej niedokładnego. Zresztą ona miała tylko przedstawić o co mi chodzi, a aktualnie już support odpowiedział i teraz to jest kwestia tego, że ty chcesz bezsensownie forsować swoją rację.

Oficjalny supporty gry może sobie wiedzieć co chce, ale prawdziwe są wnioski z niedokładnych badań graczy.

Tego typu myślenie jest po prostu głupie i nie ma sensu. Aktualnie znacznie bardziej wiarygodnym źródłem jest support.

Opublikowano

Sprawdzone czyt. wyjeżdżasz sobie na treningówkę z kolegą, jeden z EGLD a drugi ze stabą, na sygnał klikacie strzał i wyciągacie wnioski mimo pingu, niedokładności kliknięcia oraz niedokładnego pomiaru(no bo niby jak?) i innych? Wszystko to pozostawia mnóstwo miejsca na porządne przeciągnięcie w wyniku(milisekundy? przecież samo celowanie zajmuje zaledwie ok. 2 sekundy, a okres w którym EGLD przeważa trwa... 1/3 tego czasu).

Moja tabela jest dokładnym przedstawieniem mojej teorii... jak uważasz że jest niedokładna to powiedz co jest w niej niedokładnego. Zresztą ona miała tylko przedstawić o co mi chodzi, a aktualnie już support odpowiedział i teraz to jest kwestia tego, że ty chcesz bezsensownie forsować swoją rację.

Oficjalny supporty gry może sobie wiedzieć co chce, ale prawdziwe są wnioski z niedokładnych badań graczy.

Tego typu myślenie jest po prostu głupie i nie ma sensu. Aktualnie znacznie bardziej wiarygodnym źródłem jest support.

Skończ już.

Moja tabela jest dokładnym przedstawieniem mojej teorii... 

Twojej teorii. My tu mówimy o tym, jak jest w Wocie, a nie Twojej teorii.

Setki graczy sprawdzało to, za każdym razem rezultat był taki sam - na korzyść Stabilizatora. Błąd pomiarowy? 

Support niejednokrotnie udowodnił jak zna się na swojej grze. Sposoby na optymalizację, perki na STB-1 i wiele, wiele innych. Wszystko lepiej zrobili gracze.

Skończ już te błędne teorie, ponieważ masz jasne dowody na to, że poradnik jest jak najbardziej prawdziwy.

Koniec!

Opublikowano

Kolejna sprawa: powiedzmy, że masz szybkość skupiania 2.0. Przyjmnijmy, że dokładnie tyle skupiasz po wystrzale bez stabilizatora. To co? Jeżeli masz Stabilizator, to cały czas celujesz dokładnie te 2sec? Otóż nie. Celujesz o 20% szybciej. Czemu?

Za sprawą mechaniki gry - dalej masz taką samą szybkość skupiania, po prostu zaczynasz od bardziej skupionego celownika. Fajne,,G"

,,G" prawda. Po przykładowym wystrzale masz skupiony o 20%, ale nadal skupiasz 2 sekundy . Z resztą inaczej byłoby niezbalansowane **WG** =.=

76561198018588473.png
Opublikowano

,,G" prawda. Po przykładowym wystrzale masz skupiony o 20%, ale nadal skupiasz 2 sekundy . Z resztą inaczej byłoby niezbalansowane **WG** =.=

Obejżyj filmik.

A teraz ci zacytuje wiki WoTa:

"On vehicles which can mount vertical stabilizers, use a GLD in combination with a Vertical Stabilizer for maximum aim time reduction."

Oh, w tym wypadku wychodzi na moje. I'm so sorry... =.=

Opublikowano

Ludzie, skończcie już. Wszystkie informacje podane w tym poradniku są prawdziwe i potwierdzone. 

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko fajnie tylko kolega popełnił parę błędów mertytorycznych. Stabilizator nie wpływa na czas celowania działa tylko na rozrzut celownika po strzale. Stabilizator nie wpływa na celność działa.

E100: działo 15 cm KwK L\38, czas celowania - 2,78 (z załogą na 100%), celność - 0,384 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,836, w ruchu - 0,201,  przy obrocie wieży - 0,096.

Stabilizator: czas celowania - 2,78 (z załogą na 100%), celność - 0,384 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,068, w ruchu - 0,161,  przy obrocie wieży - 0,077.

EGLD: czas celowania - 2,53 (z załogą na 100%), celność - 0,384 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,836, w ruchu - 0,201,  przy obrocie wieży - 0,096.

Stabilizator i EGLD: czas celowania - 2,53 (z załogą na 100%), celność - 0,384 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,068, w ruchu - 0,161,  przy obrocie wieży - 0,077.

Na celność działa i czas skupiania jednocześnie wpływają tylko BiA i Wentylacja.

BiA: czas celowania - 2,72 (z załogą na 100%), celność - 0,375 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,751, w ruchu - 0,197,  przy obrocie wieży - 0,094.

Wentylacja: czas celowania - 2,72 (z załogą na 100%), celność - 0,375 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,751, w ruchu - 0,197,  przy obrocie wieży - 0,094.

Wentylacja i BiA: czas celowania - 2,66 (z załogą na 100%), celność - 0,367 na 100 m, rozrzut celownika: po strzale - 3,67, w ruchu - 0,193,  przy obrocie wieży - 0,092.

Wniosek jest jeden, najbardziej skuteczny zestaw na poprawę celności i czasu celowania działa oraz rozrzutu celownika po strzale dla aktualizacji 0.9.3.1 WoT to: Wentylacja (póki nie mamy zrobionego BiA lub na stałe np. na czołgach które celują krócej niż 2,5 s jest bardziej opłacalne niż EGLD ze względu na poprawę wszystkich parametrów czołgu), Stabilizator, EGLD uzupełnione o BiA, Strzał z Biodra i Gładką jazdę. Zapewne zmieni się to po re-balansie umiejętności załogi.

• Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] Vertical Stabilizer vs EGLD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...