Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z zainstalowaniem Windowsa?..

folx

Pytanie

Opublikowano

Siemanko. Dzisiaj dostalem laptopa HP 250 g2 i3. Na tym laptopie byl zainstowany windows 8 a mi zbytnio to nie pasuje wiec chcialem zainstalowac win 7 z pendrive ale gdy klikam setup to wyskakuje ze system windows nie moze zostac zainstalowany czy jakos tak.. Probowalem nawet zainstalowac windows xp z oryginalnej plyty ale nawet nie wiem jak mam zbootowac ta plyte w tym laptopie.. 

Pomozecie mi ? 

System posiada dwie partycje: 

Windows 451 GB i druga partycja Recovery (13,7Gb) na ktorej jest przywracanie systemu czy jakos tak. 

Co mam zrobic zeby zainstalowac windows 7 z pendriva ? albo chociaz windows xp ?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pendrive bootowalny?

Jak tak, to na starcie laptopa masz ekran z napisami, szukaj czegoś w stylu boot menu i napisu f12, czy innego klawisza, jak zobaczysz który za to odpowiada, to go naciskasz, wybierasz pendrive i potem tylko dalej dalej.

436951440626370320491.png

Opublikowano

UEFI to UEFI, BIOS to BIOS to całkiem co innego... Masz prawa administratora systemu ?

Opublikowano

ja na pc tez zawsze win7 z pulpitu i jakos nic sie nie stalo xD 

zaraz poszukam w googlach jak wywolac bootowanie

Opublikowano

UEFI to UEFI, BIOS to BIOS to całkiem co innego... Masz prawa administratora systemu ?

TAK posiadam prawa administratora -.-

Jak nagram na pena wszystkie pliki czyli te:

VxaIg.png

i wloze pendriva to z miejsca sie uruchomi to bootowanie?

Opublikowano

po kliknieciu del wyswietlio mi sie niebiekie okno i tam cos pisalo o UEFI i przejsciu do windowsa 8.1.

Dalej nie wiem jak mam zbootowac windowsa z pendriva lub z plyty na tym laptopie..

Pomoze ktos?

Opublikowano

Jak to się Uruchomił Windows 7? Nie uruchomiła ci się instalacja? :O

Koniecznie zrób jakieś zdjęcia...

Tak BTW.

UEFI masz tylko jak obsługiwało ci w BIOS myszkę - masz w BIOS kursor...

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Ty jesteś mądry? Nigdy nie bootuje się z pulpitu !

Odpal k***a normalnie tego laptopa napierdalaj F12 przez cały czas, ujawi Ci się 'select menu' wybierz pendriva i step after step.

graphic.png
Opublikowano

Ty jesteś mądry? Nigdy nie bootuje się z pulpitu !

Odpal k***a normalnie tego laptopa napierdalaj F12 przez cały czas, ujawi Ci się 'select menu' wybierz pendriva i step after step.

Mi jak nie działała klawiatura w starym PC (bo na usb i nie miałem innej pod ręką), to zainstalowałem z pulpitu i wszystko śmiga, więc nie widzę problemu. :D

Poszukaj manuala z tego laptopa, gdzieś musi być napisane jak w nim wywołać BIOS.

Opublikowano

To standardowo spróbuj z wciśnięciem Delete na starcie, albo f12.

Pewnie ma załączoną funkcję fast boota, dało się ją wyłączyć z poziomu pulpitu jakimś programem od Intela, ale nie pamiętam już nazwy. ;x

Ewentualnie rozpocznij instalację z poziomu Windowsa, dasz niestandardową i potem będziesz musiał skasować folder Windows.old z dysku, tylko nwm czy to też działa wstecz z systemami.

Opublikowano

Nabrać pena ale nie na FAT32 tylko NTFS

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Probowalem z pulpitu instalowac..Wlozylem plyte z win xp wbilem tam do folderu kliklem setup ale funkcja Zainstaluj System Windows XP jest na szaro..Co do win 7 z pendriva probowalem tez z pulpitu i to wyglada tak; wbijam do folderu , klikam setup.exe wyswietla sie okienko instalacji windows 7 klikam zainstaluj windows 7 wystwietla sie niebieskie tlo z napisem instalator kopiuje pliki tymczasowe po chwili instalator rozpoczyna prace i wyskakuje tak error ; 8d85c691413a2.png

Opublikowano

Wbilem do tego calego UEFI , nagalem na Pendriva NTSF wina (tak jak widac na obrazku) wybralem w UEFI bootowanie i tam mialem dwie zakladki.

OT cos tam -> jak to wybralem uruchomil sie normalnie win 7

Druga zakladka -> Nie pamietam nazwy xD Ale tam nie wykrylo Pendriva tylko normalnie dysk twardy..

Jakies pomysly????

Opublikowano

Było coś więcej? Możesz zrobić zdjęcie tego? Jak masz UEFI to powinieneś właśnie to uruchomić, masz BIOS z wsparciem Trackpad'a ;)

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...