Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie Laika dot. Wyboru języka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

Wiem, że takie pytania mogły się pojawiać tutaj już setki razy, jednak jako nowy mam nadzieję, że nie otrzymam z waszej strony dużej ilości flame-u :)

Posiadam od paru lat pomysł na grę, który spisywałem w wolnych chwilach i chciałbym powoli zacząć realizować. Zdaję sobie sprawę, że duże gry nie pisze się samemu i nie pisze się w miesiąc, oraz tego, że muszę poświęcić miesiące jak nie lata by nauczyć się jakiegoś języka. 

Mimo wszystko, chciałbym spróbować. 

Posiadam pewien projekt, który ma już zarys fabularny, miejsce akcji, spisane podstawy mechaniki działania świata, np, broni , craftingu itp. Ogółem wiem co i jak będzie działać i gdzie to wszystko zmierza, jak będzie (bądź chciałbym żeby) wyglądało i skąd czerpałby gracz radość.

Jestem doświadczonym graczem i przeszedłem chyba 95% wszystkich liczących się i dobrych gier rpg, fps ostatnich 15 lat, jak i zaliczyłem większość dobrych mmo ( w niektóre nadal gram). Ogółem tym bardziej cieszy mnie fakt, że pomysł ów spisywałem ponieważ nie ma nic takiego aktualnie na rynku ( o dziwo) , a jest to po prostu moje "growe marzenie", które możliwe, że nigdy nie zrealizuje w całości. 

Tak czy inaczej. Jestem muzykiem od nastu lat i od tej strony wiem jak to się robi. Hobbystycznie również tworzę od jakiegoś krótkiego czasu modele w programach jak 3ds max. Wszystko prócz postaci. Bawiłem się również UDK w celu stworzenia lokacji startowej mojego pomysłu by unaocznić sobie jak chciałbym by wyglądał.

Piszę do was ponieważ, chciałbym wiedzieć czy jest sens uczyć się programować od podstaw czy może lepiej skorzystać z gotowego silnika i zasilić go tylko asetami itp. 

Wiem, że języków programowania jest masa, a niektóre posiadają większe predyspozycje do urządzeń mobilnych (jak Java), a niektóre są uważane za fundament do pisania gier ( C++).

Dlatego chciałbym wybrać taki by nawet jeśli przez następny rok czy dwa miałby służyć do pisania "pac manów" to w ostateczności będzie tym, który pozwoli mi spróbować stworzyć to co spisuje. 

Cechy projektu:

- Windows ( żadnych konsol itp.)

- Duży otwarty świat ( bez loadingów, bądź minimalna ilość [ jak "podziemia" i inne specyficzne lokacje]) , swoboda.

- duża ilość graczy w jednym miejscu 

- Świat nie tworzony losowo (jak mc).Tylko lokacje do odkrycia i znajdujące się za loading screenem- modułowe i losowe. 

- Grafika dość nowoczesna ( a przynajmniej taką widzę jak zamknę oczy :P ) 

- Cieniowanie i realistycznie wyglądająca noc ( która jest w tym przypadku jednym z głównych napędów fabuły, klimatu i całej miodności)

- mechaniki działania rozwoju postaci nie opisze bo wydaje mi się , że nie ma sensu 

- Perspektywa First Person.

Odpowiedzi jakie usłyszałem do tej pory to : C++, C#, Java , C 

Który z tych języków uważacie za ten odpowiedni ( i czy w ogóle jest sens się jakiegoś uczyć czy może po prostu spróbować znaleźć ekipę fanatyków i wyjadaczy jak ja z którymi połączę siły i skupić się na muzyce a pozwolić komuś innemu działać? ) 

Przepraszam z góry za długość postu lecz mam nadzieję, że pozwoli mi uzyskać odpowiedź na moje pytania :)

Opublikowano

Przy takim projekcie nie ma co sie ograniczać do jednego języka, gdyż będzie to żmudne i momentami niewystarczające.

Na początku polecam c++, gdy poznasz ten język będzie Ci łatwiej przejść na inny język, w druga stronę to nie działa np. przejście z Javy na C++.

W sumie więcej Ci nie pomogę, nic poza nauką i praktyką nie pozostaje, no chyba, że znajdziesz sobie zespół, ty zajmowałbyś się muzyką i czymś jeszcze, a kto inny kodem ;)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź KeiS! Nie wiedziałem, że nauka innego języka po C++ przychodzi łatwiej ale niekoniecznie to działa w drugą stronę. To cenna wskazówka :)

Czy do tego typu projektu pisanie własnego "silnika" jest w ogóle opłacalna? Mam na myśli, że coraz częściej się słyszy o nowych tytułach, które pracują na już gotowych rozwiązaniach.

Ciekawi mnie natomiast jak twórcy No man's Sky sobie poradzili. Ich cały wszechświat jest proceduralny... 

Opublikowano

Moim zdaniem zawsze lepiej jest znać się na programowaniu, niż pakowanie mnóstwa assetów do gotowego już silnika. Zawsze może się zdarzyć, że twórcy asseta z którego korzystasz po prostu się znudzą prowadzeniem tego interesu dalej, a ty opierasz na tym 60% swojego projektu. W pewnym momencie wsparcie z ich strony się kończy i szukaj wiatru w polu. 

Duża liczba graczy w tym samym momencie. Rozumiem, że mmo? Jeżeli tak to c++ będzie spoko.

Wspominałeś też o UDK. Z tego co pamiętam to język do skryptowania w UDK jest kombinacją c++ z javą. Przynajmniej ja tak to odebrałem.

Z innych języków to polecam c#.

Opublikowano

@henb

Dzięki za odpowiedź, czytałem twoje tutoriale tutaj na forum i przyznam, że cieszę się, że odpisałeś. Pojęcie mmo w tym przypadku jest dość na wyrost, raczej multiplayer np do 50-100 graczy, lecz możliwość grania single bez podłączenia również. Po latach spędzonych w mmo widzę, że gra sprowadza się do wbicia na chama max poziomu i tzw. "Farmienia" już później, a nie o to mi chodzi. Chciałbym by system rozwoju był na tyle wymagający i podparty przede wszystkim skillem, by gracz nie przejmował się do końca, który poziom posiada, a raczej to co już "umie" i dokąd zmierza. 

Przez ostatnie parę godzin przeglądam fora gamedev i widzę, że większość prosów mówi z góry C++,  za wyjątkiem faktu i tu cytat:" że jest to język przy którym dwa razy więcej zrobisz niż np w C# do osiągnięcia tego samego efektu i jednocześnie cholernie mało wybacza ". Druga część ludzi poleca rozpocząć zabawę od C#, który (podobno) jest łatwiejszy w zrozumieniu jak i odpada całe zmartwienie w zarządzaniu pamięcią, a do tego jest używany w Unity, które można spokojnie wykorzystać do stworzenia gry i nauczenia się całego procesu. 

Nie znam się na żadnym z nich, ale wizja tego, że mogę w unity tworzyć grę i od razu praktycznie widzieć efekty ( poprzez np. wrzucenie swoich asteów) wydaje mi się dużo fajniejsza :)

Opublikowano
" że jest to język przy którym dwa razy więcej zrobisz niż np w C# do osiągnięcia tego samego efektu i jednocześnie cholernie mało wybacza "

I tu ktoś ma całkowitą rację.

Według mnie nie ma sensu pchać się w robienie własnego silnika dla takiego projektu. Jaki wybrać to niech napiszą ci co mają jakieś doświadczenie.

Unity teraz zyskuje na popularności, jednak ja (osoba bez doświadczenia z silnikami) poleciłbym unreal engine (UDK?) lub cryengine do takiego projektu. Oba mają całkiem przystępną ofertę i możliwości. Ale nie sugeruj się tym za bardzo, bo nie mam w nich żadnego doświadczenia.

W każdym silniku jednak nie obejdzie się bez umiejętności programowania. W dodatku trzeba wiedzieć jak takie gry pisać, bo sama znajomość języka czy podstaw programowania tu nie wystarczy.

Opublikowano

@Sopelek997

Dzięki za odpowiedź! W pełni się zgadzam z Tobą. Dokonałem małego researchu i wychodzi na to, że UDK to unreal script + c++ , cry engine to c++, a unity w większość C#. 

Wszystkie te silniki są super, ale dużo wody w rzece się przeleje zanim uda mi się opanować chodź jeden w stopniu pozwalającym stworzyć to o czym marzę :P

Opublikowano

Wg mnie najpierw naucz się 'tak po prostu' programować. Potem wybór języka/platformy/silnika 3d to będzie czysta formalność.

I żeby było jasne, programowanie to nie pisanie kodu w danym jezyku. To umiejętność projektowania, znajomość algorytmów, struktur danych, wzorców projektowych. Bez tego to swój genialny pomysł możesz z powodzeniem rozwijać dalej... na kartce papieru.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...