Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera

adi8pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Specyfikacja:

CPU : I5-3570k 4x 3,4 Ghz

MOBO: MSI B75A-G43

RAM: GoodRAM 1x 4 GB 1333 Mhz

Dysk: nie pamiętam marki, ale 500 GB, na pewno to nie jest no-name

Napęd: LG , nawet nie sprawdzam dokładnie, dobry i działa jak należy

Karta (GPU): Gainward GTX 770

Zasilacz: OCZ 650W bronze 80+

Obudowa: Wymiary: wysokość x szerokość x głębokość 425 x 180 x 470mm http://www.lc-power.pl/portfolio-item/case-pro-925b/#tab-1-2

System operacyjny: WINDOWS 7 Ultimate - oryginalny ( jakież to SWAGowskie! )

I tu moje pytanie:

Czy w ogóle warto coś w nim zmieniać? Myślę, że dokupienie RAMu to póki co #1 , ale wolę się upewnić i przy okazji dowiedzieć się czy coś jest warte jakiejś zmiany. Moje sugestie:

#2  Strasznie napalony jestem teraz na SSD , ze względu, że mój dysk, co prawda działa i ma wstarczającą pojemność, ale jest już przymulający, tzn. widać, że ogranicza procka przy wczytywaniu np. dużych map w jakiś grach (ludzie z prockami znacznie gorszymi mają szybciej, co mnie irytuje, bo oni czekają i ja czekam, aż mi się załaduje)

#3 Myślałem nad wykorzystaniem potencjału OC mojego klocka, ale kłóci to się z faktem, że i tak te 3,4 Ghz jest wystarczające - póki co jeszcze nie miałem żadnego dyskomfortu z powodu zadań, za które odpowiedzialny jest procesor. Jedyne zastrzeżenie jest takie - przy wczytywaniu duzej ilośći nowych tekstur CZASAMI, czyli nie za każdym razem następuje lekka ścinka, ale tak jak pisałem za to jest odpowiedzialny raczej dysk.

#4 Zmiana obudowy. Co jak co, ale szpanerską nie pogardzę. A tak na serio to nie wiem, czy w razie modernizacji nie wejdzie np. w.w. dysk.

#5 płyta? tak czytam i każdy pisze o Z87, czy jakiś tam innych, ale myślę, że moja jest odpowiednia

Budżetu nie podaję, bo u mnie panuje zasada ,,pieniądze są  na to, co poczebne / będzie wykorzystywane" (co nei znaczy, że se kupie wszystko w cenach z kosmosu... myśle, że wiadomo co mam na myśli)

76561198018588473.png
Opublikowano

RAMu faktycznie można dać więcej. SSD o wiele przyspieszy ci ładowanie systemu i gier na nim zainstalowanych, powinien lekko przyspieszyć cały komputer (wydajnościowo), ale wielki skok to nie będzie (zwłaszcza przy dobrym procku). Jak chcesz podkręcać to wypadałoby dać lepsze MOBO i coller. Buda może być taka jaka jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...