Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Utrzymywanie serwera a obsługa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz na drugim komputerze zainstalować FileZille i Navicata i tam możesz wszystko zmieniać.

Jeszcze możliwe, że portmap będzie potrzebny.

Po zmianie musisz tak czy siak zresetować serwer(nie zawsze).

Opublikowano

+ połączenie ssh musisz mieć na komputerze do edytowania

Port mapy nie musisz. Maszyne hamachi i porty zostawiasz na komputerze na którym chcesz aby stał serwer.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Kolegą dajesz z końcówką 100 a sobie normalną. Jeśli używasz tego samego internetu to raczej tu i tu musisz mieć tak samo. Tak mi się wydaję.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Chya sie nie zgodze z typem wyzej.... sobie daje z .100 a dla kumpli z normalna. I portmap potrzebny jest jak masz serwer hamachi.

Ale jeśli obydwa komputery są moje to mogę ustawić na nich końcówki 100.

I co one właściwie dają?

Opublikowano

Na pierwszym kompie stawiasz standardowo, ale aby połączyć się z "zewnątrz" to w kliencie musi być w kliencie normalne ip (wersja z 25.xxx.xxx.100 = localhost). I podczas łączenia przez programy typu putty, navicat, filezilla podajesz im pełną końcówkę IP. I zapomniałbym. Na pierwszym kompie, "serwerze", musisz mieć uruchomionego portmapa (Google) i oba kompy muszą być w jednej sieci hamachi. To by było na tyle. jak coś pytaj.

Edit: Działając na pierwszym kompie (edytując) w w/w programach też możesz używać końcówki normalne, choć wersja ze xxx.100(=localhost) jest lepsza przy eksportowaniu większych plików bo nie zapycha twojego łącza internetowego.

Opublikowano

A jeszcze ostatnie pytanie jeśli bym chciał za ok. miesiąc przenieść serwer z powrotem na 1 komputer razem ze wszystkimi zmianami jakie przez ten czas wprowadziłem wystarczy skopiować wszystkie dane z FileZillii i cały folder z metinem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...