Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy zagrałbyś kiedyś na takim serwerze? (RPG) (Średniowiecze) (Survival \\\\ Gildie \\\\ Frakcje) (Życie w starożytności)

Czy zagrasz na serwerze?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zagrasz na serwerze?

• TAK
    • NIE
      0
    • NIE WIEM
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

<===================================================================================>

Wstęp :

Witam, chciałem się Was zapytać, czy spodobał by się Wam pomysł o serwerze. Planuję zrobić taki serwer, aby było coś nowego na rynku serwerów minecraft. Wiele o tym myślałem, ale to nie ode mnie zależy tylko od Was (graczy). Bo ja nie robię serwera dla siebie, tylko dla graczy. Nie dla żadnych pieniędzy, tylko dla pasji oraz przyjemności. Tak więc proszę o jakieś pomocne komentarze co by można było zmienić, dodać na serwerze. Każda propozycja może być dobra.

<===================================================================================>

Opis serwera :

Jak wiadomo na serwerze była by fabuła na której się wzorujemy. (Fabułę w każdej chwili można wymyślić, ale mam już jedną w głowie ale nie chcę jeszcze jej publikować). Na serwerze były by 2 mapy. Mapa 1 główna czyli wszystkie lokacje, miasta, i inne. Na pierwszej mapie rozpoczynamy grę, czyli spawnujemy się, lub jak to inaczej określić respimy się. Spawn serwera, nie wiem jak by go ulokować, czy będziemy znajdować się gdzieś w więzieniach, czy w zamku króla. Zaczynamy jako zwykły chłop, który nic nie umie, oraz nie ma do niczego praw. Przykładowo podając nie umiemy obsłużyć się narzędziami, nie możemy założyć gildii itd.. Lecz możemy poszukać pracy. Praca na serwerze by polegała na takich zawodach, jak np. górnik, drwal i inne. Za wykonywaną pracę będzie dostać marne pieniądze, które będą nam potrzebne koniecznie do przeżycia (Pieniądze w grze będą przedstawione w walutach DUKAT). Ale to nie wszystko, jesteśmy tak jak by władcą króla, nie możemy nić zrobić. Ale to kiedyś musi się skończyć, można wykupić kaucję w ratuszu (czyli uwolnić się od króla i rangi CHŁOP, i pójść dalej w przygody) Podając taką sytuację, przychodzę do ratusza i chcę wykupić sobie kaucję, podchodzę np. do (tylko nie wiem jak to będzie zrobione, czy NPC będzie czy będzie się klikać na tabliczkę) i będzie można wykupić nową rangę "MIESZCZANIN", który np. będzie kosztował 5000 dukatów. Ranga mieszczanin, ma już jakieś większe uprawnienia. Np. Do możliwości wysyłania listów, posługiwania się kamiennymi narzędziami. Bo chłop będzie mógł się posłużyć tylko drewnianymi narzędziami. Będą inne rangi w których będą większe możliwości, ale nie chce mi się trochę tego pisać później uzupełnię ;) PS. Będzie tez można wybrać swoją postać.

Mapa (I główna) :

Planujemy zrobić mapę taką swoją oryginalną, wszędzie woda. Na mapie były by kontynenty, opuszczone wioski, poboczne miasta i wsie. - Główny spawn znajdował by się w stolicy ( nie mam jeszcze nazw dla miast oraz kontynentów). Znajdował by się zamek, jakieś domy, sklepy i inne. - Miasta, wsie poboczne, czyli planuję zrobić ze w biomach, zimowych, pustynnych, dżunglowych będą też miasta oraz wsie. Cała mapa była by rozbudowana. - Jakieś gospodarstwa, miejsca drwali, obozy, tawerny, kryjówki, pola uprawne i wiele wiele więcej! Do mapy głównej, nie będzie możliwości aby sobie jakoś przejść przez wodę, będzie to można przepłynąć łódką, lub iść na port i wejść do odpowiedniego statku, wpisać odpowiednią komendę i zostaniemy tam prze teleportowani. Ale oczywiście nie za darmo ;) Nie wiem może jak mi się uda takiego coś zrobić, ze jak gracz wejdzie do wody to się podtapia i może zginąć.

Mapa (II survivalowa) :

Na tej mapie, rozpoczyna się prawdziwa akcja o przeżycie. Możemy założyć swoją gildie, zarządzać nią, przyjmować, rekrutować nowych członków. Atakować na inne wrogie gildie, czy tam frakcje. Przyjmować sojusze, i przejmować dodatkowe tereny swoich wrogów. Na tej mapie będziemy mogli założyć gildie / frakcje. Na mapie będą ukryte lokacje, jakieś małe niespodzianki. Także będzie zbudowane takie małe miasto, z portem gdzie będziemy mogli dostać się do głównego świata. Będą jakieś pobliskie sklepy z jedzeniem, może jakiś kowal. (zobaczymy żeby było trudniej ;) ) W głąb mapy, będzie można znaleźć jakieś obozy, tawerny, pola uprawne i inne. Ale to jeszcze zobaczymy, coś na pewno będzie jeszcze ;)

A co szczególnie będzie na serwerze? :

Listy - Tak jak wiadomo każdy wie jak wygląda list. Ale jak to wygląda? Wpisując odpowiednią komendę, dostajemy kartkę papieru, i na tym kawałku papieru możemy napisać swoją wiadomość. Następnie, możemy ją wysłać do kogo tylko chcemy, wpisująć np. komendę /wyslij. To się wydaje łatwe, ale tak nie ma ;) Za każde wysłanie listu, oraz pobranie papieru pobierana są pieniądze (dukaty). Przykładowo, wysłanie listu kosztuje 20 dukatów, a pobranie papieru 10 dukatów. No ok, a co dalej? Jak ktoś będzie wiedział ze list do niego dotarł? Czy ma jakąś wiadomość? Otóż to przyleci do Nas Enderman, z taką "półką". Klikamy na Endermana, i mamy list.

Pochodnie - Od teraz, w kopalni nie musisz co parę kroków stawiać pochodnie. Wystarczy ją tylko trzymać, a ona oświetli Ci drogę. Tyczy się też to lawy w wiaderku, trzymamy wiaderko w ręku i mamy tam jakiś kawałek drogi oświetlony.

Nowe craftingi - Będą nowe craftingi, np. będziemy stworzyć niemożliwe itemy w minecraft. np. diament będziemy mogli zrobić za pomocą 9 sztabek złota.

Krew - Na serwerze będzie krew, jak to wygląda? Jeśli zostaniemy uderzeni, wokół nas pojawi się czerwona wełna, wylatujące z nas redstone. Jak wiadomo, jest to na pokaż. Nie będziemy mogli sobie ich wziąć. Dotyczy się to upadku z wysokiej wysokości, zaatakowania przez inne moby i inne.

Ochrona dla koni, oraz plugin do kupowania koni - Będzie taki system na serwerze, ze będziemy mogli posiadać swojego konia. Konia będziemy mogli ochronić przed zabiciem, ukradnięciem. Możemy go nazwać, dodać do niego jakiegoś przyjaciela a nawet go sprzedać. Może będzie taka możliwość prze teleportowania go do siebie. Koń pomoże nam do pokonywania dużych odległości a nawet do ucieczki. Plecaki - Dodatkowy ekwipunek, gdy zabraknie nam miejsca.

Questy - Czyli zadnia na serwerze. Niektóre zadania będzie można wykonać raz, a nie które co 24 godziny. Zadania będą podzielone na łatwe, średnie, oraz trudne. Za wykonanie zadania, będziemy mogli otrzymać nagrodę, ale może i się zdarzyć że jej nie otrzymamy ;) Podając przykładowe zadanie : " Idź do lasu, zbierz dla mnie 5 stacków drzewa ciemnego, potrzebne mi na opał" i inne..

Survival - To tutaj jest prawdziwa rozrywka, walka o przetrwanie. Tutaj musisz mieć oczy dookoła głowy. Nikomu nie możesz zaufać, bo możesz paść ofiarą śmierci. Nie dość ze zginiemy, stracimy itemy, nie możemy ich sobie sami zrobić, musimy iść do odpowiednich ludzi. Moby będą silniejsze, jeden będzie słabszy drugi zatem silny. Zależy od DMG. Na survivalu odbywa się całą akcja, musimy znaleźć zaufanych ludzi i stworzyć z nimi swoją gildie. Zbudować swoją posadę, siedzibę i godnie nią zarządzać.swoją gildią, należy także ją bronić. Nie znasz dnia ani godziny, aby Cię zaatakować.

Gildia - Tworzenie gildii, za uzyskane itemy, pieniądze (dukaty) Możemy rekrutować członków do naszej gildi, wywalać, nadawać moderatora itp.. Napadać na inne gangi, mieć sojusze z innymi. Na założenie takiej gildii, np. będzie potrzeba nam, 64 diamienty, 32 złote marchewki, 50 sztabek złota. i wiele więcej. Także np. 4000 dukatów.

Narkotyki – Trochę zabawy na serwerze. Możemy się naćpać, możemy dostać efektów mdlenia, trucizny, spowolnienia, brak siły, przyśpieszenia i wiele innych. Ćpać możemy cukier, kaktusy, jakieś barwniki i inne konserwanty. Aby uległy dolegliwości należy napić się mleka.

Więzienia – Za zginięcie podczas walki, możemy trafić do więzienia. Za utrudnianie w zabawach, przeklinaniu, uciekaniu podczas walki trafi nas kara.

Kowal – wiadomo kowal, naprawia nam ekwipunek, klikamy na kowala i naprawia nam miecz, kilof i inne narzędzia. Pieniądze pobiera od zależności uszkodzenia narzędzia.

Zbrojarz – u zbrojarza możemy zakupić różnego rodzaje zbroji. Będą też inne npc sklepikarz, rybiarz itd.

Jobs – prace na serwerze, za określoną pracę otrzymujemy kasę.

Ekwipunek oraz zbroje za LVL – Aby posługiwać się narzędziami, musimy uzyskać odpowiedni LVL aby cos zrobić z narzędziem. Np. używanie drewnianych narzędzi, będzie dostępne po uzyskaniu 10 LVL. Jeśli zginiemy i lvl przepadnie, musimy od nowa nabijać doświadczenie. Używanie diamentowych narzędzi np. od 70 LVL.

Ochrona dla nowych graczy – Będzie ochrona dla nowych graczy aby zapoznali się bezpiecznie oraz powoli z serwerem. Nowy gracz, oraz stały gracz nie mają możliwości zabicia siebie. Ochrona będzie obejmowała czas od 30 min do 1 h.

Klasy (Najprawdopodobniej Heroes) - Można będzie sobie wybrać klasę.

EVENTY (Zabawy) – Jak wiadomo na serwerze nie może zabraknąć rozrywki i konkursów. Będą organizowane różne eventy, np. walki PVP, walki króla PVP, wyścigi konne, pędzenie itemów. Zabawa walka PVP na koniach. Będą tworzone jakieś areny PVP, MobArena i inne. ;)

NETHER – oddzielny świat, który będzie włączany w odpowiednich godzinach.

INNE – Losowe teleporty, komendy z informacjami na serwerze. Ograniczenia świata, antyreklamy, anty przeklinanie, kultura na chacie, tagi nad głową, alkohol na serwerze, możliwość usiadania na serwerze, zabezpieczenia przeciwko x-ray, MCMMO i wiele wiele innych ;)

Dodatkowe :

Na serwerze będą zablokowane takie itemy jak redstone, tnt i inne itemy które gryzą się z starożytnością.

Czas realizacji projektu :

Co do realizacji projektu, nie jestem w stanie określić kiedy serwer miałby powstać. Ale zrobiłbym to jak najszybciej. Może to się i wydaje, ze to jest nie wykonywalne? Ale moim zdaniem jest, i wszystko da się zrobić, ale potrzeba czasu oraz zaangażowania ;) Serwer planuję na hostingu pukawka.pl, lub zobaczymy jeszcze na innym. Slotów na start było by 60-80. 100 MB na gracza. Strona WWW, z domeną .eu Team Speak 3

Zakończenie :

Tak więc dziękuję za przeczytanie mojego pomysłu, i proszę o jego komentowanie. Co w tym brakuje, może coś się z czymś gryzie i nie pasuje ;) Z dnia na co dzień będą dodawane kolejne aktualizacje, dodawanie zdjęć z mapy itd.

Opublikowano

Pomysł masz ciekawy, ale to od Ciebie zależy czy wypali. Czekam na start (o ile się doczekam xD). 

Powodzenia!

Opublikowano

Zamiast gildi miasta źle do siebie nastawione i np co tydz wojny,heroes czemu nie,tylko skile dodaj nowe,dodaj wierzchowce,i system lvl że wbijesz lvl to nasz punkty do rozdania,siłą itd

graphic.png

Opublikowano

Dosyć fajny pomysł , ja doradził bym maksymalnie 150 slotów posiadał serwer , oraz serwer no-premium , aby nie było lagów  a co najważniejsze aby nie było masówki , serwery z masówką

są dla wielu graczy odpychające , przykładem osób nielubiących masówek są serwery na których gra 10 osób maksymalnie , lecz twój serwer będzie dosyć dobrze rozwinięty

i zapewne będziesz miał dobra reklamę więc zalecam 100-150slotów

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

kurcze, ale jest już taki serwer silvania.pl :> czy jakoś tak bo ja tam nie gram.

Pierwszy raz słyszę o serwerze. Strona WWW nie działa.

Jeśli admini będą mili oraz wstęp bedzie darmowy to tak :)

Tak wstęp będzie darmowy. Nie będzie pobierana żadna opłata. Będą mogli wejść gracze z No-Premium oraz z Premium ;)

Administratorzy spokojnie, poszukam dojrzałych spokojnych oraz pomocnych ludzi ;)

Dosyć fajny pomysł , ja doradził bym maksymalnie 150 slotów posiadał serwer , oraz serwer no-premium , aby nie było lagów  a co najważniejsze aby nie było masówki , serwery z masówką

są dla wielu graczy odpychające , przykładem osób nielubiących masówek są serwery na których gra 10 osób maksymalnie , lecz twój serwer będzie dosyć dobrze rozwinięty

i zapewne będziesz miał dobra reklamę więc zalecam 100-150slotów

Tak jak pisałem serwer będzie dla wszystkich - gra darmowa.

U mnie na serwerze nie będzie takich przywilejów jak /warp pustynia /warp diamenty i inne.

Każdy będzie sobie musiał, zdobyć sobie sam. Administratorzy będą mieli zablokowany dostęp do rozdawania itemów z Gm, brak komend z usatwieniem dnia, nocy oraz godziny, oraz wiele innych.

Co do slotów jeszcze zobaczymy, ale dziękuję za Twoje zdanie, bo każda wypowiedź się liczy, oraz każdą traktuję poważnie.

Taaak, podaj mi potem ip ;3 Szkoda, że to gotowe pluginy :(

Jak serwer będzie gotowy, podamy IP oraz wszystkie jego informacje. 

Pluginy będą, ale nie powiem CI czy autorskie, czy pobierane z bukkit. Ja pisać pluginów nie umiem, ale jest mnóstwo takich osób które na pewno umią, i podejmą współpracę.

Nie, nie zagrałbym!

Pewnie i tak się nie ukaże jak 100% innych pytań o takie serwery.

Dzięki za wypowiedzenie się.

Nie rozumiem trochę Twojej wypowiedzi, mógłbyś ją trochę rozwinąć?

@Aktualizacja

Pracuję nad stworzeniem mapy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...