Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zestaw] Co sądzicie?

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega myśli nad kupnem komputera i złożył zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/WqI9Pj/

Nie znam się na tym ale sądzę, że da się złożyć jeszcze szybszy. Niepotrzebnie też tam dał system i ten montaż, skoro są kody i ma się za darmo..

Złożycie coś lepszego, jeśli się da?

Budżet: 5000 zł

Zastosowanie: Wymagające gry oraz rendowanie filmów, grafika 3D i programowanie

W tej cenie musi się zmieścić monitor pod gry i grafikę 3D

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Więcej mówimy o grach czy o pracy? Ten wiatraczek jest ponoć głośny, lecz wydajny. Co powiesz na grafike od MSI? Wydajniejsze chłodzenie (nizsze temperatury), ja mam jakąś niechęć do gigusia. Czy napewno chcesz SSHD, nie każdy ma do tego zaufanie.

Opublikowano

Nie ja chcę. Ten zestaw złożył kolega, który to on chce sobie kupić. Chodzi o to, że być może da się złożyć lepszy komputer w tej cenie i jeśli się da, to chcę mu zaproponować lepszy zestaw.

Wiatrak przy takim sprzęcie musi być wydajny. Dysk można dać zwykły + osobny 30 / 45GB SSD na system. Procesor musi mieć 8 rdzeni (wątków) bądź więcej, by renderowanie w miarę szybko się zrobiło. Grafika musi być dobra, ponieważ będzie służyć do gier, renderingu i tworzenia grafiki 3D. Jeśli się nie mylę, to do takich zastosowań potrzebne jest nawet 16GB RAM.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Jak to robi zawodowo, to 16gb sie prosi. Tak myśle, jak zostawić Xeona + SSD + HDD+ 16GB RAM'u + 780'tke + ciekawy monitor. Może być na 290'tce zestaw? Wydajnościowo blisko 780. Jednakże jest to wydajność w grach, a aplikacje graficzne wybrzydzają, jedne na nvidii jadą lepiej, inne na radeonach. Jednakże wziąłbym radeona, z tymi nowymi nie ma problemów.

Łap zestaw ode mnie:

Procesor: Intel Xeon E3-1230v3 /3.3GHz, 8MB, BOX, LGA1150/ 899 zł

Płyta główna: MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/ 269 zł

Druga pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix 539 zł

Dysk twardy: Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 205 zł

Drugi dysk twardy: Crucial MX100 128GB (550/150MB/s) 269 zł

Karta graficzna: MSI Radeon R9 290 Gaming OC 4GB DDR5 512bit (1007/5000) 1469 zł

Obudowa: Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (b/z) 269 zł

Zasilacz: Corsair RM 650W 80+ Gold 135mm modular 425 zł

Procesor 4rdzenie / 8 wątków (podobnie jak w i7), który sprawdzi się w większości zastosowań. Dobra płyta główna, jakieś tam bajery, wyjścia, dobre sekcje zasilania są. Dyski: HDD na jakieś pierdoły, SSD na system i najważniejsze aplikacje. Wydajna grafika, nie wiem jak jest z nią w programach graficznych, ale źle nie jest. Baardzo dobry zasilacz modularny, dobrze trzyma napięcia, duży zapas mocy. W przyszłości dorzucisz sobie cooler na CPU, ew. do budy. 16gb ramu o dobrych parametrach na zalecanych 1.5V. Buda o wiele lepsza od podanej twojej. 

Jednakże kupując zestaw do takich zastosowań udałbym sie na profesjonalne forum komputerowe (na MPC w 95% odpowiadają samouki, osoby znające sie TYLKO na zestawach do gier)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...