Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kaleki

Aika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, do sedna. Ja z koleżanką jesteśmy inwalidki I grupy. Oczywiście, sama inwalida niekoniecznie ma ciekawe zniżki bo co to jest np. 49% na pociąg czy PKS, na różne atrakcje, takie jak basen czy inne takie również niewiele tego jest bo prawie zawsze zniżki takie jak dla uczniów. Jednak opiekun osoby niepełnosprawnej posiada przeważnie darmowe wejścia, a w przypadku PKP czy PKS to jest aż 95% zniżki. Dlatego zastanawia mnie, czy przejdzie patent, żeby jechać we dwie i każda jako opiekun drugiej. :D Nigdzie nie ma określenia sylwetki opiekuna i nigdzie nie jest zaznaczone, że musi być osobą zdrową. A może ktoś spotkał się z podobną sytuacją? 

Opublikowano

Nie przejdzie, bo opiekun to musi być osoba zdrowa. Bez sensu by to było żeby kaleka opiekowała się kaleką  <_< 

To jest tak chodź bym ja nie miał nogi i opiekuje się mną osoba bez ręki..  -.- 

2whgg21.png

by @Ziółko.

Opublikowano

ale cebula

Cebula to może u Ciebie w domu i w Twojej pustej głowie. Raport leci.

Nie przejdzie, bo opiekun to musi być osoba zdrowa. Bez sensu by to było żeby kaleka opiekowała się kaleką  <_< 

To jest tak chodź bym ja nie miał nogi i opiekuje się mną osoba bez ręki..  -.- 

Napisałam wyraźnie, że w żadnych na przykład ulgach państwowych nie jest napisane, że opiekun musi być zdrowy.

Różne są dysfunkcje a jedno nie wyklucza drugiego.

Opublikowano

z przepisów :

Dzieci i młodzież niepełnosprawna uczęszczające do szkoły, nie dłużej niż do ukończenia 24. roku życia, a studenci do 26. roku życia, ich rodzice lub opiekunowie mają prawo do:

• 78% ulgi na przejazdy w pociągach osobowych i pospiesznych, ekspresowych EC, IC PKP (tylko w 2. klasie) i we wszystkich rodzajach autobusów PKS na trasie z miejsca zamieszkania lub miejsca pobytu do: szkoły, przedszkola, ośrodka rehabilitacji, domu pomocy społecznej, zakładu opieki zdrowotnej,poradni psychologiczno-pedagogicznej, placówki opiekuńczo-wychowawczej, ośrodka wsparcia, i z powrotem, na podstawie legitymacji szkolnej.
  • bezpłatnych przejazdów na trasie z miejsca zamieszkania do szkoły, na podstawie ważnej legitymacji szkoły specjalnej z podaną trasą dojazdu (dotyczy młodzieży uczęszczającej do szkół specjalnych). Do bezpłatnego przejazdu ma prawo również opiekun dziecka na podstawie zaświadczenia wydanego przez szkołę, z podaną trasą dojazdu

jak widać niezrozumiałość przepisów powoduje absurdy, wysokie zniżki dostaje się tylko na DOJAZDY DO SZKOŁY, zniżki dla opiekunów sa takie same jak dla niepełnosprawnego którym się opiekuje a bezpłatne tylko i wyłącznie na dojazdy do szkoły

co do opiekuna osoby niepełnosprawnej to musi to być fizycznie zdrowa osoba bez niepełnosprawności i pełnoletnia

przy okazji, należy zapoznać się z przepisami danego miasta o zniżkach, wysokie zniżki dotyczą tylko i wyłącznie komunikacji miejskiej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@RobeM - nie wiem po co to wkleiłeś, ponieważ ulga, która tutaj dałeś dot. młodzieży i dzieci niepełnosprawnej, a nie osoby z I grupą inwalidzką.

Opiekun lub przewodnik towarzyszący w podróży:
1)osobie niezdolnej do samodzielnej egzystencji

przy czym:
Za osobę niezdolną do samodzielnej egzystencji należy również uważać osobę niepełnosprawną w stopniu znacznym i inwalidę I grupy (jeżeli orzeczenie o zaliczeniu do tej grupy nie utraciło mocy)

jak widać niezrozumiałość przepisów powoduje absurdy, wysokie zniżki dostaje się tylko na DOJAZDY DO SZKOŁY, zniżki dla opiekunów sa takie same jak dla niepełnosprawnego którym się opiekuje a bezpłatne tylko i wyłącznie na dojazdy do szkoły

co do opiekuna osoby niepełnosprawnej to musi to być fizycznie zdrowa osoba bez niepełnosprawności i pełnoletnia

przy okazji, należy zapoznać się z przepisami danego miasta o zniżkach, wysokie zniżki dotyczą tylko i wyłącznie komunikacji miejskiej

Komunikacji nie musisz w to mieszać, bo chodzi mi głównie o PKS i PKP, czyli dojazd międzymiastowy. Jeśli Cie obchodzi, zniżka, którą wkleiłeś jest ale w rzeczywistym świecie nie funkcjonuje gdyż rejestrując się w klinice czy w szpitalu w innym mieście nie dostajesz żadnego kwitka ani nic, a PKP przy sprawdzaniu biletu żąda potwierdzenia takowej wizyty. A wracając do tematu, to w ulgach PKP nie jest przestawiona sylwetka opiekuna, a nawet chociażby wymagany wiek więc dlaczego piszesz, że musi to być osoba zdrowa? ;)

Opublikowano

a ty do jakiej grupy się zaliczasz raczej do  dzieci i młodzież przed ukończeniem 24 albo na studiach 26 roku życia , przepis dotyczy to obu grup inwalidzkich b o nie określono grupy

zniżki są ustawowe i nadane  potwierdzone przez odpowiedni dokument  , powinien go koniecznie posiadać opiekun jeśli takie prawo zostało mu przyznane a nie że ty sobie wybierzesz kogoś na opiekuna , wiadomo osoba niepełnosprawna tez musi posiadać odpowiedni dokument

od rodzaju zniżki zależy też trasa podróży więc nie licz na darmowe przejazdy dla opiekuna bo mu się zgodnie z prawem nie należą

według prawa nie można posiadać na raz dwóch uprawnień dla inwalidów i dla opiekunów inwalidów , jedna z was musiała by zrezygnować z grupy inwalidzkiej kosztem zostania opiekunką

zresztą , zgłoś się do PFRONU i tam dostaniesz odpowiednie informacje

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

zresztą , zgłoś się do PFRONU i tam dostaniesz odpowiednie informacje

Tak chyba będzie najlepiej. :)

Opublikowano

Tak chyba będzie najlepiej. :)

Tak chyba będzie najlepiej?

No co Ty?

Pozatym czemu pytasz na forum skoro jak widac sama wiesz najlepiej?

Opublikowano

Tak chyba będzie najlepiej?

No co Ty?

Pozatym czemu pytasz na forum skoro jak widac sama wiesz najlepiej?

Bo miałam nadzieję, że może ktoś tutaj spotkał się z czymś podobnym, co mogłoby mi pomóc w rozwiązaniu tego zagadnienia.

No, ale się rozczarowałam poziomem niektórych wypowiedzi.

Dlatego napisałam, że chyba najlepszym wyjściem będzie szukać podpowiedzi gdzieś indziej. (;

Opublikowano

Bo miałam nadzieję, że może ktoś tutaj spotkał się z czymś podobnym, co mogłoby mi pomóc w rozwiązaniu tego zagadnienia.

No, ale się rozczarowałam poziomem niektórych wypowiedzi.

Dlatego napisałam, że chyba najlepszym wyjściem będzie szukać podpowiedzi gdzieś indziej. (;

Bo mają racje, baseny czy jakies przejazdy pkp pks kosztuja grosiki, a wy jeszcze jakies znizki kminicie. 

Zwykła cebula i słoma w butach. Warszawa pełną gębą, poziom cebuli over 9000.

Potrzebujecie moze pomocnej dłoni? xD

Może moglbym przebiec się z wami? xD\

Ah te kobiety, znajdz sobie sponsora to styknie na basen albo bilecik za 3zł.

Tak bardzo wyjebane w warny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...